30 koronatartuntaa rakennustyömaalla Helsingissä – työntekijä avautuu hygieniasta: "WC-tiloissa vaihdetaan vaatteita samalla, kun toinen tekee tarpeitaan"

4:10imgVoiko kasvomaski olla rakennustyömaalla turvallisuusriski? MTV vieraili työmaa-alueella, jossa tiedetään koronan vaarat
Julkaistu 16.02.2021 13:42

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Rakennusyhtiö Lehdon työmaalla Helsingissä on tullut ilmi kymmeniä koronatartuntoja HUS:n järjestämän massatestauksen jäljiltä. Nimettömänä pysyttelevä työmies kertoo olevansa huolissaan työmaan hygieniaoloista ja tartuntatilanteesta.

Kyseessä on hotellin saneerausprojekti Helsingin keskustassa.

– Minun tietojeni mukaan meillä on ainakin 25 laboratoriovarmistettua tartuntaa.  Virallista tiedotetta asiasta ei ole missään ilmoitustaululla, eikä muuallakaan. Sellaisen tiedotteen pitäisi tulla työmaalle, kertoo anonyyminä pysyttelevä työmaan työntekijä MTV Uutisille.

Työntekijä kertoo olleensa useilla eri työmailla töissä ja tieto tartunnoista on hänen mukaansa ilmoitettu aina myös työmaalla.

– Tiedote tulee ilmoitustaululle aina heti samana päivänä, kun tieto tartunnoista tulee. Lehdon työmaalla ei ole ilmoitettu mitään.

"Kaikki reissutyöntekijät eivät olleet paikan päällä testipäivänä"

Työntekijän mukaan työmaalla on myös paljon ulkomaalaisia työntekijöitä, eivätkä he kovin hanakasti hakeudu testeihin.

– Perjantaina meillä oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämä massatestaus työmaalla. Meille sanottiin, että maanantaina pääsee töihin vain negatiivisella testituloksella.

– Kukaan ei ainakaan eilen kysellyt yhtään mitään, eikä kukaan varmistanut, että testiin mennään. Perjantaisin myöskään reissutyöntekijät eivät useinkaan edes ole  paikan päällä, joitakin ulkomaalaisia kyllä jonossa näin. Usein heidän keskuudessaan pelätään, ettei sairausloman ajalta saa palkkaa ja sekin saattaa olla syy, etteivät he halua testeihin.

Huoli on herännyt hygieniaoloista

Työntekijä kertoo, että työt jatkuvat normaalisti työmaalla. Hän on huolissaan työmaan hygieniaoloista.

– Onhan tuolla maskisuositukset ja muut lapuissa monilla kielillä, mutta ei niitä maskeja kaikki pitele.

Työntekijä kertoo myös, että työmaan WC-tiloissa on kaappeja, missä voi vaihtaa vaatteita. 

– Se ei ole kovin hygieenistä. Monet tekevät siellä tarpeitaan ja siinä pitäisi vaihtaa vaatteita vieressä.

–  On todettu, että virus voi ulosteenkin kautta levitä. Kyllä tämä korona-asia tympii, kun itse olen kuitenkin toistaiseksi pysytellyt erossa tuosta tartunnasta, enkä halua sitä saada.

Konserni vahvistaa HUS:n tehneen massatestauksen työmaalla

MTV Uutiset tavoitti Lehto-konsernin henkilöstöjohtaja Kaarle Törrösen. 

– Meillä oli perjantaina HUS:n kanssa käytyjen keskustelujen tiimoilta massatestaus, johon saimme HUS:sta väkeä testaamaan. Tähän mennessä todettuja tartuntoja on 30. Toinen mokoma on asetettu karanteeniin.

Törrösen mukan HUS:in epidemiologiayksikkö jatkaa jäljityksiä.

– Prosessi on siis vielä kesken, mutta meillä on hyvä yhteistyö, Törrönen sanoo.

Törrönen kertoo, että työntekijöiltä ei ole voitu alkaa vaatia negatiivisia testituloksia.

– Negatiivisten tulosten perään kyselyssä on se haaste, että meillä ei lähtökohtaisesti ole roolia olla siinä poliisina. Tämän vuoksi juuri tarvitsemme viranomaisia, jotka testejä tekevät ja tulosten perusteella asettavat henkilöstöä joko karanteeniin tai sairastamaan kotiin.

Konsernin mukaan hygieniasta on huolehdittu

Törrösen mukaan työmailla on otettu huomioon suositukset ja rajoitukset. Myös hygieniasta on hänen mukaansa huolehdittu.

– Hotellin työmaalla on neuvoteltu aliurakoitsijoiden kanssa maskisuosituksesta. Siellä noudatetaan yhteistä sääntöä, jonka mukaan maskit pidetään päässä. 

Työntekijän kritiikkiin huonoista hygieniaoloista Törrönen ei yhdy. 

– Kyseisellä työmaalla – siellä jos missä – on panostettu hygieniaan. Se oli meillä luupissa jo kesällä, kun siellä todettiin koronan tartuntarypäs.

– Siellä on muun muassa kaikki tauot porrastettu jo viime kesästä alkaen. Jokaiselle työntekijälle on rakennettu oma ruokailuloossi, jossa on väliseinä.

Ulkomaalaiset saattavat karttaa testejä

Myös Törrönen on kuitenkin pannut merkille, että yleisesti ottaen Suomessa olevat ulkomaalaiset työntekijät arkailevat testejä. Tämän on arveltu johtuvan matkustusrajoituksista ja siitä, että ty

Preformated text

öntekijät pelkäävät, etteivät pääse matkustamaan kotimaansa ja työmaan väliä.

– Sellaistahan on paljon nyt puhuttu lehdistössä ja tämä voi olla yksi syy siihen, että he eivät testeihin hakeutuisi.

Anonyyminä pysyvän työntekijään huoleen siitä, että perjantain massatestaukseen eivät osallistuneet kaikki "reissutyöntekijät", Törrönen ei ota kantaa.

– Siihen en osaa ottaa kantaa, kun en tiedä kyseisen työmaan perjantain työskentelyvahvuutta.

Tiedottamisesta on Törrösen mukaan huolehdittu.

– Kyllä meillä on ainakin konsernin puolelta viestitty työmaalle ja työmaalta on oltu meihin päin yhteydessä. Tällä pystytään myös varmistamaan, että työmaa on tilannetietoinen siitä, missä siellä mennään.

Lue myös: IS: Valtava koronarypäs työmaalla Helsingin keskustassa – joka kolmannella työntekijällä koronatartunta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus