Kesällä pyörävarkaat ovat liikenteessä. Esimerkiksi Helsingistä varastettiin viime kuussa yli 550 polkupyörää.
Finanssialan keskusliiton vakuutusyhtiöiltä keräämän tilaston mukaan pyörävarkauksien määrä on huomattavassa kasvussa.
Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitetettiin yli 17 000 pyörävarkautta. Se on selvästi enemmän kuin 2000-luvun alkupuolella, jolloin pyörävarkauksien määrä liikkui 10 000 tienoilla.
Määrä on kasvanut pyöräilyn suosion lisääntyessä ja monet varastetuista pyöristä päätyvät nettiin uudelleenmyytäviksi.
Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntijan Aku Pänkäläisen mukaan syitä pyörävarkauksien yleistymiseen on useita.
– Todennäköisesti yksi syy on se, että pyörien määrä on lisääntynyt. Silloin on kysyntää enemmän eli ihmiset ostavat enemmän pyöriä. Joku on oivaltanut, että polkupyörä on aika helppo myydä ja on vaikea todentaa mistä se on kotoisin, Pänkäläinen sanoo.
Oulu erottuu
Poliisihallituksen poliisitarkastajan Tommi Reenin mukaan pyöriä viedään erityisesti suurista kaupungeista ja joukkoliikenneasemien yhteydestä.
– Tilastojen perusteella pyörävarkauksia on erityisesti opiskelijakaupungeissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä ja Oulussa.
Polkupyörävarkaat iskevät erityisesti kesäkuukausina toukokuusta syyskuuhun. Pahimmillaan esimerkiksi Helsingistä varastetaan tilastojen mukaan kymmeniä pyöriä päivässä. Viime kuussa Helsingissä varastettiin yhteensä 563 polkupyörää.
Reenin mukaan Oulu erottuu tilastoissa selvästi ja asukasmäärään verrattuna kaupungissa on paljon pyörävarkauksia. Varkaat vievät pyöriä erityisesti joukkoliikenneasemien yhteydestä, mutta myös kerrostalojen pihoilta ja jopa pyöräkellareista katoaa pyöriä.
– Missä on paljon pyöriä, sieltä niitä viedään, Reen sanoo.
Jopot suosittuja
Reen kertoo, että eniten viedään ihan tavallisia, noin 200-500 euron arvoisia pyöriä.
– Välillä jopot on ollut erittäin haluttuja. Niitä on helppo jälleenmyydä netissä, Reen sanoo.
Pyörävarkaita on Reenin mukaan tyypillisesti karkeasti sanoen kolmea tyyppiä.
– Usein narkomaanit varastaa rahoittaakseen aineiden käyttöä. Sitten on niitä päähän pistosta pyörän vain liikkumiseen varastavia. Tämän lisäksi on näitä ammattimaisia, jotka keskittyy varakkaimpiin pyöriin ja liikkuu pakettiautolla ja irrottaa pyörät kunnon järeillä välineillä.
Vain murto-osa varastetuista pyöristä löydetään. Reenin mukaan varastettuja pyöriä löydetään toisinaan muiden rikostutkintojen yhteydessä. Hän myös muistuttaa, että poliisille kannattaa ilmoittaa, mikäli havaitsee pyörätelineellä epäilyttävää toimintaa.
– Taannoin Helsingissä tällaisen ilmoituksen perusteella jäi pyörävaras kiinni ja hänen kotiinsa tehtiin koti-etsintä ja sieltä löytyi useampia varastettuja pyöriä.
Poliisista muistutetaan, että pyörästä kannattaa olla tarkat tunnistetiedot, jotta se osataan poliisi tunnistaa varastetun pyörän, mikäli se löydetään.
Pänkäläisen ja Reenin mukaan paras tapa varautua polkupyörävarkaisiin on pyörän huolellinen lukitseminen, mieluiten lukolliseen tilaan. Kummatkin suosittelevat järeää u-lukkoa.
– U-mallinen lukko on paras. Kaikki lukot ovat murrettavissa, jos aikaa on, mutta nämä mallit ovat vaikeimpia.