Onko kahvinporoista putkistolle hyötyä vai haittaa? Asiantuntijat kertovat.
Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa, mikä tarkoittaa sitä, että kotitalouksissa syntyy luonnollisesti paljon myös kahvinporoja. Kuntien jätelaitosten biojäte-sivustolla kerrotaan kahvinporoja syntyvän vuositasolla jopa kymmeniä miljoonia kiloja.
– Niistä kuitenkin valitettavan iso osa päätyy sekajätteen kautta polttolaitosten riesaksi, kun oikea kohde olisi biojäteastia, sivustolla muistutetaan.
Kahvinporoista tehdään muun muassa bioenergiaa ja maanparannusainetta. Keskiverto kahvittelija voisi keittää kolmen kuukauden aamukahvit omien lajiteltujen kahvinporojensa tuottamalla energialla.
Lähde: Biojäte.info
Lue lisää: Et kai häärää itse? Vesivahingon riski "aikamoinen" – tämä toimenpide kuuluu taloyhtiölle: "Vaatii tietyn tietotaidon"
Kahvinporot voivat tukkia putkiston
Mutta entä, jos kahvinporot kaataakin suoraan viemäriin? Onko kahvinporoista putkistolle hyötyä vai haittaa? Vaikka kahvin voisi luulla toimivan jopa putkistoja puhdistavana elementtinä, on asia todellisuudessa päinvastoin.
The Kitchn -ruokasivuston tuoreessa artikkelissa kerrotaan, miksi kahvinporoja ei missään nimessä saa kaataa viemäriin.
– Nehän ovat vain pieniä rakeita, joten miten paljon vahinkoa ne muka voisivat tehdä putkistolle? Ilmeisesti aika paljonkin. Kahvinporot ovat nimittäin erittäin kuitupitoisia ja tuppaavat kasaantumaan vedessä, sivustolla muistutetaan.
Kahvinporot eivät liukene hyvin vedessä, joten ajan mittaan ne voivat muodostaa isojakin tukkeumia putkistossa.
Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustöiden työnjohtaja Santeri Lehtola muistutti joulukuussa 2021 yhtiön tiedotteessa, ettei viemäriin todella kannata heittää mitään ylimääräistä.
Lehtolan mukaan suomalaisten viemärit tukkiutuvat yleisimmin niihin joutuneiden kuulumattomien esineiden ja ruoka-aineiden vuoksi. Jouluna ajankohtaisen kinkkurasvan lisäksi viemäreitä tukkivat muun muassa kahvinporot, kananmunankuoret, juustot ja kovat vihannekset.
Lue myös: Yksi virhe pahentaa tilannetta, jos viemäri menee tukkoon – "Tekee avaamisesta entistä hankalampaa"
Näin kahvinporoja voi kotona hyödyntää – älä käytä pihan "hiekoituksena"
Kuntien jätelaitosten biojäte-sivustolla muistutetaan, että kahvinporoja voi kotioloissa hyödyntää esimerkiksi kuorinta-aineena tai kattilan puhdistamisessa. Ekologisen ihonkuorinta-aineen saa vaikkapa sekoittamalla porojen joukkoon oliiviöljyä.
Yksi näppärä vaihtoehto on käyttää kahvinporot pohjaan palaneen lian hellävaraiseen poistoon.
Somessa ja monilla virallisillakin sivustoilla vinkataan kahvinporojen sopivan hiekoitussepelin korvikkeeksi. Asiantuntijat eivät kuitenkaan tätä suosittele. Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Petri Jokinen muistutti tammikuussa Yle Uutisille, ettei mitään jätettä saa käsitellä niin, että se on hallitsematonta. Kahvinporoja ei siis saa heittää maahan.
– Sen pitäisi olla ehdottomasti biojätteessä. Kahvia ei voi laittaa maan pinnalle ja toivoa, että se häviäisi, Jokinen totesi Ylelle.
Jos kahvia käyttää hiekoituksena, on myös vaarana, että se huuhtoutuu hulevesiviemäreitä tukkimaan.
Lue myös: Putkimies katkaisi vanhan omakotitalon putken – vastassa oli hurja näky
Lue myös: Tiedätkö, mitkä hommat ovat oikeasti taloyhtiön vastuulla? Nämä osakkaalle kuuluvat kustannukset ihmetyttävät eniten: "Hämmentää monia"
Lähteet: The Kitchn, Biojäte.info, Yle Uutiset