Täit ovat ikävä vieras hiuskuontalossa, mutta ei kannata panikoida, jos sellaisia päästään löytää. Paras keino päästä eroon täistä on täikampa.
Jos päänahastaan löytää ärsyttävän yllätyksen, ensitöikseen kannattaa tarkistaa myös kaikki lähipiiristä löytyvien hiuskuontalot.
Tartuntatautilääkäri Topi Turunen muistuttaa, että täit ovat hyvin pieniä ja vikkeliä, joten hiuspohja kannattaa käydä täikamman kera tarkkaavaisesti läpi.
– Täikampa on tavallista kampaa tiheämpi, ja se samalla hoitaa hiuspohjaa poistamalla siitä täitä ja täin munia.
Täikampauksen lisäksi apteekista saa täiden häätöön tarkoitettuja tuotteita, kuten täishampoota.
Näiden lisäksi Turunen kehottaa pesemään tai vaihtoehtoisesti pakastamaan vähintään vuodevaatteet ja päähineet.
Vielä tässä vaiheessa ei voi huokaista helpotuksesta, vaan täikampausta kannattaa harrastaa vielä pesujen jälkeisinä lähipäivinä, jotta saadaan varmuus siitä, että täit varmasti ovat poissa.
Ei merkki huonosta hygieniasta
Vaikka täitä voi saada kuka tahansa, täitartunnat ovat tyypillisiä erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa ja erityisesti koulujen alkaessa lomien jälkeen täitä on enemmän liikkeellä.
– Lapset ovat paljon tekemisissä omanikäisten kanssa, ja päät saattavat kopsahdella yhteen leikkiessä, ja silloin täitä voi tarttua.
Turusen mukaan ei kannata panikoida, jos täihavainnon tekee.
– Vaikka täit ovat ärsyttäviä, ne eivät ole vaarallisia. Ne eivät ole myöskään yhteydessä huonoon hygieniaan tai huonoon huoleenpitoon. Ei tarvitse esimerkiksi ajatella, että on huono vanhempi, jos lapsella on täitä.
Häpeily ei kannata, nimittäin nimenomaan ilmoittamalla lapsen täistä päiväkotiin tai kouluun voi estää mahdollisen täiepidemian leviämisen.
Ennaltaehkäisyssä toimii myös se, että oman pipon ja hiusharjan pitää omana, eikä lainaile niitä muille.
– Pipo kannattaa laittaa omaan hihaan esimerkiksi välitunnilta tullessa. Epidemiatilanteissa kannattaa pitkät hiukset pitää sidottuina, Turunen neuvoo.