Puskaradio kuuluu putkiremontin suunnitteluun

MTV3/ STT-Lehtikuva
Julkaistu 15.09.2013 09:54
Toimittajan kuva

Raisa Pöllänen

raisa.pollanen@mtv.fi

Kiinteistöliiton asiantuntija suitsii asunto-osakeyhtiöiden hallituksia huonosta tiedottamisesta putkiremonttia suunnitellessa.

Osakkaiden tulisi saada selkokielellä tietoa korjaustarpeista jo hyvissä ajoin. Todellisuudessa moni taloyhtiön jäsen kokee saavansa remontin suunnittelun aikana liian vähän tietoa tai ei ymmärrä, mitä suunnitelma pitää sisällään.

– Osakkaalle pitäisi tiedottaa maallikkokielellä, jotta he osaisivat päättää yhtiökokouksessa remontin tasosta ja laajuudesta. Kiinteistöliittoon on tullut soittoja, joissa osakas on ollut epätietoinen millaista vastinetta hän rahalleen saa, sanoo Kiinteistöliiton Uudenmaan neuvontainsinööri Jaakko Laksola.

Kyseessä on iso raha, jos remontti toteutetaan putket uusimalla. Isännöintiliiton tuoreen barometrin mukaan 50 neliön asunnon remonttihinnaksi tulee pääkaupunkiseudulla noin 35 000 euroa ja muualla Suomessa noin 21 000 euroa. Joissakin tapauksissa vieläkin enemmän.

"Niin makaa kuin petaa"

Asunto-osakeyhtiöiden putkiremontin kustannusten kannalta tärkeimmät päätökset tehdään jo suunnittelun alkuvaiheessa.

Remonttiprojektin ensimmäisessä vaiheessa tehdään mahdolliset kuntoarviot tai -tutkimukset remontin pohjaksi sekä kartoitetaan osakkaiden tarpeet. Tämän jälkeen remontti etenee hankesuunnitteluun, jossa määritellään projektin laatu, laajuus, kustannukset ja aikataulu. Samalla taloyhtiön tulisi valita hyvä ja ammattitaitoinen suunnittelija, joka on sitoutunut tekemään tarvittavat suunnitteluasiakirjat. Kiinteistöliiton Laksolan mukaan suunnittelijan valinta on tärkeää.

– Ensimmäinen kompastuskivi voi olla se, että osakkaalle saatetaan ensimmäiseksi tuputtaa kalleinta remonttivaihtoehtoa, Laksola sanoo.

– Suunnittelijoista on pulaa ja suunnitelmat eivät ole välttämättä selkokielisiä. Niissä voi olla myös puutteellisuuksia ja ristiriitaisuuksia.

Hyvän suunnitelman jälkeen valitaan urakoitsija, jonka toimintatavat yleisesti tiedetään ja jotka miellyttävät. Tarjouspyyntöjä kannattaa lähettää 5-10 hyväksi tiedetylle yritykselle.

– Hyvällä urakoitsijalla on ammattitaitoiset työmiehet, hyvä projektin johtaja, hyvä tiedotus ja täsmällinen aikataulu sekä projekti kokonaisvaltaisesti hanskassa. Taloyhtiön pitäisi myös löytää pätevä remonttivalvoja, joka pitää huolta urakkasopimuksen toteutumisesta käytännössä.

Mistä hyvät urakoitsijat?

Hyvistä urakoitsijoista ei ole olemassa ranking-listaa, vaan vanha kunnon puskaradio toimii tässäkin asiassa parhaiten. Pääurakoitsijaa etsiessä kannattaa kysyä kokemuksia muista taloyhtiöistä, joissa on hiljattain tehty samanlainen putkiremontti.

– Kysäisee taloyhtiön isännöitsijältä tai puheenjohtajalta, miten pojat ovat pärjänneet, Laksola ehdottaa. – Isännöitsijälläkin saattaa olla tiedossaan joku hyvä urakoitsija. Tämä on vähän sellaista puskaradiota.

Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Jaakko Laksola kehottaa asiakasta myös vilkaisemaan mahdollisen urakointiyrityksen taloustilannetta. Heikot luottotiedot ja huojuva talous eivät herätä luottamusta.

– Voi olla niin, ettei juuri tämä työmaa aiheuta konkurssivaaraa tai tarvetta fuskata. Mutta yrityksellä voi olla toisaalla remontti, joka ajaa firman taloutta huonoon jamaan. Talouden kuuluu olla ehdottomasti kunnossa valittavassa firmassa.

Asiantuntija: Putkiremontti, rutto ja sota eivät tarkoita samaa

Harmaa talous yleistynyt tuntuvasti putkiremonteissa (12.9.2013)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa