Putin haluaa muuttaa Venäjän ydinaselinjaa – Ukrainalta tyly vastaus

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo haluavansa muuttaa Venäjän ydinaselinjaa siten, että se voisi käyttää ydinaseita vastauksena "massiiviseen ilmaiskuun" Venäjän maaperällä.

Vladimir Putin puhui muutosehdotuksista keskiviikkona televisioidussa, Venäjän turvallisuusneuvoston kanssa pitämässään ydinpelotetta koskevassa kokouksessa.

– Harkitsemme tällaista mahdollisuutta, jos saamme luotettavaa tietoa ilma- ja avaruushyökkäysaseiden massiivisesta laukaisusta ja siitä, että ne (iskut) ylittävät valtiomme rajan, Putin sanoi.

Putin selvensi tarkoittavansa sotilaslentokoneilla, hävittäjillä ja muilla lentokoneilla tehtyjä iskuja, risteilyohjuksia ja lennokkeja.

Viittasi selvästi Ukrainaan

Hyökkääjä voisi Putinin ehdotuksen mukaan olla myös sellainen valtio, jolla ei itsellään ole ydinaseita, mutta joka saa tukea ydinasevaltiolta. 

Tällaisessa tapauksessa Venäjä voisi hänen mukaansa katsoa, että kyseessä on ydinasevaltion kanssa tehty yhteishyökkäys, hän sanoi.

Hän vaikutti viittaavan tällä Ukrainaan, jonka maaperällä Venäjä aloitti laajan hyökkäyssodan helmikuussa 2022, mutta joka on pystynyt jatkamaan vastataisteluaan erityisesti Yhdysvaltojen tuella – joka tunnetusti on ydinasevaltio.

Putinin mukaan muutokset ovat tarpeellisia, sillä Venäjän on otettava huomioon nykyinen, muuttunut sotilaallinen ja poliittinen tilanne sekä "uudet sotilaalliset uhat Venäjälle ja sen liittolaisille". 

Tällä hän viittasi jälleen ilmeisesti hyökkäyssotaan Ukrainassa, Ukrainan vastatoimiin sekä sodan jatkumiseen seurauksineen.

"Suojelisi" myös Valko-Venäjää

Muutoksilla Venäjä myös katsoisi oikeudekseen käyttää ydinaseita, jos sen liittolaista Valko-Venäjää vastaan hyökättäisiin.

– (Ydinaseet) ovat valtiomme ja sen kansalaisten turvallisuuden tärkein tae, Putin sanoi.

Venäjän ulkoministeriön verkkosivujen mukaan ydinaseet toimivat tällä hetkellä Venäjälle yksinomaan pelotteena ja se voisi käyttää niitä ainoastaan äärimmäisessä tapauksessa, jos Venäjän olemassaolo olisi uhattuna. Tätä ennen Venäjä tekisi kaikki tarvittavat toimet ydinuhan vähentämiseksi ja ydinsodan välttämiseksi.

Ukraina: Venäjän keinot vähissä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak tuomitsi Venäjän muutokset ydinasedoktriiniinsa tuoreeltaan tänään.

Hän sanoi Telegram-viestisovelluksessa tämän todistavan sen, ettei Venäjällä ole enää muuta keinoa pelotella maailmaa kuin ydinaseilla kiristäminen.

Juttua täydennetty 25.9.2024 kello 21.45 ja 22.02.

Lue myös:

    Uusimmat