Netflixin Our Planet -dokumenttisarjassa näytetään hyvin karulla tavalla, kuinka ahtaalle tyynenmerenmursut ovat joutuneet ilmaston lämpenemisen vuoksi.
Normaalioloissa mursut lepäilevät jäällä, josta niiden on helppo pulahtaa mereen hakemaan ravintoa. Our Planet -dokumenttisarjan Frozen Worlds -jakson mukaan mursut etsivät jäiden sulamisen vuoksi lepopaikkaa nyt rannoilta, ja alueen täyttyessä osa huononäköisistä eläimistä kiipeää korkeille kallioille – traagisin seurauksin.
Koillis-Venäjällä kuvatussa kohtauksessa myös näkyy, kuinka rannalla on satoja kuolleita tyynenmerenmursuja.
WWF: Ilmastonmuutos kiistaton uhka
WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa, että arktisen alueen lajeilla, mursuilla ja jääkarhuilla, on melko heikot tulevaisuudennäkymät. Dokumenttiin Luukkonen ei ota kantaa, sillä hän ei ole järjestön varsinainen mursuasiantuntija.
– Jääkarhu ruokailee ennen kaikkea jäältä käsin, ja mursut lepäilevät ruokailun välissä jäälautoilla. Jos jää häviää, niin se tarkoittaa sitä, että niiden elinalue pienenee, ja eläimet joutuvat turvautumaan enemmän mannerrantaan.
Luukkosen mukaan on täysin kiistatonta, että ilmastonmuutos on iso uhka kaikille niille lajeille, jotka ovat jäästä riippuvaisia.
– Suurimpana syynä tähän ovat ilmastopäästöt, eli fossiilisten polttoaineiden käyttö viimeisen vuosisadan aikana.
"Peliä ei ole menetetty"
Luukkonen muistuttaa, että jokainen pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutokseen pienillä teoilla.
– Yksi konkreettinen keino on lihankulutuksen vähentäminen. Vähentämällä lihankulutusta voidaan vähentää ilmastopäästöjä, ja toisaalta parantaa luonnon monimuotoisuuden tilaa erityisesti trooppisilla alueilla.
– Siellä sademetsät ovat kärsineet lihantuotannon kasvusta, ja se heijastuu osaltaan sinne napa-alueille, eli myös mursun ja jääkarhujen elämään.
Vaikka tilanne onkin vaikea, peliä ei ole menetetty.
– Uskomme, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, ja jopa sen kääntäminen, on mahdollista. Ja onneksi arktinen alue on suuri, eli siellä on jääpeitettä edelleenkin, Luukkonen sanoo.
Dokumenttia on myös kritisoitu
Our Planet -dokumenttisarjan karu mursukohtaus on saanut osakseen myös kritiikkiä.
Muun muassa Daily Mail -sanomalehden artikkelissa tutkijat ovat kommentoineet mursujen käytöksen johtuvan niitä jahtaavista jääkarhuista. Artikkelissa johtava tutkija syyttää dokumentin tekijöitä myös "emotionaalisesta manipulaatiosta" katsojamäärän lisäämiseksi.
Lue myös: Video kuolemaansa putoavista mursuista järkyttää uudessa dokumentissa – taustalla velloo taistelu siitä ovatko syynä jääkarhut vai ilmastonmuutos
Dokumentin tekijät ovat puolestaan kertoneet seisovansa tuotoksensa takana.
WWF on tukenut rahallisesti Netflix-dokumenttisarjan tekemistä. Sarjan kertojana kuullaan kuuluisaa luontodokumentaristia David Attenboroughia.