Pyrkivätkö rotat sisätiloihin? Näin torjut tuholaiset

rotta
Shutterstock
Julkaistu 10.11.2014 17:58

MTV LIFESTYLE

Taas on se aika vuodesta, jolloin jyrsijät pyrkivät sisään kiinteistöihin. Hiiret ja rotat levittävät bakteereita ulosteillaan ja tuhoavat jyrsimällä muun muassa rakenteita, johtoja ja putkistoja. Tarkista, oletko varautunut torjumaan tuholaiset oikein.

Rottakanta on kasvanut isoksi etenkin pääkaupunkiseudulla ja parhaiten rottakantaa vähennetään säännöllisellä torjunnalla.

– Ihmiset ylläpitävät alueen rottakantaa myös omalla toiminnallaan, sillä esimerkiksi lintujen ruokinta ja puutteellinen jätehuolto tarjoavat niille ravintoa, sanoo Raksystems Anticimexin Tuhoeläin- ja elintarvikehygieniayksikön johtaja Juha Aro.

Onko Suomessa myrkyille vastustuskykyisiä rottia?Lehtikuva

Putkistoja ja kanavia pitkin

Hiiret ovat erityisesti pientalojen ongelma. Rotat puolestaan viihtyvät keskuslämmitetyissä kerrostaloissa, joissa ne pääsevät helposti kulkemaan putkistoja pitkin ja pesiytymään.

– Sisään päästessään ne turmelevat rakenteita ja eristeitä jyrsimällä ja ulostamalla. Oma lukunsa ovat sähkökaapelit, joita rotat mielellään jyrsivät aiheuttaen oikosulkuja ja jopa tulipaloja.

– Ne hankkivat ravintonsa jäteastioista ja kulkevat kiinteistön putkistoissa ja kanavissa. Ne voivat levittää myös haitallisia mikrobeja, esimerkiksi salmonellaa asuinympäristöön, Aro huomauttaa. 

Lisäksi jyrsijöistä aiheutuvia haittoja ovat muun muassa virtsanhaju sekä monesti myös äänihaitat niiden kuljettaessa ruokaa varastoihinsa.

Kun tunnet tuholaisten käyttäytymistavat, pystyt paremmin torjumaan niitä.

Rotta nakertaa johtoaRENTOKIL INITIAL

Kiinteistön ulkopuolella

1. Älä säilytä tavaroita rakennuksen seinustoilla. Rakennuksen ympärillä tulee olla kahden metrin vyöhyke, jossa ei ole istutuksia tai muita kasveja.

2. Pidä portit, ovet ja matalalla olevat ikkunat suljettuina.

3. Rakennusta ympäröivä maanpinta tulee päällystää esimerkiksi betonilla, kivilaatoilla tai asfaltilla.

4. Tiivistä rakennuksen ja maanpinnan välissä olevat raot. Ovien alarakoihin asennetaan kumilista tai kaksinkertainen nailonharjas.

5. Tiivistä putkien ja venttiilien läpiviennit uretaanimassalla, sementillä ja kanaverkolla tai muulla metalliverkolla.

6. Suojaa venttiilit, ilmanottoaukot yms. metalliverkolla, jonka silmäkoko on enintään 5 mm.

7. Tiivistä rakennuselementtien välit niin, ettei rako ole suurempi kuin 5 mm. Ulkokuoren sisäpuolella kulkevat ilmareiät tiivistetään metalliverkolla.

8. Ulkotiloissa säilytettävät tavarat ja materiaalit sijoitetaan ilmavan telineen päälle vähintään puolen metrin korkeudelle maanpinnasta ja kahden metrin etäisyydelle rakennuksesta.

9. Jyrsijöiden torjunta on syytä ottaa huomioon myös jätteiden käsittelyssä. Jätesäiliöt on pidettävä suljettuina ja hyvässä kunnossa. Säiliöiden on oltava helposti puhdistettavia.

Pidä huoli, ettei ulkotiloissa ole irrallisia jätteitä ja huomaa, että avokomposti on rotille seisova pöytä.

Jätehuoltotilojen on oltava tiiviisti suljettuja myös sisätiloissa.


Kiinteistön sisäpuolella

1. Korjaa tai tiivistä lattiassa ja seinissä olevat raot ja halkeamat.

2. Viemärijärjestelmän on oltava kunnossa. Lattiakaivoissa on oltava kiinteä ritilä tai säleikkö, ja kaivon sekä vesilukon tulee olla metallisia. Käytöstä poistetut viemärikaivot täytetään betonilla. Tarkista säännöllisesti, että vesilukoissa on vettä.

3. Piilossa olevat tilat, kuten pienet varastot, ullakko ja ryömintätila on tarkastettava säännöllisesti.

4. Pidä keittiöt ja muut tilat joissa käsitellään elintarvikkeita puhtaina, äläkä jätä esimerkiksi mökillä kuivatarvikkeita esille.

Lähde: Raksystems Anticimex

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen