Oikeudessa aletaan tänään puida poliisin epäiltyjen rekisteriin liittyvää juttua. Syytteen mukaan epriin oli kirjattu ihmisten yksityiselämään liittyviä havaintoja, joilla ei ollut lain edellyttämää yhteyttä rikoksiin. Rekisteriin oli päätynyt ihmisiä esimerkiksi sillä perusteella, että he olivat tavanneet jengiläisiä julkisesti.
Poliisihallituksen virkamiestä ja kahta keskusrikospoliisissa esimiesasemassa aiemmin toiminutta miestä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. He kiistävät syyllisyytensä.
Epriä on kutsuttu myös Putin-rekisteriksi. Nimi seurasi paljastuksesta, jonka mukaan rekisteriin oli kirjattu Yön sudet -moottoripyöräjengiläisten kanssa samassa kuvassa nähty presidentti Vladimir Putin.
Poliisin rajat selville
Syyttäjän mukaan rekisterin valvonta oli retuperällä ja Poliisihallituksessa rekisterinpitopäällikkönä toimineen sakon on oltava "erityisen tuntuva".
Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kommentoi jutun valmisteluistunnon aikaan, että poliisin mahdollisuudet kansalaisten valvomiseen ovat verkottuneessa ja tietoteknisessä ympäristössä kasvaneet merkittävästi, minkä vuoksi on tärkeää selvittää poliisin salaisten tietorekisterikäytäntöjen ja niiden valvomisen perusteet.
- Kun on kysymys sellaisesta poliisin toimintalohkosta, johon kansalaisvalvonta, median valvonta ja asiakirjajulkisuus eivät ulotu, joku muu rakenne täytyy olla. Syyte kytkeytyy tähän ongelmavyyhtiin, Hirvonen kertoo.
Epriin voi lain mukaan kirjata tietoja ihmisistä, joiden epäillään syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta voi seurata vankeutta. Lisäksi tietoja saa olla ihmisistä, joiden on syytä epäillä myötävaikuttavan tai myötävaikuttaneen rikokseen, josta saattaa seurata yli puoli vuotta vankeutta. Myös huumausaineen käyttörikos kuuluu kirjaamisperusteisiin.