Rakennusliiton puheenjohtaja huolissaan ulkomailta töihin palaavien koronatilanteesta, liitto vaatii pakollista koronatestiä – "Varsin siivottomia sosiaalitiloja löytyy vieläkin"

AOP Rakennusliitto
All Over Press
Julkaistu 06.01.2021 20:48
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi on huolissaan Suomeen lomien jälkeen palaavien rakunnustyöläisten koronaturvallisuudesta. 

Harjuniemellä ei ole tarkkoja tietoja siitä, paljonko ulkomaalaisia rakennusalan työntekijöitä on ollut joulunajan lomilla ulkomailla. Hän kuitenkin arvioi MTV Uutisille, että työntekijöitä on tuhansia. Ulkomaalaisia työntekijöitä rakennusalalla lienee kaikkiaan noin 25 000.

Työntekijöitä on tulossa lähinnä Itä-Euroopan ja Baltian maista, joista monissa on koronatilanne on vaikea. 

– Kyllähän se tietenkin huolestuttaa, kun lomilta palataan maista, joissa koronatilanne on paha, ellei todellista kontrollia järjestetä. Esimerkiksi Baltian maissa on nyt todella paha tautitilanne, Harjuniemi sanoo MTV Uutisille.

Suomeen töhin tulevien ei ole pakko mennä korotestiin ja he voivat noudattaa niin sanottua omaehtoista karanteenia, jonka aikana voi käydä töissä. Liitto vaatiin pakollista koronatestausta ulkomailta rakennuksille töihin tuleville.

"Etelä-Suomessa työmaita mennyt kiinni"

Harjuniemeä huolestuttaa taudin leviäminen rakennustyömailla. Hänen mukanssa työmailla on huolehdittu koronaturvallisuudesta vaihtelevasti. 

Matti Harjuniemi rakennusliitto

Matti Harjuniemi

–Etelä-Suomessa on työmaita, joita on jouduttu koronan takia sulkemaan, ei kylläkään kovin paljoa. Osassa työmaista pidetään hyvää huolta hygienista ja osassa ei. Varsin siivottomia sosiaalitiloja löytyy vieläkin valitettavasti eikä niitä säännöllisesti siivota, vaikka päivittäin pitäisi.

Lisäksi ulkomaalaisten työntekijät asuvat usein ahtaasti yhteisasunnoissa, mikä lisää tartuntariskiä.

Lue myös: IS: Rakennustyömaan työntekijöillä todettu 12 koronatartuntaa pääkaupunkiseudulla

Osalla työmaista huolehditaan kuitenkin turvallisuudesta hyvin muun muassa jaksottamalla taukoja.

– Taukoja pidetään vähän eri aikoina, etteivät kaikki ole samaan aikaan tauolla. Töitä koetetaan järjestää sillä tavalla, että ihmiset eivät joudu työskentelemään lähekkäin. Varsin hyvin on monilla työmailla tässä onnistuttukin, mutta skaala on laaja. Osalla työmaista ei välitetä mitään ja osassa ollaan sitten hyvinkin tarkkoja.

"Kaikille ei ole vieläkään mennyt perille, että kyse on todella vakavasta taudista"

Harjunie֪men mukaan kaikki rakennusalalla eivät vieläkään ymmärrä taudin vaarallisuutta.

– Tämä ei ole millään tavalla kenenkään yksilön syy, mutta kyllä se tuppaa olemaan niin, että komennusmiehille ei oikein ole ehkä vieläkään mennyt perille, että tässä on kyse todella vakavasta taudista, jota tulisi kaikin keinoin torjua.

Harjuniemen mielestä ei ole uhkaa rakennustyömaiden laajamittaisesta pysähtymisestä työvoiman puuttumisen takia.

– Minä en tätä pitäisi ihan ykkösongelmana. Meillä on kyllä täällä väkeä rakennustyömaille tulossa ja työttömiäkin riittää. Ykkösongelma on terveyden vaarantuminen ja se meidän nyt täytyy pystyä estämään. Terveys ensin ja se tuottaa sen, että myös työmaat pyörivät paljon paremmin.

Lue myös: Liika luottamus saattaa kostautua: Uusien asuntojen rakennusvirhekiistojen määrä on jatkanut kasvuaan – "Saumat irvistävät, laatoitukset hammastavat ja kaadot ovat pielessä"

Tuoreimmat aiheesta

Rakentaminen