Tekohampaita, kännyköitä, alusvaatteita... Mitä kaikkea suomalaiset huuhtovat pytystä viemäriin?

7:30imgTekohampaita, kännyköitä ja alusvaatteita – mitä kaikkea suomalaiset huuhtovat pytystä viemäriin?Kuvat: MTV Uutiset/All Over Press. Kuvamanipulaatio: MTV Uutiset
Julkaistu 27.08.2024 20:54
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Vessanpönttöön heitetään ja sinne tippuu mitä mielikuvituksellisempia tavaroita. Tukosten takana on kuitenkin yleensä paperi – tosin vääränlainen.

Viemäriverkossa luikertaa tälläkin hetkellä monenmoista sinne kuulumatonta tavaraa. Vääjäämättä tilanteet siksi usein kärjistyvät.

Talotekniikka-alan yrityksen Aren projektipäällikkö Niko Rouhiainen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Suomessa tulee kuukausittain noin 300 ilmoitusta tukkiutuneista viemäreistä.

Putkia tukkivat yleisimmin pönttöön kuulumattomat käsipyyhe- ja talouspaperit, mutta tukoksista löytyy myös ehkäisyvälineitä, pumpulipuikkoja, lasten leluja ja vaatteita.  

Erikoisin Rouhiaiselle vastaan tulleista asioista viemärissä ovat rintaliivit.

– Ne olivat viemäriin takertuneet ja ottaneet samalla mukaansa muutakin sakkaa ja aiheuttaneet tukoksen, Rouhiainen kuvailee.

Väärät asiat viemärissä tarttuvat viemärin reunoihin Rouhiaisen mukaan sitä ahnaammin, mitä huonommassa kunnossa putket ovat.

Lue myös: Mary luuli vessanpönttöön pudonneen sormuksen kadonneen iäksi  – 13 vuotta myöhemmin sattuma puuttui peliin: "Harvinainen tapaus"

Unohda karhupumppu!

Rouhiainen muistuttaa kansalaisia heidän omasta vastuustaan. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattiakaivo pitäisi puhdistaa ja tarkastaa kerran kuussa, jotta se pysyisi varmasti kunnossa.

Tämä on siis toive, mutta totuus on Rouhiaisen arvion mukaan toinen.

– Veikkaisin, että maksimissaan parin, kolmen vuoden välein se tehdään.

Rouhiainen kehottaa varaamaan putsaushommiin kumihansikkaat. Vanha kunnon karhupumppu sen sijaan kannattaa unohtaa.

– Viemäristö on aika heikossa kunnossa pääosin koko Suomessa, ja karhupumpulla saatetaan aiheuttaa vaurioita.

Ehkäisyyn viemärinavaajaa

Jos vierasesine joutuu pönttöön ja lähtee siitä eteenpäin, on syytä soittaa huoltoyhtiöön tai putkimiehelle, jotta isommilta ongelmilta vältytään.

Jos viemäri alkaa näyttää tukoksen merkkejä esimerkiksi pulputtamalla, tilannetta voi yrittää vielä hoitaa viemärinavausaineilla.

– Pitää myös ottaa huomioon, että ne ovat myrkyllisiä ja syövyttäviä aineita, Rouhiainen sanoo.  

Lue myös: Putkimies kertoo erikoisimman viemäristä kaivamansa esineen: "Hämmentävää, mitä kaikkea sinne saa"

4 500 putkivahinkoa vuodessa

Pohjola Vakuutuksesta kerrotaan, putkivahingoista ilmoituksia tulee vuosittain noin 4 500. Niistä reilusti yli puolet tulee yksityistalouksista.

– Vakuutus korvaa tapahtuneen, jos putki rikkoutuu tai liitos aukeaa ja siitä aiheutuu vesivahinko, Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden johtaja Markus Uimonen kertoo.

Taloyhtiöille vahingoista maksetaan vuosittain 15–20 miljoonaa ja henkilöasiakkaille noin 20 miljoonaa euroa.

Uimosen mukaan on melko yleistä, että putkistoista löytyy sinne kuulumatonta tavaraa.

– Ne eivät kuitenkaan läheskään aina aiheuta vahinkoa. Aika paljon taloyhtiöissä huoltoliikkeet putsaavat vessanpönttöjä ja viemäreitä ja avaavat tukoksia, mutta niistä ei välttämättä vesivahinkoa tule.

Tuoreimmat aiheesta

WC