Kaudella 2016 formula ykkösissä saatetaan nähdä muutamia uusia ennätyksiä ja rajapyykkien rikkomisia.
Viime kaudella Mercedes-talli teki ennätyksen kaksoisvoittojen määrässä (12). Tällä kaudella osakilpailujen määrä nousee kahdella kisassa 21:een, joten samanlaisella ylivoimalla tämä ennätys on rikottavissa. Samalla Mercedes kirjasi myös palkintopallisijoitusten yhden kauden ennätykseksi 32 ja saavutti historian suurimmat MM-pisteet, 703.
Max Verstappenista tuli puolestaan formulahistorian nuorin kuljettaja 17 vuoden ja 166 päivän ikäisenä. Hollantilaisella on vielä reilut pari vuotta aikaa pistää uusiksi F1-ennätykset nuorimmasta kuskista palkintopallilla, paalupaikalla tai jopa kisan voittajana.
Mitkä tilastot tai ennätykset ovat lähimpänä rikkoutumista kaudella 2016?
Valmistajat:
Eniten peräkkäisiä kaksoisvoittoja:
Mercedes on vain kahden kisan päässä uudesta peräkkäisten kaksoisvoittojen ennätyksestä. Saksalaistalli päätti kauden neljään peräkkäiseen kaksoisvoittoon, kun Ferrarin nimissä oleva ennätys vuodelta 2002 on viisi kisaa. Jos Lewis Hamilton ja Nico Rosberg vievät kärkisijat kauden avaavassa Australian GP:ssä, se nostaa Mercedeksen Ferrarin rinnalle kaikkien aikojen tilastoykköseksi.
Eniten voittoja:
Kaksi kautta F1-sarjaa hallinnut Mercedes (yhteensä 45 osakilpailuvoittoa) on viiden voiton päässä tilaston viidettä sijaa pitävästä Red Bullista (50 voittoa). Kärkinelikko on järjestyksessä Ferrari (224), McLaren (182), Williams (114) ja Lotus (79).
Eniten paalupaikkoja:
Mercedes ahdistaa Red Bullia myös aika-ajotilastossa, jossa se on neljän paalupaikan päässä tämän viidennestä sijasta. Tässäkin tilastossa kärki on sama: Ferrari (208 paalupaikkaa), McLaren (155), Williams (128) ja Lotus (107).
Peräkkäiset mestaruudet:
Mercedes jahtaa kolmatta peräkkäistä merkkimestaruuttaan. Onnistuessaan se nousisi kaikkien aikojen tilaston jaetulle neljännelle sijalle Ferrarin kanssa, joka otti triplan vuosina 1975-77. Ennätys, kuusi peräkkäistä mestaruutta, on niin ikään Ferrarin nimissä vuosilta 1999-2004. Neljä mestaruutta putkeen ovat voittaneet McLaren vuosina 1988-91 ja Red Bull kausilla 2010-13.
Kuljettajat:
Eniten voittoja:
Mercedeksen Lewis Hamiltonilta vaaditaan vielä kahdeksan osakilpailuvoittoa, jotta hän ohittaisi Alain Prostin kaikkien aikojen voittotilaston kakkossijalla. Hamiltonilla on koossa 43 voittoa Prostin 51 ykkössijaa vastaan. Lähellä on myös Ferrarin Sebastian Vettel, joka yhden voiton verran Hamiltonia perässä. Viime kaudella miehet ohittivat tilastossa Ayrton Sennan (41 voittoa). Michael Schumacherin voittoennätys, 91 kisaa, on silti kaukainen haave Hamiltonillekin.
Eniten palkintopallisijoituksia:
Michael Schumacher on ollut palkintopallilla 155, Alain Prost 106 ja Fernando Alonso 97 kertaa. Hamilton on enää kymmenen podiumin päässä espanjalaisen kolmossijasta. Paikkansa säilyttämiseksi Alonson on vähitellen pystyttävä palkintopallille myös McLarenilla. Kimi Räikkönen nousi viime kaudella tasoihin Sennan kanssa listan sijalle viisi (80 podiumia), mutta perässä vaanii jo oma tallikaveri Sebastian Vettel, jolla on koossa 79 palkintopallisijoitusta.
Eniten pistesijoituksia:
Räikkönen on vain yhden kisan päässä pronssisijasta. Suomalainen on urallaan yltänyt pisteille 154 kertaa Jenson Buttonin 155 kisaa vastaan. Kaksikon edellä ovat vain Schumacher (221) ja Alonso (179).
Eniten MM-pisteitä:
Tässä tilastossa juhlivat vuoden 2009 jälkeen menestyneet kuljettajat. Kun voitosta jaetaan nykyisin 10 pisteen sijaan 25, kokonaispotti kasvaa nopeasti. Pääosan pisteistään Red Bullilla hankkinut nykyinen Ferrari-kuski Sebastian Vettel pitää tilaston ykkössijaa hallussaan 1896 pisteellä. Toisena on Mercedeksen Lewis Hamilton vain 29 pisteen päässä.
Eniten ajettuja kisoja:
Pitkän harkinnan jälkeen F1-uraansa jatkanut Jenson Button pääsee jakamaan Michael Schumacherin kanssa toista sijaa eniten kisaviikonloppuja ajaneiden kuskien listalla. Tämä vaatii kuitenkin sen, että 287 kisatapahtumaan osallistunut Button pääsee ajamaan kaikkina kauden kisaviikonloppuina. Schumin (308 osallistumista) edellä on vain hänen pitkäaikainen tallikaverinsa Rubens Barrichello, joka on ollut läsnä 326 F1-viikonlopussa. Startattujen osakilpailujen määrässä Button on yhden enemmän Schumacheria perässä. Muista kuskeista Fernando Alonso voi nousta listan sijalle neljä ohi Jarno Trullin ja Riccardo Patresen sekä Kimi Räikkönen David Coulthardin edelle seitsemänneksi.
Eniten voittoja paalupaikan jälkeen:
Ayrton Senna pitää vielä toistaiseksi toista sijaa ajettuaan 29 kisassa voittoon paalupaikalta. Ei välttämättä kauaa, sillä Vettel saavuttaa hänet yhdellä tuplalla ja Hamilton neljällä. Ykkönen luonnollisesti Schumacher, joka voitti 40 paalupaikalta starttaamaansa kisaa.
Eniten johdettuja kisoja:
Tämän kategorian kakkossijan Hamilton nappaa nimiinsä pomminvarmasti. Hän on pitänyt kärkipaikkaa 85 osakilpailussa, kun suurella idolillaan Sennalla johtopaikkoja tuli 86 kisassa. Ykkösenä, kukas muukaan, Michael Schumacher, 142 johdettua kisaa.
Eniten peräkkäisiä paalupaikkoja:
Nico Rosberg päätti kauden 2015 kuuteen peräkkäiseen paalupaikkaan, mikä hipoo jo F1-sarjan ennätystä. Ayrton Senna nappasi nimiinsä kahdeksan paalupaikkaa kausilla 1988-89. Seitsemässä ovat rinnakkain Senna (1990-91), Alain Prost (1993), Michael Schumacher (2000-01) ja Rosbergin tallikaveri Lewis Hamilton, joka onnistui tempussa viime kaudella Monacosta Monzaan jatkuneella putkella.
Eniten kisan nopeimpia kierroksia:
Hamilton saavutti viime vuonna uransa 28:nnella kisan nopeimmalla kierrosajalla maanmiehensä Jim Clarkin sijalla viisi. Seuraavaksi hän metsästää toista brittiä Nigel Mansellia, jolla on nelossijalla 30 kisan kärkiaikaa. Tilaston kärkikolmikossa Schumacherilla on 77, Räikkösellä 42 ja Prostilla 41 nopeinta kierrosaikaa.
Eniten peräkkäisiä voittoja samassa kisassa:
Rosberg on voittanut Monacon GP:n nyt kolmena vuonna peräkkäin. Neljäs veisi hänet legendaariseen seuraan tilaston kakkossijalle. Juan Manuel Fangio voitti Argentiinan kotikisansa 1954-57, Jim Clark niin ikään kotikisansa Britanniassa sekä Belgiassa 1962-65, Ayrton Senna Belgiassa 1988-91 ja Michael Schumacher Espanjassa 2001-04 ja Yhdysvalloissa 2003-06. Vain yksi mies on onnistunut voittamaan saman GP:n viidesti peräkkäin: Senna dominoi Monacon kisaa vuosina 1989-93.
Eniten paalupaikkoja samassa kisassa:
Hamilton on vienyt viisi paalupaikkaa Kiinan ja Unkarin kisoissa. Kuudes olisi saavutus, johon ovat pystyneet vain lajilegendat Senna ja Schumacher. Kummallakin on parhaimmillaan kahdeksan aika-ajojen ykköstilaa samassa paikassa. Sennalle tämä koitti Imolassa 1985-94 ja Schumille Suzukassa 1994-2004.
Eniten nopeimpia kierroksia samassa kisassa:
Kimi Räikkönen kirjautti nimiinsä Australian GP:n nopeimman kierrosajan vuosina 2002, 2003, 2006, 2007 ja 2013. Seuraava onnistuminen Melbournessa nostaisi hänet Alain Prostin rinnalle jaetulle kolmostilalle. Ranskalainen nappasi Belgian nopeimman kierroksen nimiinsä kuudesti. Schumacher on ajanut nopeimman kierroksen seitsemän kertaa Espanjassa ja Mansell Britanniassa.
Eniten GP-voittoja ottanut ei-maailmanmestari:
Tämä ennätys Nico Rosbergin on pakko ottaa hetkeksi haltuunsa, jotta hänestä ikinä tulisi maailmanmestari (ellei sitten vie mestaruutta isänsä tavoin yhdellä osakilpailuvoitolla). Rosberg on nimittäin 14 voitolla kaikkien aikojen toiseksi eniten kisavoittoja juhlinut kuljettaja, joka ei ole formula ykkösten maailmanmestari. Edellä on vain vuosina 1951-61 sarjassa ajanut Stirling Moss, 16 osakilpailuvoittoa ja nolla mestaruutta.