Ranskan korkein hallinto-oikeus on kumonnut keskustelua herättäneen burkinikiellon yhdessä kunnassa. Päätös vaikuttanee myös muiden kuntien burkinikieltoihin.
Oikeuden mukaan paikallisviranomaiset voivat rajoittaa yksilön oikeuksia vain, jos voidaan todistettavasti osoittaa, että ilman rajoituksia yleinen järjestys häiriintyy.
Muslimien suosiman, peittävän uimapuvun käyttö on kielletty monella paikkakunnalla eri puolilla Ranskaa.
Ihmisoikeusjärjestön oikeuteen tekemä valitus koski kieltoa pienessä Villeneuve-Loubet'n kaupungissa Rivieralla. Oikeuden päätöksen odotetaan vaikuttavan myös muihin kieltoihin noin 30 paikkakunnalla.
Kriitikoiden mielestä kiellot ovat syrjiviä ja loukkaavat naisten perusoikeuksia. Alemmat oikeusasteet ovat katsoneet kiellot laillisiksi.
2:04
Ranskan pääministeri Manuel Valls on sanonut tukevansa kieltoja. Valls on kuvaillut burkinia poliittiseksi ja uskonnolliseksi ilmaisuksi, joka liittyy naisten orjuuttamiseen.
– Emme ole sodassa islamia vastaan. Ranskan tasavalta toivottaa muslimit tervetulleiksi, me suojelemme heitä syrjinnältä, Valls sanoi BFMTV:lle.
Asia on jakanut mielipiteitä myös sosialistihallituksen sisällä. Marokkolaistaustaisen opetusministerin Najat Vallaud-Belkacemin mukaan burkinikieltojen leviäminen eri puolille Ranskaa ei ole ollut tervetullut kehitys.
Kieltojen taustalla vaikuttavat paitsi islamistien tekemät terrori-iskut myös Ranskassa vaalittu sekularismin periaate, eli valtion tiukka pesäero uskontoihin.
Maassa on jo aiemmin kielletty kasvot peittävien muslimihuivien käyttö. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vuonna 2014, ettei Ranskan huivikielto loukkaa uskonnonvapautta.
Burkinikieltojen tapauksessa tulkintavaikeuksia on aiheuttanut kieltojen epämääräisyys. Käsitettä burkini niissä ei edes mainita, eikä myöskään muslimeihin tai edes naisiin viitata. Puhutaan vain vaatteista, jotka eivät kunnioita sekularismia ja hyväksyttyä tapoja.