Enemmän kuin ihastusta? Rakastuminen on perin kaavamainen ilmiö – nämä tieteellisesti todistetut merkit paljastavat lemmen leiskuvan

Rakastumisen aiheuttamat hormonaaliset muutokset näkyvät ihmisen käytöksessä.

Mistä tietää, että on rakastunut? Tunteet ovat monimutkaisia, mutta biologisella tasolla rakastuminen on perin kaavamaista. Business Insider listasi tieteellisesti todistettuja merkkejä rakastumisesta. 

Pidät häntä erityisenä ja hienona ihmisenä

Jokainen ihminen on toki ainutlaatuinen, mutta rakastuessa tunne mielitietyn erityisyydestä korostuu. Samalla kyky tuntea romanttisia tunteita muita kohtaan heikkenee. 

Syy ilmiöön voi löytyä aivojen kohonneista dopamiinitasoista. Dopamiini on välittäjäaine, joka aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.

Dopamiinin uskotaan yhdessä noradrenaliinin kanssa olevan myös syy siihen, että rakastuneena ihmisellä on tapana keskittyä kumppaninsa positiivisiin ominaisuuksiin ja sivuuttaa huonommat piirteet. Tunteiden huumassa rakastuneen muistot keskittyvät yksittäisiin tapahtumiin ja esineisiin, jotka muistuttavat rakkaasta. Rakastuneen elimistö erittää runsaasti oksitosiinia, joka poistaa mielestä kielteiset asenteet.

Ei siis liene ihme, että rakastunut kokee tyypillisesti voimakasta empatian tunnetta mielitiettyään kohtaan ja on valmis uhraamaan tämän puolesta melkein mitä tahansa.

Valppaus

Rakastuminen on stressitila, luonnehtii tutkimusprofessori Timo Partonen Duodecim-lehdessä julkaistussa artikkelissaan. Rakastuminen lisää kortisolin tuotantoa, mikä vahvistaa valppautta, auttaa suuntaamaan huomiota tärkeäksi koettuun asiaan ja lisää valmiuksia toimia yllättävissäkin käänteissä. 

Samainen stressi voi aiheuttaa myös unettomuutta.

Tunteiden vuoristorataa ja pakkoajatuksia

Rakastuminen johtaa tunnetusti epävakauteen niin fysiologisella kuin emotionaalisella tasolla. Rakastunut tuntee heilahtelevien hormonitasojen vuoksi olonsa vuoron perään innostuneeksi, euforiseksi, energiseksi, unettomaksi, ruokahaluttomaksi, ahdistuneeksi ja epätoivoiseksi. Rakastumisen voisi rinnastaa huumeriippuvuuteen, sillä mielitietyn kuvan on huomattu aktivoivan rakastuneen aivoissa samoja alueita kuin huumeannos narkomaanin aivoissa.

Rakastunut velloo kutkuttavissa tunteissaan keskimäärin yli 85 prosenttia hereilläoloajastaan, rakkautta tutkinut antropologi Helen Fisher on tutkimuksissaan havainnut.

Päällekäyvät ajatukset saattavat olla seurausta vähentyneestä serotoniinin määrästä aivoissa. Rakastumisen tunteeseen liitettyjen aivojen serotoniini- ja dopamiinivälitteisten toimintojen häiriö on yhdistetty myös pakko-oireiseen häiriöön. Ei siis ihme, että tutkimuksissa rakastuneet ovat luonnehtineet tunteiden karanneen omasta hallinnastaan.

Seksuaalinen halu ja mustasukkaisuus

Syvästi rakastuneena ihminen kokee tyypillisesti voimakasta seksuaalista halua mielitiettyään kohtaan. Samalla rakastunut ihminen on usein omistushaluinen, mustasukkainen sekä erossaoloa ja hylkäämistä pelkäävä. 

Halu ”yksinoikeuteen” lienee kehittynyt, jotta parisuhdetta ei keskeytettäisi ennen kuin hedelmöitys on tapahtunut.

Nykymaailmassa parisuhteita solmitaan kuitenkin muutenkin kuin seksin ja perheen perustamisen vuoksi. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että yli puolet rakastuneista ihmisistä ei pidä seksiä tärkeimpänä asiana parisuhteessaan.

Tulevaisuuden suunnitteleminen

Rakastunut haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa mielitiettynsä kanssa nyt ja tulevaisuudessa. Yhteisestä elämästä haaveilu onkin selvä merkki syvistä tunteista. Evolutiivisesta näkökulmasta rakastuminen on osa ihmisen lisääntymisstrategiaa. Rakkaus auttaa solmimaan suhteita, joiden ansiosta jälkikasvu selviää ja suku jatkuu.

Rakastuessa ihmisillä on tapana myös muuttaa tapojaan siten, että ne sopivat paremmin yhteen rakkauden kohteen kanssa. Syy löytyy osin huuman vaikutuksesta ihmisen testosteronitasoihin: miehillä rakastuminen laskee testosteronitasoja, kun taas naisilla testosteronitasot nousevat. Tämä tekee miehistä paremmin toiseen tahtoon mukautuvia ja naisista suhteen jatkamiseen määrätietoisemmin asennoituvia.

Omasta itsestään kannattaisi kuitenkin pitää kiinni, sillä vastakohdat vetävät tunnetusti toisiaan puoleensa.

Rakastuminen ei ole rakkautta

Rakastumisen tunne on monesti valitettavan lyhytaikainen. Jos suhde jatkuu alkuhuuman jälkeen, alkaa pariskunnan välille kehittyä pitkäaikaista kiintymystä. Rakkauteen tarvitaan enemmän kuin ihastumista ja hullaantumista. Rakkauteen tarvitaan sitoutumista, luottamusta, tahtoa, uskoa, toivoa ja todellista läsnäoloa, listaa Väestöliitto nettisivuillaan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat