Rajoitukset lopettavat taas kulttuuritapahtumat – miten jo tekohengitystä saava ala selviää vielä tästäkin? "Tilanne on todella paha, kamelin selkä on katkeamassa"

korona turvaväli aop
All Over Press
Julkaistu 23.11.2020 15:58
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Kulttuurialalla ollaan äärimmäisen huolissaan tiukkojen koronarajoitusten vaikutuksista alaan.

Rajoitusten mukaan kokoontuminen näyttää olevan mahdollista, kunhan siihen ei sisälly taidetta. On epäreilua, että sulkujen myötä vastuulliselta yleisöltä viedään tarjonta. Karaoken järjestämiseen ravintolassa eivät Uudenmaan rajoitukset vaikuta, mutta jos ammattitaiteilija laulaa tai soittaa, yleisömäärää on pudotettava kahteenkymmeneen, alle kannattavuusrajan.

Näin todettiin Muusikoiden liiton lauantaina julkaistussa kannanotossa

Yli 20:n ihmisen yleisötilaisuudet sisätiloissa kielletään kokonaan kolmeksi viikoks tästä päivästä alkaen koronavirustartuntojen hillitsemiseksi Uudellamaalla. 

Kulttuuriala kärsii rajoituksista jälleen, sillä isoimmat teatterit menevät kiinni, eikä konsertteja 20 hengelle ole kannattavaa järjestää. 

– 20 henkeä on tosi vähän. Ei sillä pysty kannattavasti järjestämään mitään, Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja ja Freelancemuusikot ry:n puheenjohtaja Pekka Lehti kertoo.

Konsertteja on kyetty järjestämään turvallisesti

Kulttuurialalla on keväästä lähtien ideoitu turvallisia keinoja järjestää tapahtumia, ja myös toteutettu tapahtumia syksyn mittaan. Konserteissa kasvomaski on pakollinen, käsidesiä kuluu ja yleisömäärää vähennettiin puolella, jotta turvavälit saadaan toteutumaan. 

– Nämä (keinot) ovat olleet toimivia. Meidän tietoomme ei ole kantautunut mitään sellaista, että olisi lähtenyt suurempia tartuntaryppäitä. 

– Meidän mielestämme toimintatapoja voitaisiin vielä kehittää. Tällaiset rajoitukset eivät välttämättä ole paras tapa. 

Lehti korostaa, että rajoitukset koskevat yleisesti yleisötapahtumia. Rajoituksissa ei olla otettu huomioon esimerkiksi sitä, että konsertteja on kyetty järjestämään turvallisesti. 

– Pandemia on tiestysti tosi paha juttu, mutta meiän pitäisi pystyä luomaan infrastruktuuria, jolla me pystymme toimimaan pandemiatilanteessa. 

Lehden mukaan alalle jo kehitettyjä turvatoimia voitaisiin viedä eteenpäin yhteistyössä päättäjien kanssa.

Muusikoiden, teknikoiden, näyttelijöiden ja etenkin freelancereina toimivien kulttuurialan ammattilaisten tilanne on synkkä. Konkreettisia tapoja tilanteen parantamiseksi tulisi löytää pian. 

– Tilanne on todella paha. Kamelin selkä on katkeamassa. 

Katso koko haastattelu MTV Uutiset Livestä jutun alusta. 

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live