Formula ykkösten kauden 2017 aikana saatetaan saada iso joukko uusia ennätyksiä. MTV Sport kokosi yhteen ennätykset ja tilastoharppaukset, joihin yksittäisillä kuskeilla on mahdollisuus yltää alkaneella kaudella.
Kimi Räikkösestä on tulossa tällä kaudella kaikkien aikojen viidenneksi eniten osakilpailuita ajanut kuljettaja. Ferrarin suomalaiskuskilla on nyt koossa 253 kisaa, mutta hän ohittaa jo kevään aikana edellään tilastossa olevan Riccardo Patresen (256). Toinen vanha sotaratsu Felipe Massa seuraa tilastossa tiukasti Kimin kintereillä 251 ajetulla kisalla.
MAINOS
Kiinan F1-viikonloppu C Morella 7.-9.4!
Kaikki F1-ajojaksot suorana C More Maxilla ja C More -suoratoistopalvelussa!
Räikkösen ajama kisan nopein kierros Australian GP:ssä oli hänelle jo kuudes kerta Melbournessa. Yhdessä GP:ssä samaan ovat yltäneet vain Nigel Mansell (nopein kierros seitsemässä Britannian GP:ssä), Michael Schumacher (nopein kierros seitsemässä Espanjan GP:ssä) sekä Alain Prost (nopein kierros kuudessa Belgian GP:ssä).
Jos Ferrari onnistuisi ottamaan vahvan otteen sarjasta tällä kaudella, se saattaisi auttaa myös Sebastian Vetteliä ylöspäin eniten voittoja ottaneiden kuskien tilastossa. Saksalainen on 43 osakilpailuvoitolla vielä kahdeksan ykkössijan päässä listan kolmosena olevasta toisesta nelinkertaisesta maailmanmestarista Prostista, jolle kertyi uran aikana kaikkiaan 51 GP-voittoa. Lewis Hamilton (53 voittoa) ohitti Prostin jo viime kaudella.
Hamiltonilla on uraltaan viisi voittoa niin Kanadasta, Unkarista kuin Yhdysvalloista. Kuuteen voittoon samassa GP:ssä ovat pystyneet vain kolme todellista suurmestaria: Michael Schumacher, Alain Prost ja Ayrton Senna. Schumilla on Kanadasta seitsemän voittoa, mutta Unkaria ja Yhdysvaltoja ei kukaan ole pystynyt voittamaan kuudesti. Peräkkäisinä vuosina voitetuista kisoista Hamiltonilla on mahdollisuus sivuta brittilegenda Jim Clarkin neljän Britannian GP:n voiton suoraa vuosilta 1962-65 ja Schumacherin Yhdysvaltain GP:n voittoputkea 2003-06.
Paalupaikkojen määrässä Hamilton on vielä kolme ykkösruutua perässä sankariaan Sennaa. Tilaston kärjessä Schumacherilla on paalupaikkoja 68, Sennalla 65 ja Hamiltonilla 62. Britillä on kauden aloittaneen Australian GP:n jälkeen viisi peräkkäistä paalupaikkaa, kun hänen henkilökohtainen ennätyksensä on seitsemän kaudelta 2015. Ayrton Senna on peräkkäisissä paalupaikoissa ennätysmies kahdeksalla ykkössijalla vuosina 1988-89.
Australian GP:n paalupaikka oli Hamiltonille kaikkiaan kuudes. Yhdessä tietyssä osakilpailussa vähintään kuuteen paaluun oli yltänyt ennen häntä vain Senna ja Schumacher. Tällä kaudella Hamiltonilla on mahdollisuus yltää uran kuudenteen paalupaikkaan myös Kiinassa, Kanadassa, Unkarissa ja Italiassa.
Palkintosijoissa Hamilton ohittaa Prostin mitä varmimmin jo seuraavien kisojen aikana. Hän on nyt 105 podiumpaikalla vain yhden päässä tilaston kakkosena olevasta ranskalaisesta. Eniten palkintopallipaikkoja on luonnollisesti Michael Schumacherilla, 155 kappaletta. Hamiltonin takana seuraavina ovat Fernando Alonso (97), Sebastian Vettel (87) ja Kimi Räikkönen (84).
Seuraava hattrick eli paalupaikka, voitto ja kisan nopein kierros samana viikonloppuna nostaisi Hamiltonin Jim Clarkin rinnalle tilastokakkoseksi 11 hattutempulla. Kärjessä Michael Schumacherilla on näitä 22.
Bottas tarvitsee avausvoittonsa
Valtteri Bottaksella on ennen kauden kahta viimeistä kisaa aikaa ottaa uransa ensimmäinen voitto, jotta hän on tehnyt sen nopeammin kuin kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen, joka saavutti avausvoittonsa 96. kisassaan. Bottaksella on nyt koossa 78 osakilpailua ja hänen kohdallaan kauden toiseksi viimeinen kisa Brasiliassa on uran 96:s, jos hän osallistuu vuoden jokaiseen kisaan.
Lisäksi Mercedes-kuski Bottaksen pitäisi ottaa ensimmäinen voitto ennen neljää himmeämpää palkintosijaa. Ensimmäistä kertaa voittaja-autoa ajamaan päässeellä suomalaisella on nyt 10 korokepaikkaa ilman yhtään osakilpailuvoittoa, kun listan kärkimies Nick Heidfeld ajoi urallaan 13 kertaa palkintopallille voittamatta kertaakaan. Bottas on jo nyt eniten pisteitä ottanut mutta ilman voittoa toistaiseksi jäänyt kuski.
Jos Renault’n Nico Hülkenberg tai Force Indian Sergio Perez eivät pysty voittamaan kisaa tällä kaudella, he nousevat eniten kisoja ajaneiden mutta ilman voittoa jääneiden kuskien listan sijoille viisi ja kuusi ohi Jean-Pierre Jarierin, Eddie Cheeverin, Adrian Sutilin ja Pierluigi Martinin. Hülkenbergillä on koossa 116 ja Perezillä 115 starttia. Tilaston kyseenalainen kärkimies on italialainen Andrea de Cesaris (208 ajettua kisaa). Mikäli Hülkenberg ei saavuta tällä kaudella edes yhtään palkintopallipaikkaa, hän ohittaa jo kesällä maanmiehensä Sutilin eniten kisoja ajaneena ilman podiumsijaa jääneenä kuskina.
Verstappenilla kaksi vuotta aikaa
Williamsin Lance Strollista tuli jo Australian kisastartissa historian toiseksi nuorin kisakuljettaja 18 vuoden ja 148 vuoden iässä. Max Verstappenin tekemää ennätystä (17 vuotta ja 166 päivää) ei enää rikota ilman sääntömuutosta, sillä hollantilaisen tulon jälkeen formula ykkösten ikärajaksi asetettiin 18 vuotta.
Verstappenilla on vielä tämä ja ensi kausi aikaa nousta kaikkien aikojen nuorimmaksi paalupaikan ottaneeksi kuskiksi. Hollantilainen täyttää syyskuussa 20 vuotta, ja Sebastian Vettel oli nuorimpana paalulle ajaneena 21 vuotta ja 72 päivää vuoden 2008 Italian GP:ssä.
Verstappen on ehtinyt kahden ensimmäisen kautensa aikana rikkomaan jo monia ikäennätyksiä. Hänestä on tullut nuorin kisaan startannut, nuorin pisteille yltänyt, nuorin kisan nopeimman kierroksen ajanut, nuorin kisaa johtanut, nuorin kisan voittanut ja nuorin palkintopallille yltänyt kuljettaja.