Raju muutos linjaan: Saksa aloittaa rajatarkastukset

Saksa aloittaa rajatarkastukset ensi maanantaina kaikilla maarajoillaan. 

Saksan sisäministerin Nancy Faeserin mukaan tarkoituksena on hillitä laitonta maahantuloa. 

– Tämän päätöksen tarkoituksena on entisestään rajoittaa laitonta maahantuloa, ja suojata akuuteilta uhilta, joita islamistinen terrorismi ja vakava rikollisuus aiheuttavat, Faeser perustelee. 

Keskustavasemmistolainen hallitus haluaisi myös palauttaa maahan saapuvat turvapaikanhakijat toisiin EU-maihin, jos katsoo niiden olevan vastuussa hakemusten käsittelystä. Saksan rajanaapureita päätökset eivät ole miellyttäneet.

– Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kuulumisesta huolimatta Saksan viranomaiset tekevät jo nyt rajatarkastuksia viidellä Saksan yhdeksästä rajasta. Ensi maanantaina tarkastukset alkavat myös Tanskan ja Benelux-maiden rajoilla, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo reportaasissaan rajalta. 

Rajatarkastukset toteutetaan summittaisesti, mikä voi aiheuttaa ruuhkia sekä myöhästymisiä rajat ylittävään auto- ja junaliikenteeseen.

Lisäksi liittokansleri Olaf Scholzin hallitus suunnittelee tiukentavansa suhtautumista turvapaikanhakijoihin. Se aikoo tarvittaessa ottaa tulijat säilöön rajan läheisyyteen ja palauttaa heitä toisiin EU-maihin, jos niiden katsotaan olevan vastuussa hakemusten käsittelystä.

Päätöksiä edeltää useampi Saksassa tapahtunut terrori-isku sekä maahanmuuttovastaisen AfD:n menestys osavaltiovaaleissa.

"Puolan kannalta ei ole hyväksyttävää"

Rajanaapurit eivät ole tyytyväisiä.

– Puolan kannalta tällainen toiminta ei ole hyväksyttävää. Tiedän kuitenkin, että Saksan päätösten taustalla on maan sisäpoliittinen tilanne, eikä se, miten me torjumme laitonta maahantuloa omilla rajoillamme, Puolen pääministeri Donald Tusk sanoo. 

Puolan lisäksi myös Itävalta on todennut Saksan horjuttavan EU:n peruskiveä, vapaata liikkuvuutta. Maan sisäministerin mukaan se ei aio ottaa vastaan Saksan käännyttämiä ihmisiä.

Maahanmuuttovastaisena tunnettu Unkarin pääministeri Viktor Orban toivotti liittokansleri Scholzin tervetulleeksi kerhoon.

Lue myös:

    Uusimmat