Puolustusvoimien ex-komentaja Puheloinen: Panssarivaunua ei toimiteta kuten rynnäkkökivääriä

1:15imgPuolustusvoimien ex-komentaja: ”Panssarivaunua ei toimiteta kuten rynnäkkökivääriä”
Julkaistu 04.02.2023 15:47
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Puolustusvoimien entinen komentaja Ari Puheloinen pitää tärkeänä, että Ukrainalle saadaan toimitettua toimiva vaunukokonaisuus.

Lauantaiaamun Huomenta Suomessa vieraillut Puolustusvoimien entinen komentaja Ari Puheloinen arvioi, että Ukrainan sota tulee pitkittymään.

– Ainut mitä voi varmasti sanoa sen kestosta on, että päätä ei toistaiseksi näy. Poliittiseen ratkaisuun pitäisi päästä, mutta sinne näytetään pääsevän vain sotilaallisen ratkaisun kautta.

– Ja kun tämä sota on taistelua maa-alueiden hallinnasta, niin on mielenkiintoista nähdä millainen voi olla sellainen poliittinen ratkaisu, jonka jälkeen ei ole enää kiistoja maa-alueista, Puheloinen jatkaa.

Lue myös: Suomalainen sotilasasiantuntija: Venäjä voi pian yrittää laajentaa aluevaltauksiaan Itä-Ukrainassa – "Voima ei välttämättä riitä pitkälle"

Puheloinen työskenteli Puolustusvoimain komentajana viisi vuotta elokuusta 2009 elokuuhun 2014, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Puheloinen pitää tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet yhdessä sotilasliitto Naton jäseneksi.

– Ja on tärkeää, että ne myös olisivat samaan aikaan sotilasliiton jäseniä.

Panssarivaunua ei toimiteta kuten rynnäkkökivääriä

Tammikuun lopulla Saksa kertoi laajalti toivotusta päätöksestä lähettää Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Yhdysvallat kertoi samana päivänä lähettävänsä Ukrainalle omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan.

– Hyvä, että vähän löysän keskustelun jälkeen on sisäistetty, ettei taistelupanssarivaunu-järjestelmiä toimiteta kuten rynnäkkökivääriä sotilaalle.

Lue myös: Ukraina saa länneltä pian tuekseen maailman parasta kalustoa – suomalaisasiantuntija: "Näillä alkaa olla jo merkitystä"

– Se on järjestelmä, joka vaatii teknistä huoltoa, suojausta, panssarijalkaväkeä muun tyyppisiä kevyempiä panssarivaunuja. On hyvä kun tiedostetaan selvästi, että kun monikansallisesti kootaan tämän kaltainen panssarijoukko, niin se vaatii oman aikansa.

Lue myös: MTV pääsi Leopardin kyytiin: tällainen on noin 60 tonnia painava taistelupanssarivaunu – "Helppo opettaa, operoida ja käyttää"

On tärkeää että aikaiseksi saadaan toimiva kokonaisuus, sanoo Puheloinen.

– Taisteluvaunuja ei saa ripotella sinne johonkin puolustusryhmitykseen ja kaivaa niitä poteroon, se on niiden väärinkäyttöä. Niitä pitää käyttää kootusti liikkuviin sotatoimiin.

Koko Puheloisen vierailun voit katsoa alla olevalta videolta.

9:26img

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi