Jääkiekon SM-liigan tiistain peleissä varmistuneista puolivälieräpareista jokainen kantaa historiassaan suuria tunteita herättäneitä tapauksia. Listasimme yhteen huippuhetkiä vuosien varrelta.
LUE MYÖS: Tässä ovat SM-liigan puolivälieräparit – näin seuraavaksi edetään
LUE MYÖS: Lukko kohtaa puolivälierissä kestomenestyjän – "Ensimmäiset on jo dissannut, ettei meillä ole mitään mahdollisuutta"
Rauman Lukon eteni JYPin kukistamalla Tapparan puolivälieräpariksi, ja SaiPan voittanut Tampereen Ilves ottaa seuraavaksi mittaa runkosarjan ylivoimaisesta ykkösestä Oulun Kärpistä.
Näiden lisäksi neljännesfinaaleissa kohtaavat Pelicans ja HIFK sekä TPS ja HPK.
Kärpät–Ilves
Kärpillä ja Ilveksellä yhteinen pudotuspelihistoria on koko joukon pisin. Joukkueet olivat 1980-luvulla vastakkain kolmesti viiden vuoden aikana. Kärpät päätti Ilveksen kauden mestaruusvuotensa 1981 sekä kevään 1984 puolivälierissä suoraan kahdella voitolla. Tamperelaiset puolestaan etenivät kultajuhliin päättyneissä playoffeissa 1985 loppuotteluihin Kärppien yli otteluvoitoin 3-1.
Tämän jälkeen joukkueet ovat kohdanneet vain kerran pronssiottelussa (vuonna 2001 Ilves vei mitalit 2-0-voitolla) ennen kevään 2008 puolivälieriä. Tuolloin Ilves sinnitteli Kärppien kyydissä kuuden ottelun verran ikoninsa Raimo Helmisen uran päättäneessä sarjassa.
– No nyt se on ohi sitten. Mutta se on hienoa, että joukkue taisteli ja jätkät pelasivat upeasti. Oli hienoa olla mukana, Helminen sanoi kyyneliä pidätellen pelin jälkeisessä tv-haastattelussa.
– Kyllä mä kai osuuteni olen hoitanut. 26 vuotta miesten tasolla, niin eiköhän se yhdelle miehelle riitä, hän totesi urastaan.
Tappara–Lukko
Tällä kaksikolla välierien 1988 ja puolivälierin 2001 kohtaamiset, jotka molemmat päättyivät Tapparan selviin 4-1- ja 3-0-voittoihin, säilyivät pitkään historiassa ainoina pudotuspelimittelöinä joukkueiden välillä, kunnes joukkueet päätyivät vastakkain neljästi peräkkäin välierissä 2013, 2014, ja 2015 sekä puolivälierissä 2016.
Näistä tunteikkaimmaksi nousi Ville Niemisen viimeisen pelikevään seitsemään otteluun venynyt sarja vuonna 2015. Sydänverellä viimeisestä mahdollisuudestaan Suomen mestaruuteen taistellut Nieminen joutui antautumaan lopulta entistä seuraansa vastaan Tapparan vietyä Hakametsässä viimeisen kamppailun 4-2.
Suosionosoitukset seuraikonia kohtaan olivat valtavat, vaikka paidan väri oli vaihtunut keltaiseen.
– Silloinkin me olimme ottelusarjan puolivälissä pelillisesti edellä, mutta Tappara ei suostunut häviämään, Nieminen kertoi Liigan sivuilla kolme vuotta sitten.
– Ylipäätään näistä kohtaamisista on todettava, että kyllä paras seitsemästä -ottelusarjoissa aina parempi voittaa. Se on siksi reilu peli, hän lisäsi.
Pelicans–HIFK
Näillä yhteinen menneisyys on muita huomattavasti heppoisempi. Lahtelaisen kiekon köyhästä menestyksestä johtuen Pelicans ja HIFK ovat kohdanneet vain vuoden 2014 ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja 2016 puolivälierissä.
Näistä ensimmäisessä Pelicans eteni jatkoon erittäin vähämaalisessa sarjassa voitoin 1-0 ja 2-1. HIFK:n kausi ja Ville Peltosen ura katkesivat Helsingissä puolustaja Juha Leimun siniviivalaukaukseen. Ottelussa kultakypärä Peltoselle tarjoutui loistava tilaisuus iskeä ottelun avausmaali läpiajosta, mutta vispaus meni täpärästi ohi.
Kaksi vuotta myöhemmin runkosarjavoittaja HIFK joutui tekemään täyden työn kukistaakseen Pelicansin puolivälierissä. Lahtelaiset nousivat kahden tappion jälkeen ottelusarjassa tasoihin ja kiusasivat IFK:ta loppuun asti maalin peleillä. Sarja meni lopulta HIFK:lle voitoin 4-2.
TPS–HPK
Tällä puolivälieräparilla on historiaa muidenkin edestä. Kahdeksasta playoff-tapaamisesta HPK on onnistunut voittamaan kolme, jos kevään 2002 pronssiottelu lasketaan mukaan. Turkulaiset kukistuivat myös vuosien 2003 ja 2005 puolivälierissä.
Näistä ensin mainittu oli erittäin dramaattinen TPS:n oltua jo ottelupallotilanteessa voitoin 3-1. Tämän jälkeen Kerho vei kaksi viimeistä kamppailua peräti 7-0 ja 6-1.
TPS ja HPK ovat nyt edessä olevista pareista ainoa, jolla on yhteistä tarinaa SM-liigan loppuotteluista. Vuonna 1993 HPK eteni sensaatiomaisesti finaaleihin myrskyn keskellä, kun Hannu Jortikka irtisanottiin pudotuspelien aikana tämän tuoreen sopimuksen sveitsiläiseen SC Berniin tultua julki kriittisessä vaiheessa kautta.
Joukkueiden toinen kultataisto vuonna 2010 oli ehkä SM-liigan historian odottamattomin. Ensimmäistä kertaa finaaleissa kohtasi kaksi joukkuetta runkosarjan kärkinelikon ulkopuolelta, kun viidenneksi sijoittunut HPK ja kuudenneksi jäänyt TPS etenivät kaikkien hämmästykseksi jatkoon ohi JYPin, KalPan, Lukon ja HIFK:n. Kai Suikkasen luotsaama TPS vei mestaruuden voitoin 4-1.