Tämä aseapu Ukrainaan on jäänyt huomiotta – ex-komentajakin hämmästyi, kun laivastoon suunniteltu "varpunen" sovitettiin venäläiseen telavehkeeseen

Kierrokset aseavun antamisesta Ukrainalle ovat pyörähtäneet uusille kierroksille, kun jo kolme maata on päättänyt lähettää panssarivaunuja estämään Venäjän voittoa Ukrainassa.

Tähän päätöksen rynnäkköpanssarivaununuista on tehnyt Yhdysvallat ja Saksa. Britannian on puolestaan raportoitu harkitsevan taistelupanssarivaunujen toimittamista Ukrainaan. Lisäksi Ranska on päättänyt lähettää panssaroituja ajoneuvoja.

Tuoreimpien tietojen mukaan Yhdysvallat harkitsee myös Stryker-taisteluajoneuvojen lähettämistä Ukrainaan.

Esimerkiksi puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Pekka Toveri on sanonut, että panssarivaunujen lähettäminen on askel oikeaan suuntaan, mutta hänen mukaansa vaunuja pitäisi antaa suunnitellummin.

– Tipoittain antamisen sijaan pitäisi tehdä strateginen suunnitelma eri maiden kesken siitä, miten tämä kyky rakennetaan, Toveri kommentoi viikonloppuna MTV Uutisille.

Puolustusvoimain entinen komentaja näkee kuitenkin vaunujen toimittamisen merkittävänä asiana.

– Miksi esimerkiksi rynnäkköpanssarivaunut ovat tärkeitä: kun samalla annetaan koulutusta Ukrainalle tällaisiin yhteisiin operaatioihin, joissa eri aselajit taistelevat yhdessä, tarkoittaa jalkaväkeä, panssarijoukkoa, tykistöä, pioneereja, niin sillä rakennetaan kevään lopulle Ukrainalle kykyjä vallata takaisin alueita hyökkäyksellisissä, liikkuvissa operaatioissa, ex-komentaja Jarmo Lindberg arvioi Huomenta Suomessa.  

"Ei herättänyt huomiota"

Lindberg huomauttaa myös aseavusta, joka ei juuri ole julkisuudessa näkynyt.

– Yhdysvallat on tehnyt päätöksen, joka ehkä ei niin herättänyt huomiota, viedä Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia Ukrainaan.

Yhdysvaltain laivaston ja Sperry-yhtiön kehittämä RIM-7 Sea Sparrow, eli niin sanottu "varpunen", on tutkalla ohjattava lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjus. Laajasti Naton käytössä olevat ohjukset kykenevät torjumaan niin ilma-aluksia kuin risteilyohjuksia.

Merellä ohjuksen kantama on rajoittunut vajaaseen 20 kilometriin.

The Warzone -sivuston mukaan RIM-7 on kehitetty suoraan AIM-7E Sparrow ilmaohjuksesta ja on sovellettu laivaston käyttöön. Sinällään onkin erikoista, että laivaston käyttöön suunnitellut ohjukset on onnistuttu istuttamaan maalla käytettäviin ja telalla kulkeviin venäläisvalmisteisiin Buk-ilmatorjuntajärjestelmiin.

Tämä hämmästyttää myös ex-komentajaa.

– Erikoista on se, että ne on saatu integroitua ukrainalaisiin vanhoihin venäläisiin ilmatorjuntaohjuslavetteihin, Lindberg sanoi.

Aiemmin esimerkiksi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihköon arvioinut, että ilmatorjunnan vahvistaminen ei poista Ukrainan juuriongelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat