"Putinkaan ei ole immuuni henkiselle paineelle" – videot kiihdyttivät arvioita Venäjän presidentin terveydentilasta, mutta potilas pitäisi ensin tutkia

2:02imgKatso video: Asiantuntija laittoi merkille useita yksityiskohtia, joista huomaa Putinin muuttuneen olemuksen.
Julkaistu 26.04.2022 05:47
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin terveydentila on aiheuttanut vilkasta keskustelua viime aikoina. Hänen on julkisuudessa arveltu sairastavan mahdollisesti Parkinsonin tautia. Voisiko Putinilla olla Parkinsonin tauti? 

Putinin terveydentilasta tuskin saadaan varmoja vastauksia lähiaikoina, jos koskaan. Neurologian professori Valtteri Kaasinen Turun yliopistosta painottaa, ettei sairauksia voida diagnosoida videoiden perusteella.  

– Potilas pitäisi ensin tutkia. 

Kaasinen arvioi kuitenkin Putinin esiintymistä viime viikolla. 

– Videossa ei nähty mitään, mikä viittaisi siihen, että Putinilla on jokin neurologinen tauti. 

Putin nähtiin viime viikolla julkisuudessa, kun hän keskusteli kameroiden edessä puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa. Putin piti tapaamisessa  muun muassa kiinni pöydän kulmasta .

– Toki on mahdollista, että yrittää peittää vapinaa tällä eleellä, mutta se olisi kovin pitkälle menevä johtopäätös.

Putinkaan ei ole immuuni henkiselle paineelle

Kyseisessä tapaamisessa Putin liikutti oikeaa jalkaansa rauhattomasti. Hän vaikutti myös silminnähden uupuneelta. Hänen ryhtinsä oli huono ja pää oli painuksissa. Kaasinen arvioikin, että Putin saattaa olla erittäin rasittunut, erityisesti henkisesti. 

Lue myös: Kehonkielen asiantuntija: Putinin käytös Shoigu-tapaamisessa ei ollut normaalia – "Jäätymisen merkki"

Pitkäaikaisella stressillä ja rasituksella voi olla monia kielteisiä vaikutuksia terveyteen. 

– Jos kertyy kovasti univelkaa ja pitkäaikaista stressiä, niin se kyllä pitkällä aikavälillä vaikuttaa kovasti ihmisen toimintakykyyn ja päätöksentekokykyyn ja vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. 

– En usko, että Vladimir Putinkaan on immuuni tavottamalle henkiselle paineelle, jossa hän epäilemättä tällä hetkellä on. Hän ei myöskään ole enää mikään nuori mies, ja se näkyy hänen julkisissa esiintymisissään.

Putin täyttää lokakuussa 70 vuotta. Hän on jo ylittänyt venäläismiesten elinajanodotteen, joka Maailmanpankin tilastojen mukaan vuonna 2020 oli 67,3 vuotta. 

– Toki hänen elintapansa lienevät keskimääräistä venäläistä miestä terveellisemmät. Hänähän on harrastanut judoa ja on muutenkin liikunnallisesti aktiivinen. Siitäkin huolimatta hän ei ole enää nuori. Ikä aiheuttaa kerrannaisvaikutusta siihen, miten keho ja mieli kokevat sen rasitteen, jonka alaisena hän tällä hetkellä on.

Lievä Parkinson ei vaikuta päätöksentekokykyyn

Kaasinen korostaa, että vaikka Putinilla olisikin Parkinsonin tauti, se olisi joka tapauksessa vasta hyvin varhaisessa vaiheessa. 

– Lievä Parkinsonin tauti ei vaikuta juuri mitenkään ihmisen päätöksentekokykyyn. Siinä mielessä taudin olemassaolo tässä tilanteessa ei ole kauhean relevanttia. Syy hänen käyttäymisennsä on jossakin muualla kuin siinä, onko hänellä Parkinsonin tauti vai ei. 

Putin ei suinkaan ole ensimmäinen poliittinen johtaja, jonka on arvailtu sairastavan Parkinsonin tautia. 

– Armoton spekulaatio alkaa heti, jos valtaapitävä henkilö ei näytä julkisuudessa aivan terveeltä, Kaasinen sanoo. 

Lue myös: Zelenskyi ja Putin ovat tavanneet vain kerran – video paljastaa historiallisen kohtaamisen tunnelman

Saksan edellisen liittokanslerin Angela Merkelin nähtiin vapisevan julkisissa esiintymisissään useita kertoja kanslerikautensa loppuvuosina. Suomessa eniten huomiota herätti hänen vapinansa pääministeri Antti Rinteen (sd.) tapaamisen yhteydessä marraskuussa 2019. Myös Merkelin kohdalla puhuttiin julkisesti Parkinsonin taudista, mutta vapinan syyksi arveltiin myös kuumutta, nestehukkaa ja ylirasistusta.  

Sittemin spekulaatio Merkelin terveydentilasta vaimeni, eikä hänen vapinansa syytä ole koskaan kerrottu julkisuuteen.  

Myös Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin spekuloitiin mahdollisesti sairastavan Parkinsonin tautia tämän laskeuduttua kömpelösti puhujalavalta kadettien valmistumisseremoniassa kesäkuussa 2020. 

Kaasinen toivoisi, että Parkinsonin taudista uutisioitaisiin muussakin yhteydessä kuin johtavien pollitikkojen terveydentilaa arvailtaessa. 

– On jonkin verran surullista, että uutiskynnys ylityy tällaisessa yhteydessä eikä esimerkiksi Parkinsonin taudin hoitotutkimusten yhteydessä. Ymmärrettävästi tämä [Putinin terveydentila] on asia, johon ihmiset kaipaavat selvyyttä.

Lue myös: Muistatko tämän tempun? Putin järjesti koirapelkoiselle Merkelille ikävän yllätyksen: "Hän nautti sadistisella tavalla siitä vallasta"

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin