Suomen Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen ei pidä Tanskan ja Ruotsin päätöksiä väliaikaisten passintarkastusten aloittamisesta historiallisina tai kovinkaan merkittävinä.
MTV:n Seitsemän Uutisissa vieraillut Laitinen ei usko, että Pohjoismaiden kansalaiset kokevat matkustamisen vapauden kärsivän päätöksistä.
– Silloin kun Pohjoismaiden passiunioni oli käytössä 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla, niin silloin tehtiin pistokokeen kaltaisia tarkastuksia rajoilla. Sieltäkään en muista, että olisi erityisesti valitettu sitä, että Pohjoismaiden kansalaisten vapaa liikkuvuus olisi uhattuna, Laitinen sanoo.
Schengen-sopimukseen kuuluu oikeus ottaa sisärajatarkastukset käyttöön tietyissä tilanteissa, ja tätä oikeutta EU-maat ja Pohjoismaat ovat viime- ja edellisenä vuotena käyttäneet.
Laitisen mukaan Schengen-järjestelmän ydin on uskottava ja luotettava ulkorajavalvonta.
– Nyt kun sisärajavalvontaa on palautettu, se kertoo, että ulkorajavalvonta ei ole sillä tasolla kuin sen pitäisi olla.
Tilanne on erityisen vaikea Italiassa ja Kreikassa. Laitinen arvioi, että kova paine rajalla haastaa minkä tahansa järjestelmän.
– Tosin voidaan sanoa, että tässä on ollut useita vuosia jo aikaa sekä Kreikalla että Italialla laittaa nämä asiat kuntoon, mutta näin ei ole tapahtunut. Mutta haaste on kova.
Laitisen mukaan ristiriitaiset tiedot Sallassa ja Murmanskissa olevien, mahdollisesti Suomeen matkalla olevien maahan pyrkivien määristä johtuvat siitä, että liikenne alueella on tyypillisesti kauttakulkuliikennettä.
– Toisin sanoen ne ihmiset, jotka ovat pyrkineet Suomeen, he eivät ole kovin kauaa tuolla pohjoisessa, Venäjällä ja Murmanskissa ja siellä alueella sitten ole, vaan he tupsahtavat sinne ja jatkavat matkaansa ja pyrkivät sitten laittomasti rajan yli Venäjältä Suomeen, Laitinen arvioi.