Rakastuminen tuntuu koko kehossa – testosteroni tekeekin meistä pehmoja

Rakastuminen muistuttaa stressiä, mutta siihen sekoittuu myös ekstaasia, valpastumista ja kykyä varautua yllättäviin tilanteisiin. Tieteen mukaan kaikilla näillä tunteilla on kemiallinen perusta. 

Rakastumisen taustalta löytyy biologian lainalaisuuksia ja kemiallisia kaavoja, summaa tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilla julkaistussa artikkelissa. 

Rakastuneena stressaa

Stressin tuntemukset johtuvat lisämunuaisten kiihtyvästä kortisolin tuotannosta. Rakastuessa kortisolin määrä lisääntyy selvästi sekä miehillä että naisilla, mikä lisää valppautta ja kykyä varautua yllättäviin tilanteisiin. Kääntöpuolena ovat stressin aiheuttamat haitat, kuten unettomuus. 

Testosteroni tekee meistä kilttejä

Rakastumisen pelissä on mukana toinenkin hormoni, testosteroni. Miehillä testosteronin tuotanto laskee 40 prosenttia, mikä vähentää aggressiivisuutta ja pehmentää käytöstä. 

Naisilla taas testosteronin tuotanto tuplaantuu, mikä saa heidät toimimaan määrätietoisesti suhteen jatkamisen puolesta. Samalla naisetkin muuttuvat kiltimmiksi, koska heillä testosteroni lisää mukautuvaisuutta toisin kuin miehillä. 

Partonen kirjoittaakin, että sukupuolten tasoittava kemia auttaa rakastunutta paria myös paremmin keskittymään toisiinsa. 

Dopamiini – ystävä vai vihollinen?

Aivojen välittäjäaineista serotoniini ja dopamiini vahvistavat rakastumisen tuntemuksia. Serotoniini lisää hyvää oloa ja empatiaa. Dopamiini puolestaan parantaa huomiokykyä mutta kapeuttaa sitä, jolloin rakastunut ei näe tunteidensa kohteen huonoja vaan ainoastaan hyviä puolia.  

Kaipaatko draamaa ja rakkautta? Katso vaikka heti huippusuositun Emmerdale-saippuasarjan jaksot MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat