Olemme käsitelleet taloyhtiön putkiremontin päätöksenteon, valmistelun ja suunnittelun vaiheita syksyn mittaan useissa jaksoissa. Nyt keskitymme putkiremontin toteutukseen työmaalla. Työmaata johtaa vastaava mestari, joka on avainhenkilö putkiremontissakin. "Toteuttavalla organisaatiolla on oltava vahva vetäjä", Tomas Andersson painottaa. "Vastaavalla mestarilla on oltava riittävä kokemus tällaisista kohteista".
Ennen rakennustöiden käynnistymistä järjestetään aloituskokous, johon osallistuvat hankkeen kaikki keskeiset osapuolet. Siinä käydään läpi urakan sisältö, tavoitteet, vaiheet, tarkastukset sekä sovitaan remonttia ohjaavista työmaa- ja suunnittelukokouksista.
Jaakko Laksola neuvoo varaamaan jo urakkasopimuksen asiakirjoihin yhden osion hyvien toimintatapojen määrittelyyn. "Siinä määritellään ne laadunvarmistusasiat, jotka urakoitsijan on itse huomioitava. Mitä tarkastuksia urakoitsija tekee ja mitä tarkastuksia tekevät puolestaan taloyhtiön palkkaamat valvojat – useimmiten rakennustekninen ja lvi-valvoja. Tarkastukset on pyrittävä ennakoimaan ja hoitamaan yhteispelillä", Laaksola toteaa.
Taloyhtiön palkkaama valvoja huolehtii siitä, että rakennustyöt etenevät sovitusti. Urakoitsijan mahdollisesti ehdottamista lisä- ja muutostöistä varsinaiseen urakkaan päätetään työmaakokouksissa – kuten myös urakkasopimuksen maksueräaikataulun mukaisten laskujen maksamisesta urakoitsijalle. Laksola muistuttaa, että myös osakkaita pitäisi kohottaa tarkastamaan asuntonsa ainakin kerran viikossa, vaikkeivät he asuisikaan siellä remontin aikana. Jo aikaisemmin on sovittu tietty henkilö, jolle mahdollisesti havaituista puutteista ilmoitetaan.
Turvallisuus tärkeää sekä asukkaille että työntekijöille
Perinteisessä putkiremontissa myös asukkaiden kodeista tulee osa työmaata, kun kylpyhuoneisiin tehdään samalla uudet vesieristykset. Nykyiset vaatimukset täyttävillä vesieristyksillä varmistetaan, ettei kylpyhuoneisiin tule tulevaisuudessa kosteusongelmia. Tehdyn vesieristyksen paksuus ja kunto tarkastetaan huoneistokohtaisesti ottamalla koepala valvojan osoittamasta kohdasta. Koepala laitetaan muovipussiin ja liitetään taloyhtiölle jäävään laatukansioon.
Rakennustöiden toteutuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Urakoitsijan on huolehdittava paitsi omien työntekijöidensä turvallisuudesta myös siitä, että asukkaat voivat liikkua turvallisesti kotiinsa remontin aikana. Asukkaiden turvallisuuden tunnetta lisää se, että he tietävät, keitä työmaalla ja heidän kodeissaan liikkuu. Urakkasopimuksessa onkin velvoitettava urakoitsija huolehtimaan siitä, että kaikilla työmaalla liikkuvilla on kuvallinen tunniste.
Työturvallisuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, jolloin valitaan menetelmät ja materiaalit remontin toteutukselle. Hyvin johdetuilla työmailla tehdään viikoittain tarkistuksia ja mittauksia siitä, että työturvallisuusasiat ovat kunnossa. TR-tarkastuksissa kiinnitetään huomiota muun muassa suojauksiin, valaistukseen, yleiseen siisteyteen ja erityisesti paloturvallisuuteen. Mahdolliset puutteet korjataan ensi tilassa.
(JKA 23.11.2007)