Ranska lennättää eurooppalaisia pois Nigeristä – ensimmäinen lento lähti tiistaina

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas antoi sunnuntaina Nigerin sotilasjuntalle viikon aikaa luopua vallasta.

Ranskan ensimmäinen evakuointilento länsiafrikkalaisesta Nigeristä lähti tiistaina. Lennolla oli mukana yli 260 ihmistä, joista kymmenkunta oli lapsia, kertoi Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna uutistoimisto AFP:lle tiistai-iltana.

Ranska on lähettänyt kolme konetta Nigerin pääkaupunkiin Niameyhyn hakemaan omia kansalaisiaan ja muita eurooppalaisia, jotka haluavat lähteä Nigeristä.

Ranska päätyi evakuointeihin sen jälkeen, kun sunnuntaina vihamielinen joukko kerääntyi Ranskan Nigerin-suurlähetystön eteen ja maanantaina Nigerin sotilasjuntta syytti Ranskaa sotilaallisen väliintulon suunnittelemisesta.

Saksan ulkoministeriö neuvoi omia Nigerin pääkaupungissa Niameyssa olevia kansalaisiaan lähtemään maasta ranskalaisilla evakuointilennoilla.

Ranskan ulkoministeriö kertoi, että Nigerissä on arviolta 600 Ranskan kansalaista.

Ranskan asevoimien mukaan ranskalaisjoukkoja ei olla evakuoimassa Nigeristä. Maassa on 1  500 ranskalaissotilasta.

Saksan ulkoministeriö arvelee, että Nigerissä on tällä haavaa vähemmän kuin sata Saksan kansalaista.

Italian hallitus sanoi lähettävänsä erikoiskoneen hakemaan ne italialaiset, jotka haluavat lähteä Nigeristä. Hallituksen mukaan kyse ei ole evakuoinnista. Nigerissä on lähes 500 Italian kansalaista, joista noin 90 pääkaupunki Niameyssa, Italian hallitus sanoi.

Kaksi naapuria kieltäytyy pakotteista

Länsimaiden liittolainen Mohamed Bazoum valittiin Nigerin presidentiksi reilut kaksi vuotta sitten. Presidentin vartioston jäsenistä koostuva sotilasjoukko kaappasi vallan viime viikolla, ja kenraali Abdourahmane Tchiani julisti itsensä maan uudeksi johtajaksi.

Vallankaappausta on kuitenkin kansainvälisesti karsastettu, ja Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas antoi sunnuntaina Nigerin sotilasjuntalle viikon aikaa luopua vallasta. Se ei myöskään sulkenut pois voimankäytön mahdollisuutta, jos vaatimukseen ei suostuta.

Nigerin naapurimaat Burkina Faso ja Mali sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että sotilaallinen väliintulo Nigerissä syrjäytetyn presidentin palauttamiseksi valtaan katsottaisiin sodanjulistukseksi kaikkia kolmea vastaan.

Burkina Faso ja Mali sanoivat myös kieltäytyvänsä ottamasta käyttöön Nigerin vastaisia pakotteita.

Lue myös:

    Uusimmat