Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön Sotshin tapaamisessa suuri osa lehdistötilaisuuden kommenteista koski ympäristönsuojelua. Putin murehti kaunopuheisesti jäätiköiden sulamista ja jääkarhujen kohtaloa.
Samaan aikaan Venäjä laajentaa edelleen öljy- ja kaasutuotantoaan.
– Jäätikön sulaessa jääkarhut ovat vaikeuksissa. Arktisten maiden tiedemiesten tulee ponnistella yhdessä arktisen ympäristön, eläinten ja alueen suojelemiseksi, Putin vaati Sotshissa.
– Jos arktinen jäätikkö sulaa, menetämme koko maapallon, tuki Niinistö.
Kuinka tosissaan Putinin puheet voi ottaa?
Ympäristönsuojelu on ehdottomasti tärkeä ja kiireellinen asia, mutta tämän tason tapaamisissa, silloin kun tarjolla ei ole juuri mitään konkreettista edistystä, ympäristö tuppaa olemaan täydellinen täyteaihe. Yhteinen ympäristö on presidenteille turvallinen jutun juuri, jossa kaikki pääsevät olemaan samaa mieltä.
Mutta kuinka tosissaan Putinin vihreät puheet voi ottaa? Venäjän valtion varathan perustuvat suurelta osin juuri siihen tuotteeseen, joka jäätiköitä ohentaa. Öljy ja kaasu tuottavat yli puolet Venäjän valtion vientituloista.
Lisäksi Venäjä sattuu lukeutumaan niihin maihin, jotka lähinnä hyötyvät ilmastonmuutoksesta. Nouseva lämpötila tuo Venäjälle lisää asuttavaa ja viljeltävää alaa ja näin suorastaan taloudellista etua - jos nyt unohdetaan globaalien kriisien kerrannaisvaikutukset ja esimerkiksi Putinin mainitsemat jääkarhut.
Jääkarhujen kannalta surullista
Vasta kun jonkun pitäisi luopua taloudellisista eduistaan, ympäristöstä tulee oikea uutinen.
Esimerkiksi jos Venäjä sitoutuisi rajoittamaan Arktiksen hyödyntämistä, raskaita polttoöljyjä tai pyrkimyksiä Jäämeren öljyn käyttöönottoon, se olisikin jo aidosti kiinnostavaa.
Nyt yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden tuottajista pääsi esiintymään kiivaana jäätiköiden suojelijana ilman mitään myönnytyksiä. Se on jääkarhujen kannalta melko surullista.