Barcelona sekasortoisessa tilassa – johtajalle täyslaidallinen: "Kohtelee kuin hevonpaskaa"

Maalikooste: Barcelona - Real Sociedad 3:54
Maalikooste: Tätä Lamine Yamalilta odotetaan jälleen

FC Barcelona aloittaa La Liga -kautensa lauantaina merkillisessä tilanteessa. Seuran sisällä on jälleen riittänyt kuluvan vuoden aikana kummallisia käänteitä, mutta silti se voi parhaimmillaan jättää kilpailijat taakseen.

Kuten viime vuosina on jo tullut tutuksi, Barcelona on heittelehtinyt sisäisessä turbulenssissa, vaikka itse päätuote oli olosuhteet huomioiden viime kaudella paikoin varsin mallikkaassa kunnossa.

– Jopa Barcelonan sekoiluhistorialla päättynyt kevät menee koko seurahistoriassa ihan sinne kolmen kärkeen, MTV Urheilun jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen aloittaa.

Tapahtumat nytkähtivät liikkeelle tammikuussa, jolloin päävalmentajana toiminut Xavi ilmoitti olevansa kyvytön jatkamaan käskijänä. Seurauksena oli tuloksellisesti ja pelillisesti pirteämpi vaihe, jonka aikana esimerkiksi kritisoitu Robert Lewandowski sai tekemisestään taas kiinni. Käynnistyi muutamien kuukausien onnistumisten ajanjakso, jonka myötä Barcelona-johto alkoi toivoa Xavin jäämistä seuraan. 

Huhtikuussa seura ilmoittikin Xavin jatkavan päävalmentajana. Kuukausi myöhemmin poreet nousivat taas. Xavi sanoi lehdistötilaisuudessa ääneen tosiasian, jonka kaikki tiesivät: Jude Bellinghamin ja Kylian Mbappen hankkiva Real Madrid pelaa eri pelimerkeillä, eikä Barcelona pysty kilpailemaan kuninkaallisten kanssa juuri nyt tasaväkisesti. 

Totuus ei tehnyt seurapresidentti Joan Laportaa vapaaksi vaan entistä pelokkaammaksi. Vain kolme kuukautta sen jälkeen, kun Laporta oli yrittänyt saada Xavin jatkamaan, tämä antoi Barca-ikonille potkut.

– Tuo seura on hävettävässä tilassa sen johtamisen kannalta. Olen seurannut Barcelonaa 20 vuotta ja muistan hyvin ajan, kun Laporta tuli seuraan ensimmäistä kertaa. Silloinkin hän saapui ihan päin helvettiä johdetun seuran ruoriin, kun Joan Gaspart oli saattanut Barcelonan kassan uskomattomaan monttuun. Tuossa tilanteessa nuori lakimiespoika – vastoin mitään odotuksia – voitti seuran presidentinvaalit 2000-luvun alussa.

Laporta saapui Barcelonaan henkilökuntansa kanssa ja uudisti enemmän ja vähemmän kaiken. Seuraukset näkyivät vähitellen myös nurmella, jonne kehittyi joukkue, joka koostui toinen toistaan vaikuttavammista sukupolviharvinaisuuksista. 

Uusi nousu käynnistyi Frank Rijkaardin alaisuudessa ja jatkui seurahistorian kaikkien aikojen valmentajan Pep Guardiolan johdolla.

Vuonna 2014 Barcelonan presidentiksi astui Josep Maria Bartomeu. Uusi alamäki alkoi holtittoman rahankäytön muodossa ja päättyi vasta Bartomeun eroamiseen vuosikymmenen vaihteessa. Tämän jälkeen oli Laportan toisen aikakauden vuoro.

– Pitää muistaa, että Barcelona oli helvetin kielissä jo ennen Laportaa, mutta hänen aikaansaannoksensa toistaiseksi ovat olleet aivan saman mittaluokan sekoilua kuin Bartomeulla. Hän myy seuran tulevaisuutta hetken nautinnoista. Seuran omaisuutta ja erilaisia oikeuksia on myyty miljoonasummilla tämänhetkisten taloudellisten vajeiden paikkaamisen.

– Ja sitten tämän kevään kaltainen sekoilu seuralegendan kohdalla. Painotan: seuralegendan kohdalla. Xavi oli Barcelonassa pelaajana Jumalasta seuraava. Järjettömän ikonisen statuksen omaava legenda laittoi itsensä ja uskomattoman asemansa alttiiksi rakastamassaan seurassa, mutta paikalle saapui joku, joka kyllä tiesi legendan statuksen, mutta kohteli tätä kuin hevonpaskaa. Minulle tuli viime keväästä vain paha fiilis, Virkkunen linjasi.

Valtapelien ja sisäisen tulehtuneisuuden alkusyytä voi vain arvioida. Barcelona alisti Real Madridia vuosikymmen takaperin siinä määrin paljon, että olisi lopulta melko inhimillistä, jos haavat osien vaihtumisesta märkisivät nyt nähtävillä tavalla.

– Barcelona on uskomattoman upea ja hieno seura, jonka johtamisen taso on tällä hetkellä jostain ihan muualta.
Silti, kaiken jälkeen. Pelillisesti Barcelona voi yltää jälleen La Ligassa mihin tahansa. Uusi päävalmentaja Hansi Flick osoitti Bayern Münchenissa, millaista jalkapalloa hänen joukkueensa voi parhaimmillaan pelata. Kultaisimpana tuloksena tuolloin Mestarien liigan voitto.

Vaikka Barcelonan seurajohtaminen sakkaa, ydintä ei ole tuhottu. Seuran jalkapalloilullinen DNA tuottaa yhä juniorikoneisto La Masian kautta pienen tauon jälkeen kaikkein terävintä laatua. 

Baskimaan pelaajatuotanto saa tällä hetkellä Espanjan EM-kullan myötä ansaittua hehkutusta, mutta pidemmässä otannassa La Masia on verraton talenttitehdas. Virkkunen neuvoo seuraamaan erityisen tarkasti jo viime kaudella edustusjoukkueessa hurmannutta 17-vuotiasta topparia Pau Cubarsia.

– Vaikka heillä ei ole kaikkien aikojen rosteria, kaikki elementit ovat olemassa. Jos keskikentälle on edelleen heittää Gündogan, De Jong, Gavi, Pedri, niin onhan siinä millä rakentaa. Joukkueessa on EM-kisojen suurin tähti Lamine Yamal ja rekisteröinnin jälkeen Barcelonaan muottiin jo valmiiksi täydellisesti sopiva Dani Olmo. Enää ei tarvitse saada kuin Lewandowski siihen iskuun, jossa hän oli Flickin alaisuudessa Bayernissa.

Barcelona aloittaa La Liga -kautensa lauantaina vierasottelulla Valenciaa vastaan klo 22.30. Ottelu on katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat