Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili eilen Suomessa. Presidentti Sauli Niinistö isännöi eilen Putinin työvierailua Helsingissä.
Putin saapui Suomeen noin kaksi tuntia myöhässä, ja presidentit pääsivät aloittamaan keskustelut viideltä iltapäivällä. Tapaamisen merkittävin anti oli suurpolitiikka ja Ukrainan tilanne.
– Suurpolitiikka on odottavissa tunnelmissa, katsomme, onko Ukrainassa tapahtumassa liikahduksia, jotka voisivat poistaa eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa jo jonkin aikaa vaivanneita jumeja. Sota itäjoukkojen kanssa pitäisi saada loppumaan, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.
Ukrainassa on valittu uusi presidentti, jolla on enemmistö maan parlamentissa. Se mahdollistaa Aaltolan mukaan hänelle tehdä liikahduksia ehkä Venäjän suuntaan.
– Ranska ja Yhdysvallat näkevät, että Venäjä on tärkeä osapuoli monessa globaalissa kansainvälispoliittisessa kysymyksessä. Se, että ollaan jumissa Ukrainan kysymyksen kanssa, on hankala asia myös Suomelle, koska pieni maa on riippuvainen liima-aineksista. Suomen kannalta tässä on paljon huolestuttavia merkkejä ilmassa ollut jo monen vuoden ajan. Katsotaan, mitä suurvallat tekevät Euroopan turvallisuuden suhteen.
Niinistö nosti esiin suurpoliittiset asiat
Asiaan liittyy myös kauppapakotteet EU:n toimesta Venäjää vastaan, joista on haittaa myös Suomelle. Niinistö nosti eilen puheissaan esiin etenkin suurpoliittiset asiat.
– Niinistöllä oli selkeästi halu puhua suurpoliittisista asioita. Suomen pitää tietää missä mennään. Se, että asiat ovat kehittymässä huolestuttavaan suuntaan, suurpolitiikka nousee ja EU sekä länsi ovat heikkoja, korostaa tarvetta ymmärtää, mitä on tapahtumassa, Aaltonen sanoo.
Putin puhui eilisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen tekemästä ohjuskokeesta sanoen sen olevan uhka turvallisuudelle.
– Totta kai siinä on vakavasta asiasta kysymys etenkin Eurooppaa koskien. Keskipitkän matkan ohjukset ovat juuri niitä, jotka on tähdätty Euroopan mantereelle. Vaikka Putin tulee Suomeen, hän puhuu Yhdysvalloille eikä niinkään Suomelle. Kun suurvallat juttelevat ja kamppailevat keskenään, niin pieni maa on usein vain strateginen pelinappula, Aaltonen sanoo.