Jarmo Lindberg: Panssarivaunujen antaminen Ukrainalle ei ole niin helppoa – Saksan asennetta saattaa selittää pelko

Taistelupanssarivaunut luovuttaminen ei ole tilanne, jossa Ukrainalle annetaan auto ja siihen avaimet, muistuttaa puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg Huomenta Suomen haastattelussa.

Saksan ulkoministeri sanoi sunnuntaina illalla, ettei maa asetu vastahankaan, jos Puola lahjoittaa Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Aiemmin Britannia on luvannut maalle Challenger 2 -vaunuja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi niin ikään sunnuntaina, ettei maa poissulje mahdollisuutta antaa Ukrainalle Leclerc-taistelupanssarivaunuja.

– Monelle voi tulla yllätyksenä, etteivät nämä ole sama asia kuin oman auton vieminen huoltoon. Tällainen 60 tonnin järkäle täynnä elektroniikka, kenraali evp. Jarmo Lindberg sanoo Huomenta Suomessa.

Esimerkiksi Saksan Leopard-vaunuista ainakin kolmasosa on tämänhetkisten tietojen perusteella huollossa.

Lindberg sanoo, että länsimaissa halutaan varmistaa, että Ukrainalla olisi kyky huoltaa panssareita itse, jotta niillä kyettäisiin ylipäätään taistelemaan tehokkaasti.

Mullistavatko taistelupanssarit sodan kulun?

Jarmo Lindberg muistuttaa myös, että Ukrainalle annetaan kaiken aikaa muutakin tehokasta kalustoa, kuten moderneja telahaupitseja ja rynnäkköpanssarivaunuja sekä raketinheitinjärjestelmiä.

– Ukrainan joukkoja koulutetaan eri aselajien yhteisoperaatioihin varmaankin mahdollista kevätoffensiivia varten.

– Nämä raskaat panssarivaunut olisivat tämän kyvykkyyden keihäänkärki, joita tarvitaan siellä, missä pitää murtautua linjojen läpi.

Saksa saattaa pelätä

Saksa on ollut hyvin epäröivä Leopardien luovuttamisessa Ukrainaan. Ennen Saksan viimeisintä lausuntoa esimerkiksi Puola oli uhannut toimia vaikka omin päin, jos Saksan lupaa ei heltiä.

Aseviennissä noudatetaan länsimaissa tapaa, jossa kaluston jälleenvientiin tarvitaan valmistajan lupa.

Jarmo Lindbergin mukaan Saksan asennetta voi selittää maan pelko sodan laajenemisesta.

– Saksan asetelma saattaa olla, että he eivät halua, että Venäjä voittaa eivätkä myöskään, että Ukraina häviää.

– He saattavat kantaa huolta, että jos Ukrainaa aseistetaan niin voimakkaasti, että se saa ylivoimaisen voiton, mitä siitä seuraisi Venäjälle sen jälkeen.

Lindbergin mukaan Saksa saattaa pitää neuvotteluihin siirtymistä parempana kanavana päättää sota kuin Venäjän ajamisella nurkkaan tappion kautta.

– Matkan varrellahan on aika monta jossittelua. Valtaosa muista maista on kuitenkin sitä mieltä, että annetaan Ukrainalle kaikki mahdollinen apu, jotta he pärjäävät mahdollisimman hyvin taistelussa.

Jarmo Lindberg on ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat