FC Barcelona romahti kuudessa vuodessa maailman huipulta törsäyksellä ja surkeilla valinnoillaan. Brittikirjoittaja Simon Kuper todisti suurseuran alamäkeä aitiopaikalta.
LUE MYÖS: Lionel Messin lähtö on kova kolaus Barcelonalle, tähtipuolustajalta avoin lausunto – "Joukkue on murtunut"
– Joskus tuntui siltä kuin kirjoittaisin kirjaa Roomasta vuonna 400, ja barbaarit ovat jo porttien sisäpuolella, brittikirjailija Simon Kuper kirjoittaa.
Kuper on kirjoittanut uunituoreen kirjan FC Barcelonasta, joka julkaistiin samana päivänä kuin seuran tiedote Lionel Messin lähdöstä. Maineikas kirjoittaja sai katalonialaisseurassa avoimien ovien kohtelun, sillä hänen kirjansa aihe oli alun perin FC Barcelonan ainutlaatuinen menestystarina.
Vuonna 2019 alkanut Kuperin selvitystyö ja tutustuminen FC Barcelonaan osui kuitenkin yksiin seuran kasvavien talousvaikeuksien kanssa, ja niinpä urheilujournalismiin erikoistunut Financial Timesin kolumnisti pääsi aitiopaikalta seuraamaan, kuinka perinneseuraa syöstiin yhä syvemmälle kuiluun.
– Luulin, että kerron seuran noususta suuruuksiin, ja niin kerronkin, mutta olen päätynyt myös tutkailemaan sen heikentymistä ja romahdusta, Kuper kuvailee.
Financial Times on julkaissut otteen Kuperin kirjasta, joka summaa erinomaisesti FC Barcelonan johdon tekemät virheet seuran urheilupuolen taloussotkussa.
FC Barcelonasta tuli jo ennen koronapandemiaa ensimmäinen urheiluseura, jonka velka ylitti miljardin dollarin maagisen rajan. Tällä hetkellä seura on velkaa 1,19 miljardia euroa, josta suuri osa on lyhytaikaista lainaa.
Nyt seura on käynnistelemässä ensi viikonloppuna alkavaa kauttaan ilman maailman parasta jalkapalloilijaa Lionel Messiä, koska sillä ei ollut enää taloudellisia edellytyksiä pitää argentiinalaistähteä riveissään.
Katastrofaalista toimintaa siirtomarkkinoilla
Yksi ilmiselvä puoli, joka FC Barcelonan toiminnassa on mennyt pahasti vihkoon, on pelaajahankinnat. Katastrofaalinen siirtopolitiikka entisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun aikakaudella vuosien 2014–2019 aikana yli miljardi euroa siirtosummiin.
Lukema on suurempi kuin yhdelläkään toisella jalkapalloseuralla tuona aikana.
– Joka vuosi olimme kuitenkin hieman heikompia kuin edellisellä kaudella, FC Barcelonan konkaripuolustaja Gerard Piqué huomioi.
FC Barcelonan siirtotörsäily lähti laukalle viimeistään siinä vaiheessa, kun seura sai kesällä 2017 maailmanennätyssumman PSG:n riveihin siirtyneestä Neymarista. 220 miljoonan euroa oli kuitenkin nopeasti tuhlattu.
Kun Borussia Dortmund kävi kauppaa hyökkääjätähdestään Ousmane Dembéléstä, se tiesi, että Barcelonalla on tukuttain rahaa ja kova tarve saada täytettä hyökkäyspäähänsä. Niinpä saksalaisseuran johto kävi neuvottelut kovalla taktiikalla ja vaati 105 miljoonan euron siirtosummaa ja lisäksi 42 miljoonan euron menestysbonuksia.
– Saksalaiset sanoivat, että heillä ei ole aikaa neuvotella, vaan heillä on kiire lennolle, ja he halusivat noin kaksinkertaisen summan siitä, mitä Barcelona oli budjetoinut Dembélén ostoon. Bartomeu antoi periksi. Hän oli kuitenkin maailman rikkaimman seuran puheenjohtaja ja yhä lähes täysin kokematon jalkapallossa, Kuper kirjoittaa.
Alle kuusi kuukautta myöhemmin Barça osti Liverpoolista keskikenttätähti Philippe Coutinhon mielipuolisella 160 miljoonan euron summalla. Niin Neymarista saatu raha ja reippaasti sen yli oli tuhlattu kahteen pelaajaan, joista kumpikin on epäonnistunut karkeasti odotuksiin nähden.
Barcelona maksoi ylihintaa myös muista pelaajista. Kun Ajax ymmärsi, ettei katalonialaisseuralla ollut vaihtoehtoa keskikenttäpelaaja Frenkie De Jongille, se pystyi nyhtämään tähdestään 75 miljoonaa euroa, enemmän kuin kaksi kertaa sen, mitä he olivat alun perin ajatelleet saavansa.
Kesällä 2019 Atlético Madrid puolestaan sai 120 miljoonaa euroa Antoine Griezmannista, joka oli siirtohetkellä 28-vuotias. Yhdestäkään toisesta yli 25-vuotiaasta pelaajasta ei ole maksettu vastaavanlaista summaa.
Messin palkka söi budjettia
Samaan aikaan, kun seurajohto törsäsi rahaa siirtosummiin, Barcelonan palkkakulut lihoivat jatkuvalla syötöllä, eikä vähiten seuran suurimman tähden Lionel Messin ansiosta. Eräs seuran johtohenkilö kertoi Kuperille, että Messin vuosittainen palkka kolminkertaistui vuosien 2014–2020 välillä.
Espanjalaislehti El Mundo Deportivon taannoisen uutisen mukaan Messi ansaitsi Barcelonassa yli 555 miljoonaa euroa vuosina 2017–2021. Summaa ei ole vahvistettu, mutta pelaaja tai seura ei ole missään vaiheessa kiistänyt tietoa.
– Messi ei ole ongelma. Ongelma on sen tarttuvuus muuhun joukkueeseen, Barcelonan johtohenkilö sanoo.
Aina kun Messi sai palkankorotuksen, myös muut pelaajat halusivat sellaisen. Lehdistöön vuotaneiden palkkatietojen mukaan muun muassa Antoine Griezmannin viikkopalkka on yli 800 000 euroa.
Barcelonan tuhon arkkitehdiksi on nimetty jalkapallojohtajana epäpätevä entinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu, mutta seurajohdon jatkuvat paineet tehdä niin jäsenistö kuin runsaasti valtaa seurassa käyttävä Messi tyytyväiseksi ovat vaikuttaneet paisuneisiin siirtosummiin ja palkkakuluihin.
Paradoksaalisesti seuran kaikkien aikojen pelaaja on ollut mukana syöksemässä Barcelonaa kohti kuilua.
– Hän täällä päättää asioista. Hän tietää, että hän voi saada potkut kenelle tahansa. Hän ei etsi tappelua – hän on mukava kaveri. Mutta hän tietää, että hänellä on valta tehdä se, eräs seuratyöntekijä kuvaili Kuperille.
Edessä vaikeita aikoja
Espanjan La Liga alkaa ensi viikonloppuna, ja FC Barcelona on Messin lähdön jäljiltä täysin sekasortoisessa tilanteessa. Seurajohdon on painettava palkkakuluja edelleen alemmaksi, jotta seura pystyy rekisteröimään uusia pelaajia listoilleen.
Toistaiseksi Barcelona on saanut siivottua palkkalistojaan heikolla menestyksellä, eikä ole löytänyt uusia osoitteita kovapalkkaisille runkopelaajilleen. Kuperin arvion mukaan seura joutuu pahimmassa tapauksessa myymään De Jongin tai Pedrin kaltaisia nuoria tähtiään tilien tasoittamiseksi.
LUE MYÖS: MTV seuraa: Mitä Lionel Messin siirrosta tiedetään juuri nyt?
Pelaajapalkkojen lisäksi Barcelonan puheenjohtaja Joan Laportan ja muun seurajohdon suunnitelmia rasittavat Bartomeun aikaiset seurasiirrot, joiden osamaksuja seuralla on vielä runsaasti maksettavana.
Seuralla onkin mitä todennäköisimmin edessään kausi, jossa se saa totutella vaatimattomampiin tavoitteisiin kuin La Ligan mestaruus ja Mestarien liigan voittopokaali.
Joukkueen välitöntä tilannetta synkistää tuoreen hankinnan Sergio Agüeron loukkaantuminen. Seuran tiedotteen mukaan argentiinalaishyökkääjä on sivussa kauden ensimmäiset kymmenen viikkoa.
– Meidän on nostettava tasoamme, koska tällä kaudella meillä ei ole Leon maaleja, päävalmentaja Ronald Koeman totesi sunnuntaina ESPN:n mukaan.