Trevoc-vyyhti on sekava. Juttua on nyt puitu Helsingin käräjäoikeudessa 19 päivää. Tässä tiivistelmää ja taustaa tapahtuneesta.
Mistä on kyse?
Trevoc myi vuosina 2008-2013 Helsingin poliisille, suojelupoliisille, ulkoministeriölle ja tullille salaista elektroniikkaa miljoonalla eurolla. Laitteet toimivat pääosin hyvin ja niiden avulla paljastettiin lukuisia rikoksia.
Missä on ongelma?
Ongelmat juontuvat Trevocin taustaan. Syyttäjän mukaan Trevocin taustalla juoniteltiin. Sen omistuspohjan muutoksesta - mukaan tuli rikollispomon sisko - ei kerrottu viranomaisille. Syyttäjän mukaan Aarnio omisti yritystä, jonka tuotteiden kauppaa hän edisti Helsingin poliisissa. Syytetyt kiistävät rikokset.
Lue lisää: Aarnion mukaan kyse on ajojahdista
Kuka on Jari Aarnio?
57-vuotias Aarnio on pitkän linjan huumepoliisi, joka yleni Helsingin huumepoliisin päälliköksi. Hän on ollut vangittuna marraskuusta 2013. Häntä epäillään Trevoc-haaran lisäksi törkeistä huumausainerikoksista. Syyttäjän mukaan Aarnio järjesteli satojen kilojen hasissalakuljetuksen Suomeen.
Lue ja katso lisää: Aarnion ura
Mikä on Trevoc?
Keskusrikospoliisissa työskennellyt Pasi Patama ja suojelupoliisissa työskennellyt ns. ”supomies” perustivat yrityksen 2007 ja ryhtyivät kehittämään seurantalaitteita. Yrityksen nimi väärinpäin on ”covert”, mikä tarkoittaa salaista toimintaa. Alkuvaiheessa yrityksen motto oli: ”Jos et tunne meitä, älä soita meille.”
Lue lisää: Salaisen seurantalaitteen kuva netissä jo 2008
Mikä on seurantalaite?
Aikaisemmin poliisi seurasi vaikkapa huumerikollisia kentällä. Siihen tarvittiin vähintään pari autoa ja viisi miestä. Seurantalaite sen sijaan piilotetaan autoon ja se lähettää signaalia poliisin järjestelmään. Poliisi voi seurata liikkeitä vaikkapa Ipadilta. Laite on ikään kuin salainen navigaattori.
Lue lisää seurantalaitteilla paljastetuista rikoksista
Oikeudenkäynti
Mitä on syytteistä on selvinnyt?
Ensimmäiset kymmenen päivää oikeudessa käsiteltiin syyttäjän kirjallisia todisteita. Niissä on asioita, joita syytettyjen on vaikea selittää. Esimerkiksi Aarniolla on ollut Trevocin papereita ja hän on keskustellut usein yrityksen asioista Pataman kanssa. Aarniolla oli myös Trevocia omistaneen toisen yrityksen, siis alun perin sen jengipomon siskon omistaman firman, pankkitunnukset.
Aarnio oli myös laitehankintoja valmistelleen yksikön päällikkö Helsingin poliisissa ja alainen kertoi Aarnion olleen mukana Trevoc-hankintojen valmistelussa. Todistajien kuulemisessa on päästy vasta alkuun.
Kaikki syytetyt sen sijaan kiistivät rikokset. Aarnion mukaan hän on vain halunnut huumepoliisille parhaita laitteita ja samalla auttaa kaveriaan Pasi Patamaa.
Kuuntele Aarnion omaa kertomusta
Syyllisiä vai syyttömiä?
Syyttäjän mukaan syyllisiä, syytettyjen mukaan syyttömiä.
Lue lisää perusteluja Syyttäjä: Syyllinen - Puolustus: Syytön
Mitä oikeudenkäynti on paljastanut poliisin toiminnasta?
Poliisin salaisen toiminnan valvonnassa on ongelmia. Juttu kertoo myös riidoista poliisissa. Kun Patama oli vielä keskusrikospoliisissa, hän joutui työpaikkakiusaamisen kohteeksi.
Vastaavasti krp:n ja Helsingin poliisin juopa juontuu osin Trevocista, kun Helsinki halusi käyttää sen valmistamia seurantalaitteita ja krp:n mukaan niitä ei olisi missään nimessä saanut ostaa. Poliisin ylijohto asettui Helsingin puolelle.
Helsingin poliisilta on hukassa useita Trevoc-hankintoihin liittyviä asiakirjoja - tai sitten niitä ei koskaan edes tehty.
Jutussa on salattu lukuisia asiakirjoja ja osa käsittelystä, joten kaikesta ei ole tietoa.
Lue lisää: Pasi Patama kertoi poliisien asentaneen seurantalaitteita vaimojensa autoihin
Miksi oikeudenkäynti kestää niin kauan?
Aineistoa on paljon ja todistajia kuullaan kymmeniä. Tämä kertoo siitä, että syyttäjillä ei ole selvää näyttöä, vaan he joutuvat rakentamaan näyttönsä pienistä palasista. Ei siis ”savuavaa asetta”, vaan ”nippelinäyttöä”
Mitä tämä maksaa?
Kustannukset nousevat huumejutun kanssa miljooniin euroihin.
Lue lisää kuluista.
Millaisia rangaistuksia syytetyille on tulossa, jos heidät todetaan syylliseksi?
Viittä syytetty uhkaa vankeus. Aarniolle vaaditaan yli neljää vuotta, mutta tulossa olevassa huumejutussa vaatimus on 13 vuotta.
Miten oikeudenkäynti jatkuu?
Oikeussalissa kuullaan todistajina käytännössä Suomen poliisin kerma. Tässä on vasta päästy alkuun.
Trevoc-vyyhtiä on käsitelty 19 päivää ja 11 on jäljellä. Trevoc-haara loppuu 16. huhtikuuta, mutta toukokuussa alkaa huumejuttu. Se on vielä merkittävästi laajempi, arviolta 70-80 istuntopäivää. Sitä puidaan loppuvuosi.
Jos tämä ei vielä riitä, niin kaikki Aarnio-jutut löytyvät teemasivulta.
Trevoc-vyyhti on ikään kuin lämmittelyä huumejutulle.
Lue lisää: Syyttäjän mukaan Aarnio käytti parissa vuodessa 450000 euroa käteistä