Suomessa pelätään tappavan rabiestaudin paluuta. Syynä ovat ulkomailta rabiesalueilta maahan tuodut koirat. Rabiesepäilyjen kasvusta varoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.
Suomessa koirien terveysongelmana ei onneksi ole rabies. Jalostuksen aiheuttamien perinnöllisten tautien lisäksi lemmikkien ylipainosta on virinnyt keskustelua.
Rabiesepäilyjen vuoksi estohoitoa jouduttiin viime vuonna antamaan Suomessa 107 ihmiselle, joista 46 oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Määrä on kasvussa edellisvuosista.
Rabieksen torjunnassa kieltotoimiin on aiemmin ryhtynyt esimerkiksi Norja.
– Vuonna 2013 Norja teki 80:lle laillisesti maahan tuodulle koiralle rabiesvasta-ainetestin ja havaitsi, että yli puolella ei ollut riittäviä rabieksen vasta-aineita verenkierrossaan. Se johti siihen, että Norja kielsi koirien tuomisen Romaniasta, kertoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Rabieksen estohoito sisältää rokotussarjan ja vasta-ainehoidon, joka maksaa yhteiskunnalle noin 2 100 euroa per hoidettava henkilö.
Ihmisten vastuullisuus ratkaisevaa
Suuri osa maailman väestöstä elää rabiesalueilla. Suomesta rabies hävitettiin 1991, mutta sen paluuta pidetään mahdollisena.
– On erittäin tärkeää, että ihmiset ovat vastuullisia. On tärkeää, että Suomi säilyy rabiesvapaana. Sen saavutuksen merkittävyys tulee pitää mielessä, sanoo HUS:in apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
Suomesta ei lääninylilääkäri Sari Haikan mukaan ole kerätty tarpeeksi tietoa, jotta kokonaistilannetta tiedettäisiin. Maahan tuotujen koirien papereihin ei läänineläinlääkärin mukaan välttämättä voi luottaa.
Valtaosa rabiesepäilyjä herättäneistä koirista on tullut Suomeen Venäjältä tai Viron kautta. Viro itsessään on rabiesvapaa.
Euroopassa rabiesmaita ovat muun muassa Romania, Ukraina ja Valko-Venäjä, joista koiria on myös tuotu Suomeen.
Rabies on viruksen aiheuttama tappava aivotulehdus, joka voi tarttua ihmiseen sairastuneen eläimen puremasta.
Rokotusmerkintä voi olla väärennetty
Koiraa harkitsevaa läänineläinlääkäri kehottaa kääntymään kotimaan kasvattajien puoleen.
– Kyllä se koira pitäisi hankkia siten, että käydään useita kertoja kotona katsomassa pentuja ja tutustumassa kasvattajaan. Ja on meillä Suomessakin pelastettavia koiria, Haikka sanoo.
Viimeisin rabiesepäily Suomeen tuodulla lemmikillä oli Tallinnasta tänä keväänä hankittu koira, jonka omistaja vei eläinlääkäriin sen sairastuttua. Kuolaava koira altisti useita ihmisiä syljellään.
Selvittelyissä havaittiin, ettei koira ollut peräisin Virosta, vaan rabiesalueelta Venäjältä. Koiralla oli rabiesrokotusmerkintä, mutta verestä ei löytynyt rokotuksen antamia vasta-aineita.
Koira oli todennäköisesti rokottamaton ja rokotusasiakirjat väärennettyjä.