EU:n ulkoministeri lähtee keskustelemaan Navalnyin tapauksesta Moskovaan.
Euroopan parlamentin varapuhemies, europarlamentaarikko Heidi Hautala on toiveikas EU:n mahdollisuuksista auttaa vastikään ehdottomaan vankeuteen tuomittua oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyita.
Hautalan mukaan EU:n niin sanottu ulkoministeri Josep Borrell vierailee huomenna Moskovassa.
– Totta kai odotamme, että hän taitavana ja kokeneena diplomaattina vie juuri oikean viestin sinne, joka on se, että rauhanomaiset mielenosoittajat ja totta kai oppisitiopoliitikko Aleksei Navalnyi pitää vapauttaa ja hänen tuomionsa pitää kumota.
Presidentti Sauli Niinistö kuvaili eilen, etteivät pelkät yksipuoliset julistukset riitä.
– Presidentillä on etuoikeus olla esittämättä keinoja. Se on sitten meidän muiden mietittävä, mitä ne ovat, Hautala kommentoi Uutisaamussa.
– Ajattelen, että tässä täytyy koko tämän kansainvälisen yhteisön valpastua juuri näiden Duuman vaalien alla. Vaikka kyse ei ole pelkästään Navalnyista vaan koko tästä kansalaisyhteiskunnan vapaudesta, niin tapaus on tuonut aivan ainutlaatuisella tavalla myöskin kansainvälisen yhteisön huomion näihin tapahtumiin.
Lue lisää: Presidentti Niinistöltä kysyttiin Vladimir Putinin roolista Navalnyin tuomiossa – näin hän vastasi: "Täytyy tietysti muistaa, että Venäjän presidentti on Putin"
Valta haastetaan
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro katsoo, että ilmapiiri Venäjällä on muuttunut.
Vaikka Putinin valta ei horju, sitä haastetaan.
– Se on uusi tilanne. Navalnyi, mielenosoittajat ja oppositio, joka on nyt kaduilla esiintynyt, haastaa ehkä ensimmäistä kertaa julkisesti Putinin lähipiirin vallan.
Kangaspuron mukaan edessä on pitkä prosessi. Seurauksien vakavuutta voi olla kuitenkin vaikea arvioida.
– Niin kauan kuin väkivaltakoneisto pysyy uskollisena nykyiselle vallalle, ja se intressipiiri, joka Putinin ympärille ja valtapuolueen ympärille on ryhmittynyt, pysyy yhtenäisenä, niin vielä näillä ihmisjoukoilla ja mielenosoituksilla sitä ei horjuteta ja kumota.
Meneillään olevaa prosessia Kangaspuro kuvailee kuitenkin peruuttamattomaksi.
–Ihmiset kyseenalaistavat ja näkevät, että jotkut kyseenalaistavat tämän nykyisen valtajärjestelmän. Toistaiseksi näkyviä säröjä ei juurikaan ole ollut, mutta sitähän me emme tiedä, mitä pinnan alla kytee.
Onko EU:n toimilla merkitystä?
Kangaspuro uskoo, että EU:n toimilla voi olla merkitystä Venäjän tilanteeseen. Liian optimistiseksi tutkimusjohtaja ei kuitenkaan ryhdy.
– Se on viesti Venäjän yhteiskunnalle ja kansalaisille siitä, mitä mieltä Euroopan unioni ja naapurit ovat siitä, mitä siellä tapahtuu. Mutta eihän se sitä tarkoita, että Putin poistuisi Kremlistä.
Navalnyin tilannetta on Kangaspuron mukaan vaikea arvioida. Oppositiopoliitikko kärsii tuomionsa vankileirillä.
– Jos pitää veikata, sanoisin, että hänen pysymisensä kansalinvälisen huomion kohteena ja poliittisesti tuomittuna vankina on tietynlainen turva hänelle fyysisen kohtelun osalta. Tuomion tarkoitus on, että hänet pelataan pois politiikan toimijoiden kentältä.
Se, kuka astuu Navalnyin saappaisiin on epävarmaa. Julkisuudessa on keskusteltu muun muassa siitä, ryhtyykö Navalnyin vaimo Julia yhdeksi opposition keulahahmoista.
– Liike on jatkunut niin pitkään, että kyllä sieltä on noussut myös muita henkilöitä, jotka ovat osoittaneet kykenevänsä toimimaan ilman Navalnyita. Mutta hänellä on ollut ja on iso symbolinen merkitys juuri tälle liikkeelle.