Vaikka paperit olisivat kunnossa, rescuekoira saattaa kantaa rabiesta – tappava tauti voisi tarttua ihmiseen Suomessakin: "Käytännössä se on ajan kysymys"

14:33img
Eläinlääkärit ovat huolissaan tuontikoirien rabiesriskistä: ulkomainen rokotustodistus ei takaa, että koira on rokotettu,.
Julkaistu 11.12.2019 12:30(Päivitetty 12.12.2019 11:12)

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

Rabies on tappava sairaus, joka tarttuu ihmiseen tautia kantavan koiran nuolaisusta tai puraisusta. Tauti tappaa vuosittain lähes 60 000 ihmistä maailmassa. Suomi on periaatteessa rabiesvapaa maa, mutta riskit ovat kasvaneet rescuekoirien myötä.

Huomenta Suomessa vierailivat eläinlääketieteen lisensiaatti Maiju Tamminen eläinlääkäripalvelu FirstVetistä ja eläinlääketieteen tohtori, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Thomas Grönthal Helsingin yliopistosta. He ovat huolissaan rescuekoiriin liittyvästä rabiesriskistä.

– Rabies on suurin riski, koska se on hyvin tappava tauti. Koirasta ei päällepäin näe, onko se rabieksen kantaja. Ruokaviraston riskiarvion mukaan Suomeen tuodaan vuosittain rokottamattomia koiria ja myös koiria, jotka ovat paperilla rokotettuja, mutta joilla ei ole vasta-aineita rabiekseen , kertoo Tamminen. 

Toisin sanoen rescuekoiran paperit rokotuksista eivät takaa sitä, että koira on oikeasti rokotettu. 

Koirasta ei huomaa tautia päällepäin 

Kuinka vaarallinen tauti on?

– Tämä on yksi vakavimpia tauteja, mitä on olemassa. Jos ihminen saa tartunnan, voidaan aloittaa estolääkitys, mutta tauti on tappava, sanoo Grönthal.

Koirasta ei voi asiantuntijoiden mukaan nähdä päällepäin mitenkään, onko se saanut taudin tartunnan.

Taudin itämisaika on pitkä, jopa puolisen vuotta. Rabieksen oireina voivat olla ruokahaluttomuus ja syrjään vetäytyminen: koira ei välttämättä ole raivoisa, vaikka tautia kutsutaan raivotaudiksi.

Eläinlääkärien viesti on, että ihmisen rabieskuolema on Suomessakin vain ajan kysymys.

– Se perustuu siihen, että nykyiset tuontisäädökset, mitä koirilla on, eivät oikeastaan riitä estämään rabiesta kantavan koiran tuloa Suomeen. Kun siihen lisätään pitkä itämisaika ja se, että tauti tarttuu ennen oireiden toteamista, niin käytännössä se on ajan kysymys, Tamminen sanoo. 

Rokotus ja tarkastukset apuun 

Grönthal ja Tamminen toivovat tiukempia tarkastuksia maiden rajoille. Tietyistä maista tulisi vaatia lähtömaissa rabieksen vasta-aineiden tarkastusta. Rokotukset ja tarkastukset olisivat keinoja estää rabieksen leviämistä.

EU:ssa on muutamia rabieksen riskimaita.

– EU:ssa riskikohteita ovat Romania ja Puola. Ne ovat maita, joissa on eniten rabiesta. Sen lisäksi Aasia, Venäjä ja Afrikka, Tamminen kuvaa.

Rabiekseen kuolleet ihmiset maailmassa ovat useammin lapsia kuin aikuisia. 98 prosenttia tartunnan saaneista ovat saaneet tartunnan koirilta. 

Suomessa ei ole yhtään todistettua rabiestapausta, mutta Suomessakin on ollut useita kymmeniä tuontikoiria, joilla epäilty rabiesta. Niiden omistajille on annettu estolääkityksiä. 

Millainen riski koiran raakaruokinta on koiralle ja ihmisille bakteerien kannalta? Miksi rescuekoirien ottaminen saattaa ylläpitää koirien huonoa kohtelua? 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Koiraguru Victoria Stilwell: Tämä on yleisin virhe koiranpennun hoidossa

Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!

** 

Korjaus 12.12.2019 klo 11.11. 

Tarkennettu Tammisen ensimmäistä sitaattia. Tamminen ei suoraan sanonut, että Suomeen tuodaan rabiesta kantavia koiria, vaan että Ruokaviraston riskiarvion mukaan rokottamattomia koiria tulee ulkomailta Suomeen ja myös koiria, jotka ovat paperilla rokotettuja, mutta joilla ei ole vasta-aineita rabiekseen. 

Tuoreimmat aiheesta

Koirat