Seksuaalisuutta voi harjoittella. Kaikkia tämä ohje ei miellytä. – Kiihottuminen on vielä salaperäinen ja vähän peiton alla pidetty juttu. Nyt ylipainotetaan rakkautta. Kun rakkautta ylipainotetaan, niin seksuaalisuus pysyy salaperäisenä, ja tästä seuraa ongelma, kertoo psykologi Tony Dunderfelt.
Seksi puhtaana aktina on ylimainostettua. Näin uskoo rakkaudesta ja parisuhteesta Mitä on rakkaus? ja Rakas parisuhde -kirjatkirjoittanut psykologi Tony Dunderfelt.
– Itse puhun laajemmasta seksuaalisuudesta: seksi on myös elämänhalun ja elämänvoimien ylläpitämistä. Jos mieltää seksin vain panemissuorituksena, siihen yleensä pariskunnat kyllästyvät parin vuoden, maksimissaan kymmenen vuoden sisällä. On olemassa periaatteessa vain kolme perusasentoa, joita voi eri variaatioina harrastaa. Kun ne on käyty eri paikoissa ja erilaisissa villiintymisen tiloissa läpi, se alkaa maistua vähän puulta, Dunderfelt kuvaa.
Seksuaalisuuden käsitettä tulisikin laajentaa voimakkaasti hellyyden puolelle. Dunderfelt itse puhuu naisen intiimialueiden eroottisista pisteistä, kuten G-, A- ja T-pisteestä.
– Kun mies tuntee naisen sisällä olevat herkät, erogeeniset alueet, niin seksuaalisuus maistuu ihan erilaiselta kuin pelkkänä tällaisena suorituksena.
Kielletty kiihottuminen
Seksuaalinen jännite syntyy kaipauksesta, yllätyksistä ja erilaisuudesta, usein jopa automaattisesti. Historiallisesti kiihottumista on kuitenkin pidetty kiellettynä ja jopa likaisena asiana, josta tulisi pidättäytyä.
– Se on jännittävä yksityiskohta, että seksiä sinänsä ei ole vieroksuttu historiassa, koska kaikki tietävät, että seksin avulla ihmiskunta jatkuu. Se, mikä on ollut ongelma, on kiihottuminen. Monissa yhteisöissä kiihottuminen ei ole ollut sallittua, se on ollut epäsiistiä ja epä-älykästä, Dunderfelt kuvailee.
– Hyvin monissa uskonnoissa on hauskanpidon kielto. Ei vain kristillisyydessä, vaan monissa muissakin. Esimerkiksi buddhalaisuudessa ei saa pitää hirveästi seksikivaa, se ei kuulu buddhalaisuuden ytimeen. Mutta silti buddhalaiset lisääntyvät.
Nykymaailmassa kiihottuminen on jo tutumpi ja normaalimpi asia, mutta salaperäisyyden ja kielletyn maku tuntuu edelleen.
– Se on vielä salaperäinen ja vähän peiton alla pidetty juttu. Nyt ylipainotetaan rakkautta. Kun rakkautta ylipainotetaan, niin seksuaalisuus pysyy salaperäisenä, ja tästä seuraa ongelma. Seksuaalisuutta ei ylläpidetä, kun luullaan, että rakkauden lämmöstä syntyy seksiä 50 vuotta tästä eteenpäin.
Kannattaako yrittää?
Jännitettä voi myös houkutella esiin, muttei se aina onnistu – kuka tahansa ei siis voi himota ketä tahansa.
– Jos tuntee toisen erogeeniset alueet, niillä voi saada seksimoottorin startattua. Tai jos onnistuu saamaan toisen kiinnostumaan itsestään jollain yllättävällä tavalla. Jos jännitettä ei ole automaattisesti alusta alkaen, niin kysymys herää, kannattaako yrittää? Länsimaissa on niin paljon partnereita tarjolla. Enää ei eletä sellaista kyläyhteisöä, jossa hyvin pienistä vaihtoehdoista pitää valita yksi, Dunderfelt sanoo.
Seksuaalisen halukkuuden etsimisen sijaan kannattaakin keskittyä enemmän siihen, miten seksuaalista jännitettä voi ylläpitää vuosia kestävässä parisuhteessa. Kummankin kumppanin täytyisi ymmärtää, mikä saa toisen innostumaan.
– Mikä on se polku, joka kulkee rakkauden lämmöstä seksin kuumuuteen? Siinä on tietty polku: kun sanon näin, kosketan näin tai kun rakkaudellisesti kiusaan sinua näin, silloin sinä innostut. Se polku pitää tuntea, Dunderfelt sanoo.
– Veikkaan, etteivät monet pariskunnat oikeasti tiedä, mistä toinen syttyy. Ennen syttyminen tapahtui automaattisesti ja nyt kymmenen vuoden kuluttua sinä et syty ollenkaan, eikä sitä polkua ole selvitetty. Ei ole tarvinnut opetella. Ja nyt automaattinen sytyke on hävinnyt eikä uutta sytykettä ole ymmärretty etsiä.
Kun kultakaivos on ammennettu tyhjiin
Entä, jos suhde on ajan saatossa väljähtynyt – pitäisikö se pelastaa? Dunderfeltin mukaan suhde kannattaa yrittää pelastaa, jos molemmat osapuolet haluavat sitä. Jos toinen kumppaneista on jo sisimmässään päättänyt jatkaa eteenpäin, pelastamisyritykset ovat yleensä turhia.
– Kuten eräs nainen sanoi terapiassa: hänen mielestään kultakaivos on ammennettu tyhjiin, tästä kaivoksesta ei ole löydettävissä enää kultaa. Se oli hänen tapansa ilmaista, että hän on mielessään jo siirtynyt pois.
Jos etsii sytykkeitä väljähtyneeseen suhteeseen, Dunderfelt suosittelee tutustumaan laadukkaaseen alan kirjallisuuteen. Nykymaailmassa tietoa löytyy kirjastosta ja tietokoneesta vähällä vaivalla. Hän suosittelee esimerkiksi Suvi Tirkkosen teosta Himoitse, Leiki ja Rakasta.
– Tämä maallikon kirjoittama kirja kritisoi sitä, että parisuhdeneuvonnassa pyydettiin keskustelemaan ja analysoimaan. Ainoa, mikä kirjan pariskunnan sitten pelasti, oli kunnon seksi ja lupa olla seksuaalisesti aktiivinen ja nautiskeleva. Tämä on ehkä ensimmäinen kirja Suomessa, joka sanoo tämän selkeästi. Yleensä se sanotaan kautta rantain ja häpeillen.
Dunderfelt haluaakin muistuttaa, että seksuaalisuutta ja seksiä voi ylläpitää ja harjoittaa. Kaikkia tämä ohje ei miellytä.
– Tämä yleensä saa ihmisiltä nyrpeän vastaanoton. He eivät halua treenata seksuaalisuutta, vaan heidän mielestään sen pitäisi tapahtua itsestään. Olen sen kannalla, että sitä voi harjoittaa, ylläpitää, sitä voi viljellä pitkässä parisuhteessa.
Tätä mieltä lukijamme olivat kyselyssämme!
Jatka lausetta: rakkaus ja seksi...
Ovat sama asia: jos rakastaa, seksikin sujuu 36.32%
Ovat aivan eri asioita 32.81%
Ovat eriarvoisia: rakkaus on tärkeämpää 27.35%
Ovat eriarvoisia: seksi on tärkeämpää 3.52%