Rakennekynnet aiheuttivat Annalle pahan allergisen reaktion – kynsiteknikko kertoo, milloin hälytyskellojen tulisi soida

0:55img
KATSO MYÖS: Mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä?
Julkaistu 17.09.2022 13:01

Emmi Niiniaho

Jos kynsihoitola ei huolehdi riittävästä hygieniasta tai tuotteiden laadusta, muutoin harmiton kynsipalvelu saattaa vahingoittaa kynttä merkittävästi.

Erilaisille kynsihoidoille on rutkasti kysyntää, minkä takia myös tarjontaa on saatavilla monipuolinen kattaus.

Jos olet menossa ottamaan esimerkiksi geelilakkausta tai rakennekynsiä, kynsiteknikon valitsemiseen kannattaa kuitenkin käyttää hetki.

Parhaimmassa tapauksessa saat kauniit kynnet ja ammattimaista palvelua, huonommalla tuurilla taas pilalle menneet kynnet tai jopa bakteeri-infektion.

Helsinkiläinen Anna, 27, sai yllättäen akryylikynsistä allergisen reaktion, eikä ole sittemmin pystynyt käymään kynsihoidoissa.

Kohokukkia Studion yrittäjä ja kynsiteknikko Elia Leino kertoo, ettei alaa tai kynsipalveluiden laatua varsinaisesti valvota mitenkään.

Vastuu kynsistudion hygieniatason ja materiaalien sekä kynsiteknikon ammattitaidon selvittämisestä jääkin usein juuri kuluttajalle.

Lue myös: Suosittu kynsipalvelu perustuu lakan kestävyyteen – näin geelilakkaus tehdään: "Niitä ei kuulu repiä itse irti kotona"

Kutinaa, rakkuloita ja kiristyneitä kynsinauhoja

Helsinkiläinen Anna kertoo laitattaneensa rakennekynnet ensimmäistä kertaa vuonna 2015 ja seuraavan viiden vuoden ajan hän ajoittain huolsi niitä eri liikkeissä ja välillä piti taukoa.

Joulukuussa 2020 Annan ottamat akryylikynnet alkoivat kuitenkin pian laiton jälkeen kutista ja kiristää ihoa. Sormen päähän kämmenpuolelle ilmestyi jopa pieniä vesikellomaisia rakkuloita.

Anna kertoo, ettei ole juuri millekään allerginen, eikä vastaavaa ollut aikaisemmin tapahtunut.

Annan kynnet

Annan rakennekynnet aiheuttivat kutinaa, rakkuloita ja kiristivät ihoa kynsien ympärillä.

Kutina ja epämukavuus kävivät niin suureksi, että Annan piti lähteä kesken työpäivän otattamaan kynsiä pois.

Anna konsultoi kynsiteknikkona työskentelevää tuttuaan, joka kehotti kokeilemaan akryylikynsien sijaan geelistä muotoiltuja rakennekynsiä. Tuttu muistutti myös, että kosmetiikassa käytetään yleisesti samoja aineita kuin akryylikynsissä ja jos näille aineille tulisi todella allergiseksi, myös kosmetiikan kanssa pitäisi olla varovainen.

Liike, jossa Anna otti reaktion aiheuttaneet kynnet, poistatti akryylikynnet maksutta ja muotoili vielä ilmaiseksi rakennekynnet geelistä. Annan kynnet ja sormet reagoivat samoilla tavoin kuitenkin myös geeliin ja uudetkin rakennekynnet jouduttiin poistamaan.

Anna kertoo, että kutina lakkasi heti, kun kynnet poistettiin. Liki kahden vuoden jälkeenkään Anna ei ole kuitenkaan uskaltanut enää käydä kynsihuollossa vaan luottaa nykyään press on -kynsiin (luonnonkynteen kiinnitettäviin irtokynsiin).

Lue myös: Vältä ilmakuplat, kun lakkaat kynsiäsi – toimi näin

"Mennään hinta ja nopeus edellä"

Leinon mukaan kuvien perusteella Anna on saanut rakennekynsistä juurikin allergisen reaktion.

– Jos tuotteita ei valmisteta ja kynsiä ei tehdä niin, että ne olisivat turvalliset käyttäjälle, vaan mennään hinta ja nopeus edellä, silloin lopputulos voi olla nimenomaan tämä, Leino toteaa.

Leinon mukaan jo kerta-altistus allergisoiville aineille saattaa muuttua krooniseksi, jollei vähintäänkin pidä taukoa lakkauksista.

– Kannattaa ehdottomasti ottaa kynnet pois ja kokeilla jotain vähän lievempää palvelua.

kynsitauti

Kynsien vihertävän harmaa väri on tavallisesti merkki Pseudomonas-bakteerin aiheuttamasta paikallisesta infektiosta.

Kuvat Annan kynsistä selkeästi harmittavat Leinoa, sillä pahimmillaan ammattitaidoton kynsiteknikko saa aikaan juuri tällaista jälkeä.

Leinon mukaan geelilakkauksesta tai rakennekynsistä voikin olla haittoja, jos ne tehdään tuotteilla tai tekniikoilla, jotka eivät ole ammattimaisia ja laadukkaita.

Epäammattimaisesti tehty lakkaus voi aiheuttaa esimerkiksi haavoja ja erilaisia bakteeri- tai sieni-infektioita.

Jos kynnet alkavat oireilla lakkauksen seurauksena, ne kannattaa käydä aina ehdottomasti poistattamassa ja mahdollisesti näyttää kynsiä myös lääkärille.

Lue myös: Helppo niksi ranskalaiseen manikyyriin – ota avuksi meikkisieni: "Nerokasta"

Mistä tunnistaa laadukkaan paikan?

Kynsihoitolaa valitessa kannattaa Leinon mukaan kiinnittää huomiota ensinnäkin palvelun hintaan.

– Jos hinta on liian alhainen, se saattaa kertoa siitä, että materiaalit eivät ole laadukkaita, tai että työtä tehdään kiirehtien, Leino selittää.

Elia Leino

Elia Leino valittelee, että vastuu kynsiteknikon ammattitaidon todentamisesta jää kuluttajalle itselleen.

Leinon mukaan kynsiteknikolta voi aina kysyä, millaiset sertifikaatit tällä on, missä hän on kouluttautunut ja mitä tuotesarjaa hän käyttää.

– Varsinkin ottaessa akryylikynsiä kannattaa kysyä, mitä nestettä kynsiteknikko käyttää.

Jos nesteessä lukee ethyl methacrylate, se on turvallista, mutta jos taas methyl methacrylate, se on kehitetty hampaiden paikkaamista varten.

– Se on sellainen massa, jota ei pitäisi käyttää kynsissä ollenkaan.

Vaara epäammattimaisista toimintatavoista ei Leinon mukaan kuitenkaan aina näy päällepäin.

– Esimerkiksi jos työvälineitä ei desinfioida oikein, ne ovat kasvualustoja bakteereille, jotka leviävät henkilöstä henkilöön.

Leinon mukaan lakkauksen ei pitäisi tuntua asiakkaalle missään kohtaa epämukavalta.

– Toisaalta rapatessa roiskuu ja tässä käytetään teräviä välineitä. Jokainen kynsiteknikko tekee joskus virheitä ja sekin pitää ymmärtää ja antaa teknikolle mahdollisuus korjata tilanne. Jos perusasiat eivät ole kuitenkaan kunnossa, en suosittelisi kenenkään menevän uudestaan samalle kynsiteknikolle edes korjaukseen, Leino summaa.

Lue myös: Kynsilakan poistoon liittyvä yleinen ongelma ratkeaa erikoisella tavalla – tamponikikasta viraalihitti: "Nerokasta"

Lue myös: Haluatko päästä eroon kynsien pureskelusta? Tässä 5 vinkkiä, joilla voit onnistua!

Katso myös: Suosittu kynsipalvelu perustuu lakan kestävyyteen – näin geelilakkaus tehdään 

3:38img

Elia Leino kertoo videolla kuinka geelilakkaus tehdään oikeaoppisesti. Videolla kynsiteknikkona toimii Helka Pöllänen, @geelikynnethelka.

Tuoreimmat aiheesta

Kynsienhoito