Rachel poistaa työkseen täitä muiden hiuksista – näin hän hankkiutuu loisista eroon: "Isoin myytti on…"

etu täit
Caters ja Shutterstock
Julkaistu 01.12.2022 15:45

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Yleisyydestään huolimatta täiden häätämiseen liittyy virheellisiä ja outoja käsityksiä.

Australialainen Rachel Maroun, 22, on niittänyt kansainvälistäkin mainetta erikoisella ammatillaan. Sydneyssä asuva Rachel nimittäin poistaa työkseen päätäitä ihmisten kuontaloista.

– Aloin työskentelemään apteekissa 15-vuotiaana ja nopeasti täytin paikan päätäiteknikkona, kun se yllättäen vapautui, Rachel kertoo ammattiinsa päätymisen taustoista.

Hän on viimeiset seitsemän vuotta poistanut päätoimisesti verta imeviä loisia ihmisten hiuksista. Arvioidensa mukaan hän on poistanut päätäitä miljoonittain ja voi helposti käyttää työpäivästään kahdeksan tuntia harjaten tiukkaharjaksisella täikammalla asiakkaidensa hiuksia. Rachelin luona käy niin aikuisia kuin lapsia.

Työssään Rachel haluaa poistaa täihin liittyvää ikävää stigmaa ja samalla levittää tietoa siitä, kuinka ikävistä ja sitkeistä päätäistä kannattaa päästä eroon.

Täit leviävät helposti lasten keskuudessa päiväkodeissa ja kouluissa, kun lapset leikkivät toistensa kanssa lähikontakteissa. Lasten leikeistä täit päätyvät kotiin ja tartuttavat muita perheenjäseniä. Rachelin mukaan täit osaasivat erottaa lapsen ja aikuisen kuontalon sekä jopa sukupuolet toisistaan.

Rachel purki The Sunille yleisimpiä päätäihin liittyviä myyttejä ja kertoi, kuinka hän itse ammatissaan torjuu niitä.

Katso yllä olevalta videolta, miten Rachel käsittelee täiden valtaaman hiuspehkon!

Lue myös: Täikampaan jäi yhdellä vedolla järkyttävä määrä täitä – vastenmielinen näky saa pääsi kutisemaan: "Miten kukaan voi päästää tilanteen noin pahaksi?"

Maapähkinävoista ja majoneesista ei apua

THL:n mukaan Suomessa esiintyy pieniä päätäiepidemioita muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Tapausten määrästä ei kuitenkaan ole tilastotietoa.

Moni on kuitenkin lapsuudessaan joko kokenut omakohtaisesti päätäiden aiheuttaman ikävän kutinan tai tuntenut ystävän, jolla on ollut täitä. Yleisyydestä huolimatta täiden hoitoon liittyy monia outoja uskomuksia.

– Olen itse kuullut tosi oudoista kotitekoisista hoitomuodoista, kuten hiusten peittämisestä majoneesilla tai maapähkinävoilla. Niistä ei ole mitään apua! Rachel paljastaa.

Moni muistaa lapsuudesta voimakkaalle haisseen täishampoon.

– Isoin myytti on kaikenlaiset kemialliset täidentappoaineet, joita ihmiset käyttävät kotona, Rachel toteaa.

Hänen mukaansa niistä ei välttämättä enää ole apua.

– Ne toimivat vielä vuosia sitten, mutta sitten täit kehittivät vahvan vastustuskyvyn apteekin hyllytavarana myytäville aineille, Rachel paljastaa.

Niin kutsuttujen vastustuskykyisten supertäiden takia monet vanhemmat ovat jääneet ikävään tilanteeseen, kun ratkaisua lapsen täiepidemiaan ei meinaa apteekin hyllyiltä löytyä.

– Ei ole olemassa yhtä tuotetta, joka tappaisi sekä täit että niiden munat, ja jos sellainen olisi, niin sillä ei missään nimessä saisi hoitaa lapsia, Rachel huomauttaa.

Lue myös: Thaimaalaisnaisen hiuksissa pesi tuhansia täitä – pelkkä video saa päänahan kutisemaan!

Täikampa, hoitoaine ja kosteuspyyhe avuksi

Jos kerran maapähkinävoi, majoneesi tai kemialliset apteekista saatavat aineet eivät toimi, ei Rachelin mukaan pienten lasten vanhempien auta tehdä muuta kuin hankkia pieni metallinen ja tiheäharjainen täikampa. Lasten hiukset tulisi käydä läpi harjalla viikoittain.

– Täiden elämänkierto on viikon mittainen, joten suosittelen hankkiutumaan täiden munista eroon ennen kuin ne kuoriutuvat ja perustavat uuden perheen, Rachel neuvoo.

Jos löydät päästä täitä, Rachel suosittelee käyttämään hoitoaineen ja täikamman yhdistelmää.

– Työskentele pienissä hiusosioissa. Lisää osioon hoitoainetta ja harjaa läpi. Pyyhi sitten harja kosteuspyyhkeellä, Rachel neuvoo.

Ennen kuin siirryt seuraavaan hiusosioon tarkista aina kosteuspyyhkeeltä, että jokainen kammanpyyhkäisy pysyy munattomana ja täittömänä.

Käsittele hiukset kauttaaltaan kammalla ja hoitoaineella. Toista prosessi päivittäin niin kauan, kunnes täinmunia tai uusia täitä ei enää ilmaannu kosteuspyyhkeelle.

– Jos olet tarkistanut päänahan viikoittain ja löydät päätäitä, prosessi toimii yleensä kahdella tai kolmella käsittelyllä, Rachel vinkkaa.

Jos täit ovat saaneet rauhassa lisääntyä, voi prosessissa kestää kauemmin.

– Täiden jälkeen kookosöljy hoitaa päänahkaa. Sen kanssa voi nukkua yön yli ja pestä aamulla pois, Rachel ehdottaa.

Lue myös:  Koulun tai tarhan täiepidemia voi vaatia viikkokausien työn: "Itkun kanssa pyykkäsin ja kampasin lasten päitä"

Näin estät täit perheessäsi

Rachelilla on muutama vinkki, joilla verta imeviltä pääloisilta voi välttyä kokonaan.

– Hiukset on hyvä pitää tiukalla nutturalla esimerkiksi koulussa, Rachel ehdottaa.

Tiukka hiuslakalla ja pinneillä kiinnitetty kampaus vähentävät pinta-alaa, johon täit voivat tarttua. Markkinoilla on myös täitä estäviä luontaisia suihkeita, joita voi suihkuttaa lapsen hiuksiin. Rachel ehdottaa esimerkiksi etsimään ainesosista teepuun öljyä.

–  Suosittelen sisällyttämään viikottaisen tarkistuksen jokaisen perheen arkeen. Suosittelen investoimaan hyvään metalliseen täikampaan ja käyttämään viikottain viitisen minuuttia hiusten harjaamiseen täikammalla, Rachel ehdottaa.

Täikamman kanssa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota niskan seutuun ja korvien taakse.

Lue myös: Bussissa odotti inhottava näky – kanssamatkustajan pää kuhisi täitä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Caters News, The Sun ja THL

Tuoreimmat aiheesta

Hiusongelmat