Sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota saanut kuva lehtopöllön poikasesta kannonnokassa on herättänyt myös vastustusta ja epäiltyjä vilunkipelistä.
MTV Uutisiin yhteydessä ollut mies kertoo olleensa todistamassa kuvaustilannetta, ja olevansa tyytymätön tapaan, jolla kuvasta on uutisoitu. Hän ei halunnut esiintyä jutussa nimellään, koska ei halunnut ”luonnonsuojeluihmisten” kommentteja päälleen.
Lintu nostetiin kannolle
Lue täältä alkuperäinen uutinen:
Mies kertoo olleensa toverinsa, hakkuualueen viereisen tontin omistajan kanssa liikkeellä katsoakseen hakkuualuetta, jolla aiemmin oli ollut komea kuusikko.
Paikalla hän näki miehen astuvan viimeisen tikapuiden askelman maahan. Mies kumartui hetkeksi, ja sen jälkeen nosti pöllön poikasen kannolle ja otti siitä kuvan.
Kaksikko tiedusteli millä asioilla mies on, ja tämä kertoi olevansa rengastaja, minkä jälkeen nosti pöllön puussa olevaan pönttöön, jonka ympärille oli jätetty joidenkin metrien suoja-alue hakkuualueen reunalle. Miehet juttelivat keskenään hetken linnuista ja metsänhoidosta, lähtien sitten omille teilleen.
”Saa kaikki huonon maineen”
Seuraavana päivänä mies yllätyksekseen totesi näkevänsä kuvan monessa paikassa ryyditettynä teksteillä, jossa poikasen pesän kerrotaan tuhoutuneen. Kuva oli annettu valtion mailla tehtäviä avohakkuita vastustavan Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen käyttöön, jonka yhteydessä muun muassa vihreät kirjoittivat seuraavaa:
– Lintujen rengastaja Jukka Tanner törmäsi pieneen lehtopöllön poikaseen, joka kyhjötti yksin valtavan kannon päällä. Metsä oli hakattu ja rauhoitettujen pöllöjen pesä tuhottu.
Luultavasti osittain kuvan ansiosta oli kansalaisaloite saanut myös parissa päivässä tuhansia allekirjoituksia.
– Yllätys oli kova, kun tuli ihan valeuutinen, mies kertoo.
– Kiukuttaa tällainen, että ajetaan omaa asiaa ja vääristellään totuutta. Saa kaikki huonon maineen.
Hän painottaa, ettei ole nähnyt rengastajan esimerkiksi ottaneen lintua pesästä, kuten asiassa on myös epäilty, ainoastaan siirtävän sen kannon päälle kuvaamista varten.
Pöntön katto raollaan
Kohutun kuvan napannut lintujen rengastaja Jukka Tanner kertoo, että hän ottaa aina dokumentaatioksi kuvan rengastamistaan linnuista. Niillä hän selvittää linnun kehitystilan. Hän otti hakkuuaukean reunasta löydetystä linnusta kaksi kuvaa, toisen kädessään ja toisen läheiselle kannolle nostettuna.
Hän vahvistaa miehen kertomuksen, että linnun pönttöpuuta ei ollut kaadettu, vaan sen ympärillä oli noin viiden metrin suoja-alue ennen hakkuualuetta. Pöntön katto oli kuitenkin raollaan, mikä voi olla seurausta sen saamasta tärskystä.
Tanner pitää mahdollisena sekä sitä, että tönäisy on heittänyt poikasen pesästä, mutta myös koneiden häiriö on voinut saada poikasen lähtemään pesästä ennen aikojaan.
– Kokemuksella vaikuttaisi, että poikanen on liian aikaisin joutunut lähtemään pesästä, ei yleensä tuossa vaiheessa ole pesästä lähdetä, Tanner arvioi.
Pöllö itsessään vaikutti hänen mukaansa hyvävointiselta, sillä punnituksen perusteella 270 grammainen lintu oli hakkuutoimista huolimatta saanut emoltaan ruokaa.