Helsingin käräjäoikeudessa saatiin liikkeelle kolmas iso talousrikosjuttu kahteen päivään. Kyse on tällä kertaa Helsingin rakennusviraston rikosvyyhdistä.
Se tunnettiin aiemmin rakennusviraston lahjusjuttuna, mutta nyt alkaneessa oikeudenkäynnissä kyse on törkeästä petoksesta. Syytettyjä on enää viisi.
Jäljellä olevien syytteet koskevat törkeää petosta vuosina 2003-2012 ja avunantoa siihen. Kaikki jäljellä olevat kiistävät.
Tutkintavaiheessa poliisilla oli 35 epäiltyä, mutta syyttäjä nosti elokuussa 2015 syytteet kolmeatoista henkilöä vastaan.
Yhden syytetyn osalta rikos todettiin vanhentuneeksi ja seitsemän syytettyä suostui tunnustamisoikeudenkäyntiin eli he myönsivät syyllisyytensä.
Päätekijä tunnusti
Viiden osalta on tuomiot ehditty antaa ja heidän rangaistuksensa olivat kaikki ehdollisia, 4 kk-1 v 7 kk.
Ainakin kahden osalta tunnustamisen tuoma alennus tuomioon tarkoitti sitä, että rangaistukset eivät olleet ehdotonta vankeutta.
Tunnustamisoikeudenkäynti
Tunnustamisoikeudenkäyntien tarkoituksena on keventää tuomioistuinten taakkaa erityisesti talousrikosjutuissa.
Siinä syytetty myöntää syyllisyytensä ja saa lievennyksen rangaistukseensa.
Kun normaalisti esimerkiksi törkeästä petoksesta voidaan tuomita 4 v vankeutta, niin tunnustamisoikeudenkäynnissä maksimi on 2 v 8 kk eli kaksi kolmasosaa alkuperäisestä.
Ilman tunnustamista päätekijänä pidetty kuusikymppinen rakennusviraston projektijohtaja olisi saanut kaksi ja puoli vuotta vankeutta, mutta nyt hän sai törkeästä petoksesta 1 v 7 kk ehdollista ja 70 tuntia yhdyskuntapalvelua.
Lievennysperusteena oli myös se, että mies oli myötävaikuttanut rikoksensa selvittämisessä.
Korvauksia ei tässä vaiheessa ratkaistu, vaan se tehdään erillisessä oikeudenkäynnissä.
Tekaistuja laskuja
Jutussa on syytteiden ja tunnustamisoikeudenkäynnin tuomioiden perusteella kyse siitä, että työmailla hyväksyttiin aliurakoitsijoiden ylimääräisiä ja tekaistuja lisätyölaskuja, jotka lopulta päätyivät kaupungin piikkiin.
Hyöty jaettiin tekijöiden kesken. Piiri koostui niin kaupungin kuin rakennusliikkeiden työntekijöistä.
Kaikkiaan rahaa liikkui noin puoli miljoonaa euroa.
Kohteina olivat muun muassa Latokartanon peruskoulu, Herttoniemen metrovalvomo ja Kallion keskuspaloaseman peruskorjaus.
Tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa alkoivat Vantaan korruptiojutun ja Rets Timberin kavallusjutun käsittelyt
Lue niistä lisää:
27.9: Vantaan ex-johtaja lahjuskäräjillä: "Tämä on älytön juttu"
27.9. Syyttäjä: Sahatavaraa vietiin Egyptiin - johtajat vetivät välistä 15 miljoonaa
Alunperin juttua tutkittiin lahjusjuttuna ja poliisilla oli epäiltynä 35 henkilöä. Myös rakennusyhtiö YIT:tä epäiltiin lahjusten antamisesta.
Syyttäjä ei kuitenkaan lahjuksista syytteitä nostanut ja YIT:nkin asema muuttui vuosi sitten asianomistajaksi.