Olen saanut melko paljon kyselyjä erilaisista suolaisista piirakoista. Tässä on yksi hyvä kestosuosikki, jota on helppo muunnella. Piirakan pohjataikinan voi tehdä itse tai käyttää valmista pakastetaikinaa, esim. Ruistaikina sopii hyvin. Täytteeseen voi kokeilla muita vaihtoehtoja, esim. kalkkunaleike suikaleina tai tonnikala sopivat hyvin piirakkaan.
Ranskalainen kinkku-juustopiirakka
- halkaisijaltaan n. 28-30 cm piirakkavuoka
- 4 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 125 g margariinia tai voita
- 1 muna
- 1 dl kevytkermaa tms.
- tai 1 pkt Ruistaikinaa (400 g)
Täyte:
- 150 g savukinkkua suikaleina
- 200 g emmental-juustoraastetta
- 3 kananmunaa
- 1 tlk smetanaa (n. 1,2 dl)
- 1 rkl persiljaa
- ½ tl paprikajauhetta
- 1/5 tl hienonnettua valkopippuria
Jos teet itse taikinan:
Sekoita leivinjauhe kulhossa jauhoihin. Sekoita jauhoihin pehmeä rasva hyvin. Lisää sekaan muna ja kerma ja sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Kaada täyte päälle. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 25 min.
Jos käytät pakastetaikinaa:
Ota piirakkataikina sulamaan. Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 25-30 min.
Reseptit: Arja Savela