Kommentti: Lopettakaa turhanpäiväinen näpertely, koronaviranomaiset!

3:10imgAnnika Saarikko terveysviranomaisten viestinnästä: "Tietenkin voin kuvitella, että THL:n tämänpäiväinen ilmoitus ihmetyttää"
Julkaistu 18.02.2021 17:43
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Miksi THL, HUS, ministeriöt ja muut virkamiehet keskittyvät yleisökokoontumisrajoitusten näpertelyyn sen sijaan, että kiihtyvästi leviävät koronavariantit laitettaisiin kunnolla kuriin, kysyy kommentissaan MTV Uutisten uutispäällikkö Jukka Auramies.

Isossa kuvassa Suomen viranomaisia on syytä onnitella. Korona ei ole missään vaiheessa päässyt leviämään niin hallitsemattomasti, että Suomen terveydenhuollon kantokyky olisi vaarantunut. Velkaa on otettu ja kulttuurialaa lukuun ottamatta kriisialoja tuettu.

Mutta Suomen päättäjien ja viranomaisten toimet ovat silti näyttäneet puuhastelulta kahdesta syystä: Koronatilanteen muutosten ennakointi on ollut riittämätöntä, ja kun koronavariantit ovat alkaneet levitä, riittävää ripeyttä ongelman ratkaisemiseksi lakimuutoksia myöten ei ole ollut.

Vaikuttaa siltä, että koronavariantit leviävät tällä hetkellä pääasiassa kahdesta syystä: Ulkomailta pääsee Suomeen yhä liian helposti, esimerkiksi rakennustyömaille hommiin "pikkuflunssassa". Eikä baarikansa malta tyytyä kotikaraokelaitteisiinsa, vaan temmeltää juottoloissa viikonlopusta toiseen, osa arkenakin.

Ja kun THL tähän jälkimmäiseen nyt pyrki puuttumaan, homma tyssää juottoloiden elinkeinovapauden takia perustuslakivaliokuntaan. Valiokunta tekee työtään ja on perustuslain eikä kansan oikeustajun tai kansanterveyden asialla.

Nykyisen tartuntatautilain puitteissa aluehallintovirastot (avit) pystyvät rajoittamaan yleisötapahtumien ja yleisten kokousten järjestämistä sekä ravintoloiden aukioloaikoja. Ravintolatoiminnan sulkemiseen tai kieltämiseen avit eivät pysty.

THL kuitenkin sanoi tänään, että baarit ja yökerhot tulisi sulkea pääkaupunkiseudulla kokonaan seuraavan kolmen viikon ajaksi.

Katso: THL:n Taneli Puumalainen väläytteli ravitsemisliikkeiden sulkemista pääkaupunkiseudulla

0:48img

Nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista THL:n esittämiä ravintoloiden toimintarajoituksia Uudellamaalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi, että on vain päivien kysymys, että THL tulee esittämään koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2.

Kolmiportaisessa koronastrategiassa taso kaksi tarkoittaa sitä, että koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön nykyisten alueellisten sijaan.

Kymmenestä kuuteen ei tätä pelasta

Minä rakastan karaokea, baaritunnelmaa ja olen odottanut kuukaudesta toiseen, milloin olisi taas mahdollisuus rentoutua hieman hyvien ystävien kesken. Harmi kyllä kaikki eivät ole malttaneet odottaa.

Uusien tartuntojen päiväkohtainen määrä on noussut jälleen uusiin ennätyksiin. 600 tartunnan tai sen ylittäviin lukemiin saamme tottua, ellei nykyisiä rajoituksia kiristetä merkittävästi väliaikaisesti.

Merkittävänä kiristämisenä en millään voi pitää sitä, että useamman palaverin jälkeen julkisten tilaisuuksien sekä yksityistilaisuuksien osallistujamäärää rajoitetaan 10 hengestä kuuteen.

Ei, sitä kutsutaan turhaksi näpertelyksi. Kuvittelevatko virkamiehet, että tuollaisilla päätöksillä kansa pidetään tyytyväisinä? 

Tiedoksi: Yleisötilaisuuksien rajoittamiseen ei kannata nyt laittaa paukkuja, koska niitä ei ole ollut enää pitkään aikaan. Muutamaa yksittäistempausta lukuun ottamatta yhdelläkään muusikolla tai taiteilijalla ei ole ollut mitään järkeä järjestää vastaavan suuruusluokan tapahtumia.

Kulttuurialaa täytyy tukea monipuolisesti, mutta ahdinkoa voisi keventää se, että kohtelu olisi tasapuolisempaa. Tästä ovat alan ihmiset paasanneet jo miljoona kertaa, mutta toistan sen silti: On kaiken maalaisjärjen vastaista, että väljät museotilat ovat säpissä eikä esimerkiksi suurissa kirkoissa saa järjestää turvatoimin kuoroharjoituksia, mutta ahtaassa karaokebaarissa voi maskeitta mylviä basillinsa suoraan vastapäätä mylvivän nieluun.

Hiihtolomalla reissuun vai ei?

THL:n ehdotus baarien sulkemisesta sai ymmärrettävästi ravintoloitsijat takajaloilleen murehtimaan elinkeinostaan. Kevään jälkeen he ovat kuitenkin saaneet harjoittaa ammattiaan, toisin kuin tuhannet muusikot ja muut tapahtuma-alan työntekijät.

Solidaarisuus ei olisi hassumpaa näinä vaikeina aikoina.

Kaiken tämän keskellä yhtenä isona muuttujana ovat koronamuunnokset. Kun ei tiedetä, kuinka hyvin rokotteet niihin edes purevat.

Elämme keskellä sukupolvemme mittavinta terveyskriisiä. Olisiko se liikaa pyydetty, että viranomaiset yhdistäisivät voimansa ja ajattelunsa sen sijaan, että STM tyrmää sen, mitä THL ehdottaa eikä mitään pandemian leviämistä aidosti rajaavia toimia saada edistettyä?

Ja kun siitä ennakoinnista aiemmin mainitsin, tämän seuraavankin suhteen ollaan auttamattoman myöhässä. THL suositteli tänään, ettei HUS-alueelta lähdettäisi hiihtolomille alueen ulkopuolelle.

Arvauksia, kuinka moni on perumassa mökki- ja laskettelureissunsa parin päivän varoitusajalla?

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti