Pankin sisäpiiriläinen olisi onnistuessaan voinut viedä satoja miljoonia euroja eräiltä Suomen varakkaimmista henkilöistä.
Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa. MTV Uutiset uusii vuodenvaihteessa vuoden luetuimpia, kiinnostavimpia, erikoisimpia ja katsotuimpia juttuja ja videoita. |
Nordean työntekijä yritti tehdä Suomen suurimman pankkiryöstön viemällä rahat eräiltä Suomen varakkaimmista henkilöistä.
Sisäpiirikeikka tapahtui vuonna 2019 Vaasassa. Pankin työntekijä oli urkkinut työtovereidensa salasanoja, etsinyt Tor-verkon kautta rahanpesijää ja suunnitellut, miten väärinkäyttäisi pankin luottamusta työntekijöihin.
Lopulta eräs miehen viaton työtoveri joutui putkaan miehen lavastettua tämän mobiilipeliyhtiö Supercellillä vaurastuneen miehen rahojen anastamisesta.
Pankki arvioi, että jos rikos olisi mennyt suunnitellusti, mies olisi voinut viedä Nordean asiakkailta jopa satoja miljoonia euroja.
– Ihan ensimmäinen ajatus oli, että tässä on tehty todella hyvin toteutettu iso pankkiryöstö, jossa anastettavien varojen määrä on suurin piirtein rajaton, erikoissyyttäjä Harri Ala-Lahti kertoo Rikospaikka-ohjelmassa viranomaisten ensiajatuksia poikkeuksellisesta rikostapauksesta.
Rikoksen eri vaihteisiin liittyvät myös neuvottelut moottoripyöräjengin kanssa, poskettoman kokoinen setelinippu roska-astiassa ja massiivisesta rikossuunnitelmasta jo ennakolta tiennyt toinen Nordean työtekijä, joka ei koskaan saanut tuomiota.
Rikospaikassa myös paljastetaan, miksi pankin sisältä tehty miljoonakeikka epäonnistui.
– Mut otettiin kotiovelta kiinni, olin hakemassa pitsaa, rikoksesta tuomittu mies kuvailee hetkeä, jolloin silmukka kiristyi loppuunsa.
Lue myös: Supercell-miljonääriltä vietiin lähes 700 000 euroa – poikkeuksellisen Nordean petosvyyhden pääepäilty oikeudessa: "Rikos oli helppo toteuttaa"
Nordea: "Monimutkainen ja määrätietoinen rikos" johti pankissa toimenpiteisiin
MTV Uutiset pyysi Nordealta haastattelua tapaukseen liittyen. Pankki tyytyi kommentoimaan sähköpostitse tapausta.
Se painotti vastauksessaan, ettei kyseessä ollut ulkopuolelta toteutettu tietomurto, vaan yksittäisen henkilön rikollinen toiminta, jossa oli rikottu tietoisesti useista turvakontrolleja ja väärinkäytetty luottamuksellista asemaa pankin työntekijänä.
– Kyseessä oli monimutkainen ja määrätietoinen rikos, josta henkilö on tuomittu. Jos yksittäinen henkilö on liikkeellä rikollisin aikein, hän toimii sen mukaisesti. Tapaus kuitenkin osoittaa, että rikollisesti toimivat jäävät kiinni.
Nordea vakuutti, että pankilla on selkeät kontrollit ja prosessit toiminnalle, ja yhteistyötä tehdään aina viranomaisten kanssa.
– Otimme tapahtuneen erittäin vakavasti ja teimme lisätoimenpiteitä sen varmistamiseksi, että yksittäisen työntekijän työpaikallaan tekemiä vastaavanlaisia rikoksia ei voisi tapahtua jatkossa. Nordea kehittää jatkuvasti kontrollejaan ja turvamenetelmiään.
– On syytä korostaa, että asiakkaiden varat eivät ole vaarassa, sillä pankki korvaa tällaisissa tapauksissa asiakkaille mahdolliset menetykset, jos pankin työntekijä toimisi rikollisesti. Asiakkaidemme luottamus on meillä kaiken keskiössä, yhtiön viestinnästä kirjoitetaan.