Tyynellämerellä elävä miekkavalas on hämmentänyt tutkijoita uimalla lohi päässään. Ilmiö havaittiin ensimmäisen kerran jo 80-luvulla.
Muotitrendit tulevat ja menevät – ilmeisesti jopa valaiden maailmassa.
Vuonna 1987 joukko miekkavalaita pukeutui "lohihattuihin" Pohjois-Amerikan luoteisrannikolla. Ne kantoivat kuolleita kaloja päässään viikkojen ajan.
Lohihattu teki yllätyspaluun tänä syksynä, kun J27- tai Blackberry-nimellä tunnettu urosvalas kuvattiin lokakuussa Washingtonin Puget Soundissa Yhdysvalloissa päässään hengetön lohi, uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.
Miekkavalaat vierailevat vuosittain Puget Soundissa, jossa tutkijat tallentavat niiden touhuja vedenalaisilla kameroilla. Lisäksi lukuisat tutkimusalukset tarkkailevat niitä, Orca Networkin ohjelmapäällikkö Stephanie Raymond kertoo CNN:lle.
Orca Network on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edistää tietoisuutta miekkavalaista ja muista Tyynenmeren luoteisosan merinisäkkäistä.
–Jos niin sanottu trendi käyttää lohihattuja tekee [laajemman] paluun valaiden keskuudessa, siitä saadaan kyllä runsaasti dokumentaatiota, hän sanoo.
10 päivän päästä bongattiin toinen lohihattu
Blackberry sai hattuseuraajan 10 päivän päästä, kun mahdollisesti toinen lohipäinen valas ilmestyi hetkeksi lähelle tutkijoita samalla alueella.
Tutkijat olivat tuolloin liikkeellä hajuetsintäkoirien kanssa. Koirat auttavat tutkijoita havaitsemaan valaat kelluvan valaan ulosteen avulla.
– Minä ajoin venettä. Satuin katsomaan olkani yli ja siellä oli valas, jonka pää oli veden pinnalla – ja pään päällä roikkui veltto kala, Washingtonin yliopiston miekkavalastutkija ja Wild Orca -suojeluryhmän tiede- ja tutkimusjohtaja Deborah Giles kertoo CNN:lle.
Giles ei pystynyt sanomaan, oliko valas nimenomaan J27, koska sen parhaat tuntomerkit, kuten selkäevä ja selässä oleva satulaläiskä, olivat veden alla.
– Mutta kala oli ehdottomasti pinnalla, hän sanoi.
– Ehdin huutaa veneen etuosaan: 'Hei, takanani on kala, jonka päässä on kala!', Giles kertoo.
Ennen kuin hänen kollegansa ehtivät reagoida, tunnistamaton valas kalahattuineen oli kuitenkin jo liukunut pinnan alle.
Trendsetterinä naaras
Trendin näytti aloittavan 1980-luvulla yksi valasnaaras. Pian muutkin valaat alkoivat tehdä samoin, muistelee Giles, joka oli todistamassa outoa käytöstä.
– Näin [kalapää]valaat fyysisesti ensimmäistä kertaa vuonna 1987. Nämä valaat olivat San Juanin saaren länsipuolella [Yhdysvalloissa] ja söivät kalaa joka päivä. Näimme tuohon aikaan melkoisen määrän myös lohihattuja, hän kertoo CNN:lle.
Trendi levisi muihin eteläisten alueen laumoihin seuraavien 5–6 viikon aikana, minkä jälkeen se hiipui vuosiksi – kunnes yksi lohihattuinen valas kuvattiin taas Ocean Wise -merensuojeluryhmän vuonna 2019 tekemän tutkimuksen aikana.
Helmikuussa 2022 julkaistussa Instagram-postauksessa tutkijat kirjoittivat, että hattupää oli nuori uros nimeltä A99 tai Alder.
Lennokin kuvaamassa materiaalissa näkyi, kuinka A99:n emo tarjosi toistuvasti kalaa jälkeläisilleen. A99 otti yhden puraisun, mutta näytti olevan huomattavasti kiinnostuneempi tasapainottelemaan lohta kasvoillaan.
Valaan leikkiä?
Vaikka pari lohihattuhavaintoa ei merkitsisikään kalapäähineen paluuta eteläisten valaiden keskuudessa, tutkijat ovat innostuneet taas pohtimaan sitä, mitä käyttäytyminen tarkoittaa.
Yksi selitys voisi olla pelkkä leikkimielisyys, valastutkija ja Orca Networkin toinen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Howard Garrett toteaa.
0:55
Klaani ahmi lohta Puget Soundissa lähes koko lokakuun ja on mahdollista, että ruokaa oli yksinkertaisesti niin paljon, että valas ei voinut vastustaa hauskanpitoa päivällisensä kanssa, hän arvelee.
– Tuon pitkän ajanjakson aikana niillä oli paljon syötävää. Se oli eräänlainen juhla, Garrett sanoi.
– Niin oli luultavasti myös vuonna 1987. Ne nauttivat lohen runsaudesta ja leikkivät ruoallaan.
Vai sittenkin jotain muuta?
Lohipäähineellä voi olla myös käytännöllinen merkitys.
Gilesin mukaan on mahdollista, että valaat pitivät kaloja päässään, jotta ne voisivat syödä ne myöhemmin tai jakaa ne laumatovereidensa kanssa.
Miekkavalaat ovat erittäin sosiaalisia eläimiä, ja eteläiset miekkavalaat ovat tunnettuja esimerkiksi taidokkaista tervehdysseremonioistaan.
– Kun lohta on runsaasti, kuolleen lohen käyttäminen tilapäisesti hattuna voi olla yksi tapa jakaa ruokaa ja luoda yhteenkuuluvuutta ryhmässä, Giles arvioi.
0:36
Itse asiassa vahvat sosiaaliset yhteydet eteläisten valaiden välillä saattavat selittää sitäkin, miksi lohen kantamisesta tuli niin suosittua vuonna 1987, Garrett lisää.
– Kun yksi niistä heittää kalan päähänsä, se on sosiaalinen tapahtuma. En ole yllättynyt, että se levisi muihin laumoihin.
Miekkavalas on suurin delfiinien heimoon kuuluvista valaslajeista.
Miekkavalaita esiintyy lähes kaikissa merissä, ei kuitenkaan Itämeressä. Miekkavalas on sukunsa Orcinus ainoa laji.