Kokenut kynsiteknikko kertoo, mihin geelilakkauksen kesto perustuu sekä miten lakkausta kannattaa hoitaa kotona.
Kynsilakka on samaan aikaan ilo ja varsinainen murheenkryyni. Juuri lakattuna kynnet näyttävät kauniilta ja siisteiltä, mutta jo parin päivän päästä lakkaus saattaa alkaa lohkeilla kynnen kärjistä ja näyttää epäsiistiltä.
Tämän takia monet turvautuvat nykyään esimerkiksi geelilakkaukseen, jonka avulla lakkaus näyttää siistiltä jopa 3–5 viikkoa.
Helsinkiläisen Kohokukkia Studion yrittäjä ja kynsiteknikko Elia Leino kertoo, että vaikka lakkaus säilyttäisi laatunsa, kynsi tietysti kasvaa koko ajan. Leino on toiminut kynsiteknikkona 14 vuotta ja toimii lisäksi kouluttajana ja maahantuojana.
– 3–5 viikon välein olisi hyvä käydä huollattamassa, riippuen siitä, mitä haluaa. Joitain häiritsee kynsien kasvu enemmän kuin toisia. Se on sellainen legopalikka sitten sormen päässä, jos sitä ei käy huollattamassa, Leino selittää.
Mutta mitä geelilakkaus oikeastaan edes on, miten sitä huolletaan ja pitääkö lakkaamisesta pitää välillä taukoja?
Katso yllä olevalta videolta, miten geelilakkaus käytännössä tehdään.
Artikkelin alusta löytyvällä videolla tehtyjen kynsien lopputuloksen näet yllä. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Miten geelilakka eroaa tavallisesta kynsilakasta?
– Siinä, missä geeli on valokovetteinen tuote, niin kynsilakka on ilmakovetteinen. Kynsilakassa ei ole myöskään samanlaisia sidosaineita kuin geelissä, Leino selittää.
Geelilakkauksen lisäksi moni suosii rakennekynsiä, jotka on mahdollista rakentaa joko geelistä tai akryylista. Kohokukkia Studiolla ne tehdään geelistä.
Käytännössä vaihtoehto geelilakkaukselle on kestolakka, jos ei siis halua varsinaisia rakennekynsiä. Kestolakka on välimuoto tavallisen kynsilakan ja geelilakan välillä sisältäen ainesosia kummastakin.
Leinon mukaan kestolakkaus ei ole kuitenkaan useimmilla ihan yhtä kestävä kuin geelilakkaus.
– Jos haluaa kestävät ja kauniit kynnet, suosittelisin itse geelilakkausta. Kestolakkaus on silloin hyvä, jos haluaa esimerkiksi vain viikonlopuksi pysyvät ja nätit kynnet.
Lue myös: Vältä ilmakuplat, kun lakkaat kynsiäsi – toimi näin
Miten geelilakkaus poistetaan?
Jos geelilakkaukset tehdään sellaisella tuotteella, joka on ajateltu soak off - eli liottamalla poistettavaksi tuotteeksi, mitä kestolakat ja geelilakat Leinon mukaan useimmiten ovat, lakkauksen pystyy liottamaan irti niin, että kynteen ei jää mitään. Tämä tehdään liottamalla kynsiä asetonissa.
– Mutta esimerkiksi me käytämme sellaista päällyslakkaa, joka ei liotu irti. Joten olisi hyvä tulla poistamaan se geelilakka joka tapauksessa siihen paikkaan, missä olet geelilakkauksen ottanutkin, Leino kertoo ja jatkaa:
– Niitä ei kuulu repiä itse irti kotona ja voi olla haitallista, jos yrität liottaa niitä asetonissa ja repiä niitä, koska et tiedä mitä teet, koska et tiedä, mitä tuotteita teknikko on käyttänyt, Leino selittää.
Jos lakka on sellainen, jota ei voida vain liottaa pois, se poistetaan kynsistudiossa viilan avulla.
– Kouluttautunut henkilö osaa tehdä sen varovasti. Geelilakkauksen tai muidenkaan kynsipalveluiden ei tulisi missään nimessä vahingoittaa kynttä.
Katso myös: Mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä? Juttu jatkuu videon alla.
0:55
Pitääkö lakkauksesta pitää välillä taukoja?
Leinon mukaan lakkauksista ei tarvitse varsinaisesti pitää taukoja, sillä kynsi kasvaa.
Kynsi kasvaa keskimäärin millin viikossa ja esille tulee jatkuvasti uutta, käsittelemätöntä pintaa.
– Vaikka puhutaan usein, että kynnen pitää antaa hengittää, niin kynnethän eivät hengitä. Ne ovat keratiinia, samaa ainetta kuin hiukset, Leino selittää.
Tauon pitäminen ei ole siis mitenkään pakollista, jos lakkaus on tehty hyvin.
Lue myös: Ethän heitä kynsilakkaa suoraan sekajätteeseen? Ole tarkkana näiden kosmetiikkatuotteiden kanssa
Miten hoitaa geelilakkausta kotona?
Jos olet käynyt ottamassa geelilakkauksen kynsistudiolla, myös huollon voi käydä aina tekemässä siellä. Seuraavaa huoltokertaa odotellessa kynsiä kannattaa kuitenkin hoitaa myös kotona.
Leinon mukaan kynnen ja kynsinauhan kosteuttaminen on tärkeää, erityisesti talvella.
– Kynsinauhahan kasvaa kynnen ympärillä, sitä on kynnen päällä, mutta sitä kasvaa myös sen alla. Jos kynsi kuivuu, se lähtee kipristymään, eikä lakkauskaan pysy enää kunnolla kiinni, Leino selittää.
Vaikka kynsiä voisi periaatteessa viilata kotona välillä lyhyemmäksi, ei sitä kuitenkaan kannata tehdä, sillä se heikentää lakkausta.
– Geelilakkauksessa sinetöidään kynsien kärjet ja saman tien, kun sinetöinti lähtee pois, lakkaus alkaa liuskoittumaan. Eli missään nimessä ei suositella kynsien viilaamista itse. Jos geelilakkaus irtoaa kärjestä, kynteen saattaa päästä myös bakteeri-infektioita, Leino kertoo.
Pituus ei ole kuitenkaan vain esteettinen seikka, sillä liian pitkä kynsi vaikuttaa myös kynnen tasapainoon. Lakkaus on suunniteltu estämään kynnen taipumista ja katkeamista, mutta vain silloin, kun se on tehty keskelle kynttä. Kun kynsi kasvaa, painopiste siirtyy kohti kärkeä ja kynsi saattaa katketa helpommin.
Lue myös: Helppo niksi ranskalaiseen manikyyriin – ota avuksi meikkisieni: "Nerokasta"
Lue myös: Kynsilakan poistoon liittyvä yleinen ongelma ratkeaa erikoisella tavalla – tamponikikasta viraalihitti: "Nerokasta"
Katso myös: Näin hoidat kynnet kuntoon ennen lakkaamista kotona.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.