Puun pienpolton päästöt aiheuttavat Suomessa noin 200 enneaikaista kuolemaa vuosittain – nykyiset rakennusmääräykset eivät estä savuhaittoja

Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten päästölähde Suomessa, ilmenee Kansallisesta ilmansuojeluohjelmasta. On arvioitu, että altistuminen puun pienpolton hiukkasille aiheuttaa Suomessa noin 200 enneaikaista kuolemaa vuosittain.

Tulevaisuudessa muiden päästöjen ennakoidaan nykylainsäädännön puitteissa vähenevän merkittävästi, kun taas pienpolton päästöt näyttäisivät pysyvän nykytasolla tai laskevan vain hieman.

Puun pienpolton aiheuttamia terveyshaittoja on vähennettävä kansallisin lisätoimin, koska Suomen varaavien tulisijojen laitekanta uusiutuu hitaasti.

Puun pienpolton päästöjä ja päästöjen rajoitusmahdollisuuksia ja terveysvaikutuksia Suomessa on tutkittu laajasti. Erityisesti tulisijojen oikeiden käyttötapojen edistäminen ja vähäpäästöisempien puukiukaiden suosiminen on kustannustehokas tapa vähentää puun pienpolton päästöjen aiheuttamia haittoja.

Puun pienpoltolla ilmastoa lämmittävä vaikutus

Puun pienpoltto on selvästi suurin mustan hiilen päästöjen lähde Suomessa. Mustalla hiilellä on ilmastoa lämmittävä vaikutus, joka korostuu erityisesti arktisella alueella. Mustan hiilen päästöt tulee huomioida arvioitaessa eri lämmitysmuotojen ilmastovaikutusta.

Helsingin Sanomien mukaan nykyiset rakennusmääräykset eivät juuri pysty estämään tai rajoittamaan puunpoltosta syntyviä savuhaittoja tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla, mutta tilanne on muuttumassa.

Maaliskuussa hyväksyttyyn Kansalliseen ilmansuojeluohjelmaan on listattu useita keinoja, joilla kuntien viranomaiset voivat puuttua ongelmatilanteisiin ja ohjata uutta rakentamista.

Tietoisuus päästöjen aiheuttamista terveyshaitoista saattaa vähentää tarpeetonta takkojen käyttöä taajamissa. Toimenpiteellä on tarkoitus vähentää väestön altistumista pienhiukkasille erityisesti alueilla, joilla on paljon puun pienpolttoa.

Mittausmenetelmällä saataisiin tietoa ulkoilman pilaantumisesta

HS uutisoi kuntien voivan esimerkiksi tontinluovutusehdoissa tai rakentamistapaohjeessa tarttua uusien talojen tulisijojen sijaintiin ja kannustaa hankkimaan vanhoihin taloihin vähäpäästöisempiä laitteita.

Pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi tulisi kehittää käytännössä sovellettavaa mittausteknologiaa savuhaittojen valvontaan liittyvien mittausten luotettavuuden takaamiseksi. Mittausmenetelmän avulla saataisiin tietoa puun pienpolton savujen aiheuttamasta ulkoilman pilaantumisesta sekä ilmansaasteiden kulkeutumisesta ulkoa kodin sisätiloihin.

HS:n mukaan puun pienpoltto on lisääntynyt jyrkästi 2000-luvulla erityisesti taajamissa sitä mukaa, kun muut lämmityskulut ovat kallistuneet.

Metsäntutkimuslaitoksen (nykyisin Luonnonvarakeskus) kyselytutkimusten perusteella noin 40 prosenttia pientalojen lämmityksen päälähteistä on ollut viime vuosina puuta. 

Lue myös:

    Uusimmat