Putkimies kertoo erikoisimman viemäristä kaivamansa esineen: "Hämmentävää, mitä kaikkea sinne saa"

Jokaisella putkiasentajalla on "kalatarinoita" siitä, mitä he ovat löytäneet tukkimasta viemäriä. Usein sinne päätyy kuitenkin rutkasti tavaraa arkisen ajattelettomuuden seurauksena.

Yksittäisenä asiana rasva on pahin viemäriputken sisäpinnan tukkijoista.

LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen kertoo, ettei putki mene mitenkään dramaattisesti yhtäkkiä tukkoon, vaan putken vetokyky hiipuu pikkuhiljaa rasvakerroksen kasaantuessa.

Lattiakaivossa tukoksia aiheuttavat hiukset, pesuainejäämät sekä ihmisestä lähtevä hilse ja kuollut iho. 

– Se on sellaista paksua möhnää, mitä hiusten lisäksi siellä lattiakaivossa on ja se tukkii tietysti, Mäkinen kertoo.

Lattiakaivo ja viemäri tukkeutuu siis osaltaan ihan luonnollisesti, mutta tietyt wc-pönttöön tungetut asiat saattavat jumittaa viemärin pahastikin.

Mikä viemärit tukkii?

Keittiön tiskialtaan viemäriputkeen kertyy lähes pakostakin rasvaa.

Mäkisen mukaan voidaan karkeasti sanoa, että jos esimerkiksi kerrostalossa on viemärien pystylinja, eli keittiöt ovat päällekkäin, tukossa oleva viemäri on rasvan tukkima.

Sen sijaan pystylinjoissa sijaitsevien kylpyhuoneiden putkistoon ei kerry säännönmukaisesti aineita, koska ne jäävät lattiakaivoon.

– Mutta sieltä löytyy sitten erinäköistä kiinteää esinettä: siteet, tamponit ja kondomit ovat sellaisia asioita, jotka ovat hyvinkin hankalia, jos sinne viemäriin niitä tulee wc-istuimen kautta. Ne ovat sellaisia, jotka aiheuttavat viheliäisiä tukoksia pidemmälle putkistoon, Mäkinen kertoo.

– Näistä keikkaa tekevillä putkiasentajilla kyllä löytyy varmasti kaikilta toinen toistaan isompia kalajuttuja, että mitä sieltä on löytynyt.

LVI-alalla vuodesta 1982 asti työskennellyt Mäkinen on itse aikoinaan kaivanut viemäristä c-kasetin kotelon puolikkaan. 

– Erinäköistä nukkea, pikkuautoa, kaikennäköistä sieltä löytyy. Se on hämmentävää, mitä kaikkea sinne saa. 

Viemärinavausaineet korkeintaan ensiapua

Mäkinen kertoo, että usein kysellään, eivätkö viemärinavausaineet riitä avaamaan putkea.

– Jos sinulla on tuollainen rasvaviemäri tukossa ja sinne laitat panoksen tällaista liuottavaa ainetta, ne saavat parhaimmillaan umpeen kasvaneeseen putken sisäpintaan vain sormen mentävän aukon. 

Loppu viemärinavausaineesta luonnollisesti vain sulahtaa eteenpäin viemärissä aukon läpi ja syövyttävä vaikutus loppuu siihen.

– Kyllä ne ovat sellaista ensiapua, jos sitäkään.

Mäkisen mukaan avaamiseen pitää ottaa avuksi konerassi, joka puhdistaa putken oikeasti koko pituudeltaan ja pinnaltaan.

– Se on sellainen ikävän sotkeva homma, vaikka siinäkään ei nyt mitään mystiikkaa ole, mutta pelkästään tilojen suojauksen kannalta kannattaa soittaa paikalle ammattilainen, Mäkinen toteaa.

Katso myös: Näyttääkö sinunkin viemärisi tältä? 

Lue myös:

    Uusimmat