Finanssivalvonnan osastopäällikkö Samu Kurri sanoo, että rahanpesutapaukset ovat nykyään tyypillisesti erittäin isoja. Yle kertoi eilen suuresta tietovuodosta, jonka mukaan Nordean tileille on päätynyt satoja miljoonia euroja osin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa.
Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.
Nordean suomalaisten tilien kautta kulki Ylen tietojen mukaan yli 200 miljoonaa euroa. Kurrin mukaan tapaus on tyypillinen, sillä summat ovat nykyisin valtavan isoja.
Lue lisää: Ylen MOT paljastaa lisätietoa Nordean rahanpesuepäilyistä: Taustalla koneisto, jota Putinin lähipiiriä oli luomassa
Pankin pitää tunnistaa riskit ja kertoa niistä
Pankkien ydinosaamista pitäisi Kurrin mukaan olla asiakkaan ja tämän riskiprofiilin tunnistaminen. Jos pankki huomaa riskejä, niistä tulisi raportoida poliisille.
Kurrin mukaan näillä perustein on periaatteessa mahdollista, että Nordea olisi tuoreimmassa esiin tulleessa tapauksessa syyllistynyt rikokseen, jos lain edellyttämiä turvallisuustoimia ei ole tehty. Kärrin mukaan on mahdollista, että jotkut henkilöt eivät ole hoitaneet tehtäviään kunnolla tai ovat jopa pimittäneet tietoja.
– Silloin on mahdollista, että henkilö on syyllistynyt rahanpesurikokseen.
Asiakkaat voivat äänestää jaloillaan
Kurri sanoo, että koska pankki elää luottamuksesta, epäilyt rahapesusta voivat vaikuttaa myös asiakkaiden käyttäytymiseen. Vaikutukset riippuvat siitä, mitä asioita pankissa arvostetaan.
Joku on kiinnostunut pankin eettisyydestä, kun taas toisella omaan arkeen liittyvät asiat painavat vaakakupissa enemmän.
– Useimmiten pohjimmiltaan ihmiset tuntuvat painottavan alhaista asuntolainaa tai jotain muita korkoja.
Korjattu haastateltavan sukunimeä Kärristä Kurriksi klo 9.45.