Länsimaat tuomitsivat tiistaina kovin sanoin Ukrainan valloitettujen alueiden suunnitelmat kansanäänestyksien pitämisestä Venäjään liittymisestä.
– Minusta kyseessä on äänestyksen irvikuva, sivalsi Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Samalla Macron muistutti, ettei äänestyksillä olisi mitään oikeudellista merkitystä.
Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan kansanäänestykset ovat jälleen yksi Venäjän tavoista kiihdyttää sotaa.
– Valekansanäänestyksillä ei ole legitimiteettiä, eivätkä ne muuta Venäjän aggressiivisen sodan luonnetta. Kyseessä on jälleen yksi vaihe, joka kiihdyttää Putinin sotaa, Stoltenberg sanoi.
Valkoinen talo puolestaan ilmoitti yksiselitteisesti, että se ei tule tunnustamaan valekansanäänestyksien tuloksia.
– Nämä kansanäänestykset ovat loukkaus suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden periaatteita vastaan, jotka ovat kansainvälisen järjestelmän tukipilareja, sanoi Valkoisen talon edustaja Jake Sullivan.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että kyseessä on petos.
– On erittäin, erittäin selvää, ettei tällaisia valekansanäänestyksiä voida hyväksyä, eivätkä ne kuulu kansainvälisen oikeuden piiriin, Scholz sanoi.
Liittokanslerin mukaan kansanäänestykset ovat osa Venäjän "imperialistista aggressiota".
Ukrainalta tuli heti vastaus ilmoituksiin kansanäänestyksistä:
– Ukraina aikoo ratkaista Venäjän kysymyksen. Uhka voidaan poistaa vain voimatoimin, presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoi.
"Jokaisesta senttimetristä kova taistelu"
Hieman aiemmin Ukraina viestitti joukkojensa edenneen idässä jo myös Luhanskin alueelle. Alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Ukraina oli ottanut haltuunsa pienen Bilohorivkan kylän.
Tietoa ei heti voitu vahvistaa ulkopuolisista lähteistä, mutta sitä tukivat kuvat Ukrainan sotilaista partioimassa sodan runteleman kylän kaduilla. Mikäli tieto pitää paikkansa, on se tärkeä edistysaskel Ukrainalle Luhanskissa, joka on heinäkuun alusta ollut kokonaan Venäjän miehittämä.
– Jokaisesta Luhanskin alueen senttimetristä tullaan käymään kova taistelu, Haidai kirjoitti pikaviestipalvelu Telegramissa.
Venäjän valtion tiedotusvälineissä Luhanskin ja Donetskin asukkaiden on jo aiemmin kerrottu odottavan innoissaan alueiden liittämistä Venäjään.
Ruotsalaisasiantuntija äänestyksistä: Kielii paniikista
Ruotsalaisen Venäjä-asiantuntijan Gudrun Perssonin mukaan lyhyellä varoitusajalla järjestettävän kansaäänestykset kielivät paniikista nopeasti edenneen Ukrainan vastahyökkäyksen takia.
– Yritetään pelastaa se, mitä pelastettavissa on, niin minä tätä tulkitsen, Persson FOI-puolustustutkimusinstituutista sanoi TT:lle.
Hänen mukaansa ajatus kulkee niin, että jos ja kun kansanäänestyksissä nimetyissä tapahtumissa hyväksytään alueiden liittyminen Venäjään, voidaan Ukrainan joukkojen hyökkäystä alueille pitää sen jälkeen hyökkäyksenä Venäjälle. Presidentti Vladimir Putin on aiemmin varoittanut, että hyökkäys Venäjää itseään vastaan johtaisi sodan laajenemiseen.
– (Venäjällä) toivotaan, että tämä jotenkin hillitsisi ukrainalaisten hyökkäystoimia, Persson kertoo.
Hänen mukaansa toinen tavoite lienee se, että alueiden liittäminen Venäjään lisäisi Putin sotaretken suosiota kotimaassa tai antaisi Donetskin ja Luhanskin "tasavaltojen" taistelijoille enemmän motivaatiota sotimiseen.