Berliinin teknillisen yliopiston tutkija on esittänyt kohua herättäneen väitteen, jonka mukaan Nasa olisi tietämättään löytänyt Marsista elämää, mutta vahingossa tappanut sen.
Tutkija Dirk Schulze-Makuchin mukaan Nasan Viking-laskeutujat saattoivat vuonna 1976 tietämättään tappaa Marsin kivissä eläviä mikrobeja.
Väite on saanut tutkijapiireissä osakseen kritiikkiä. Toisaalta toisten tutkijoiden mielestä kyseessä on kiinnostava kysymys. Aiheesta uutisoi avaruussivusto Space.com.
Schulze-Makuchin mukaan Nasan Viking-laskeutujat ovat saattaneet tutkijoiden tietämättä tutkia Marsin kivistä pieniä, kuivuutta kestäviä elämänmuotoja.
Laskeutujien kiville tekemät testit ovat kuitenkin saattaneet samalla tappaa kivissä piileskelleen elämän ennen kuin sitä ehdittiin havaitsemaan, kirjoittaa Schulze-Makuch Big Think -julkaisussa julkaistussa artikkelissaan.
Schulze-Makuch kertoo tiedostavansa, että moni pitää hänen väitettään provokatiivisena. Hän kuitenkin huomauttaa, että vastaavanlaisia äärioloihin sopeutuneita mikrobeja löytyy Maastakin, joten niiden olemassaoloa ei voida sulkea pois Marsissakaan.
Lue myös: Tutkimus: Näin pienellä ihmismäärällä Marsiin saataisiin perustettua siirtokunta – Asiantuntijalta täystyrmäys
Testeistä epäselviä tuloksia
Viking 1- ja Viking 2 -laskeutujat tekivät Marsissa useita erilaisia testejä. Jotkut testit antoivat epäselviksi tulkittuja tuloksia elämän mahdollisuudesta Marsissa.
Oleellisimpana pidetty testi kuitenkin antoi negatiivisen tuloksen elämän olemassaolosta Marsissa. Tutkijat päätyivät tuollon johtopäätökseen, että Viking-laskeutujat eivät havainneet elämää Marsissa.
Schulze-Makuchin mukaan Viking-laskeutujien tekemissä testeissä käytettiin kuitenkin liikaa vettä apuna. Hän epäilee, että testeissä käytetty vesi on saattanut tappaa äärimmäiseen kuivuuteen sopeutuneet eliöt.
3:07