Oletko varma, että pyöräsi on turvassa? Näillä vinkeillä suojaat polkupyöräsi varkaalta

1:43img
Viiden jälkeen -ohjelma kävi kysymässä kansalaisilta, ovatko he joutuneet pyörävarkauden uhriksi.
Julkaistu 08.04.2021 06:28
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna kaikkien aikojen ennätysmäärä varastettuja polkupyöriä.

Vakuutusyhtiöille tehtyjen ilmoitusten perusteella varkaiden matkaan lähti viime vuonna ainakin 21 000 varastettua pyörää. Luku nousi edellisvuodesta yli 3 000 varkaudella. 

Finanssiala on tilastoinut vakuutusyhtiöille ilmoitettujen pyörävarkauksien määrää lähes 20 vuotta. Viime vuosi oli mittaushistorian pahin.

Korvauksia vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Lue myös: Varkaat metsästävät nyt sähköpyöriä – varastettujen pyörien määrä kasvoi viime vuonna roimasti, joukossa tuhansien eurojen arvoisia kulkupelejä

Kiinnitä pyörä ainakin kahdella lukolla

Finanssialan turvallisuusneuvojan Aku Pänkäläisen mukaan hyvä keino suojata pyöränsä varkaudelta on kiinnittää ajokki tukevasti pyörätelineeseen tai muuhun vastaavaan kiinteään kohteeseen.

Vakuutusyhtiöiden näkökulmasta ja korvattavuuden kannalta itse lukolla ei ole varkaustilanteessa merkitystä.

– Meillä ei ole ollut pitkään aikaan mitään kriteereitä lukoille. Riittää että pyörä on lukittu, Pänkäläinen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Pänkäläisen mukaan pyörässä on lähtökohtaisesti oltava runkolukko. Kun se on kiinni, pyörällä ei voi lähteä noin vain ajamaan. Sen lisäksi pyörä pitäisi lukita esimerkiksi kaarilukolla, joka kestää. Se tulisi kiinnittää pyörän runkoon ja lukita johonkin tukevaan paikkaan.

Pyörä pitää lukita myös esimerkiksi taloyhtiön pyöräkellarissa, jotta varkaudesta voi anoa korvauksia vakuutusyhtiöltä.

– Pitäisi löytyä murron jäljet. Jos ovi on murrettu, sitten todennäköisesti asia on ok. Yleensä vakuutusyhtiöt suhtautuvat kyllä hyvin joustavasti, Pänkäläinen toteaa.

Lue myös: Antin pyörä lähti pitkäkyntisen matkaan: nokkela salapoliisityö toi pyörän takaisin kotiin ja varkaalle luvun poliisin kirjoihin

Ota pyörästäsi valokuvia

Pelkkään lukkoon ei kannata kuitenkaan luottaa.

Pänkäläinen kehottaa uuden pyörän hankkijaa laittamaan visusti talteen kaupasta saadun takuukortin sekä pyörän muut tunnistetiedot. 

Lisäksi pyörästä kannattaa ottaa valokuvia mahdollisen varkauden varalta.

– Kuvia kannattaa ottaa mielellään yksi tai kaksi, molemmin puolin. On pieni ongelma joku kaunis päivä muistaa, minkävärinen se pyörä oli oikeasti. 

Aiheuttiko korona pyörävarkaudet?

Mistä pyörävarkauksien yhtäkkinen lisääntyminen sitten johtuu?

Pänkäläisen mukaan asiasta ei ole varmuutta.

– Asiaa on koitettu selvittää, ja varmaan yksi syy on koronassa, koska silloin luontainen valvonta jää puuttumaan. Ihmiset eivät liiku niin paljon ja pyörät jäävät yksinään, ja silloin tavallaan varkaalla on työskentelyrauha.

Tuoreimmat aiheesta

Polkupyörät